Συμπεριφορές που καταστρέφουν μια σχέση

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Υπάρχει ένα βιβλίο που λέγεται “το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο” του Σελ Σιλβερστάιν. Στο βιβλίο αυτό υπάρχει ένα κομμάτι που ψάχνει να βρει ένα άλλο κομμάτι στο οποίο θα λείπει κάτι για να αλληλοσυμπληρωθούν. Μετά από μερικές δοκιμές, όπου αλλού δεν χωράει, αλλού περισσεύει, βρίσκει έναν κύκλο που του λείπει ένα κομμάτι και εκεί χωράει απόλυτα.

Κυλούν μαζί λοιπόν, μόνο που από ένα σημείο και μετά, το κομμάτι μεγαλώνει και δεν ταιριάζει πια. Αναγκάζεται να φύγει. Συναντά τότε το Μεγάλο Ο και το ρωτά αν μπορεί να χωρέσει κάπου πάνω για να κυλήσουν μαζί. Το Μεγάλο Ο του απαντά πως δεν του λείπει κάποιο κομμάτι και του προτείνει να κυλήσει μόνο του.

Το κομμάτι δεν μπορεί αρχικά να κυλήσει. Με πολλή προσπάθεια όμως, οι γωνίες του λειαίνουν κι αρχίζει και γίνεται στρογγυλό. Στο τέλος είναι εντελώς ανεξάρτητο και κυλά μονάχο! Τότε είναι που συναντά το Μεγάλο Ο ξανά και συμπορεύονται μαζί.

Η ιστορία αυτή θέλει να μας διδάξει πως για να είμαστε ευτυχισμένοι σε μια σχέση δεν πρέπει να ψάχνουμε κάποιον να μας συμπληρώνει. Πρέπει να είμαστε μόνοι μας ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να βρούμε κάποιον με τον οποίο θα συμπορευόμαστε.

Δεν πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε τον σύντροφό μας για να προβάλλουμε πάνω του όλα τα αρνητικά συναισθήματα και τις ανασφάλειες που μας καταβάλλουν. Όσο κι αν μας αγαπά ο σύντροφός μας δε θα πρέπει να υπομένει μη υγιείς συμπεριφορές που μπορεί να καταστρέφουν τη σχέση.

Έχετε λοιπόν τον νου σας να μην κάνετε κάτι από τα παρακάτω

  • Ζήλια

Το συναίσθημα αυτό δημιουργεί καταπίεση και δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον άλλο. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο σύντροφό μας, δεν υπάρχει λόγος να είμαστε μαζί του. Η ζήλια φανερώνει βαθιά ανασφάλεια και αίσθηση ότι δεν είμαστε εμείς αρκετοί, άρα είναι καλό να τα βρούμε με τον εαυτό μας.

  • Παραμέληση

Το να θεωρούμε τον άλλο δεδομένο και να ξεχνάμε να του δείχνουμε πόσο σημαντικός είναι, μακροχρόνια θα βλάψει τη σχέση μας. Όσο σίγουροι κι αν είμαστε για την αγάπη του συντρόφου μας, όλοι θέλουμε κάπου-κάπου να νιώθουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Η υγιής έκφραση των συναισθημάτων μας και το να προσέχουμε τον άλλο βελτιώνει τη σχέση και τη διάθεσή μας!

  • Επιβεβαίωση

Τέλος, στον αντίποδα βρίσκεται η επιβεβαίωση. Δεν χρειάζεται να ζητάμε συνεχώς την επιβεβαίωση της αγάπης και της προσοχής του άλλου γιατί φτάνουμε σε σημεία υπερβολής. Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ανασφάλεια και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Για να κρατάμε τη σχέση μας θερμή αρκεί να είμαστε ο υπέροχος εαυτός μας, σεβόμενοι τον σύντροφό μας, αλλά κι εμάς. Αν σεβόμαστε εμάς, δεν θα κάνουμε τίποτα που να δείχνει το αντίθετο.

Αγάπη, σεβασμός και φροντίδα, είναι τα κλειδιά για μια όμορφη σχέση!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.