Συλλογές: Συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το παρελθόν ζει στο μέλλον μέσα από τη συλλογή αντικειμένων. Πρόκειται για μια προσωπική ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο, η οποία χρειάζεται πολύ μεράκι.

Η δημιουργία μιας συλλογής

Η δημιουργία συλλογών είναι ένα ευγενές χόμπι για άτομα που έχουν θέληση και χρήματα να συλλέξουν ή να αγοράσουν αντικείμενα. Ενδεικτικά, οι συλλογές γραμματοσήμων, νομισμάτων και μουσικών κομματιών είναι μια δημοφιλής ασχολία, που σχετίζεται με σπάνια κομμάτια τα οποία με τον χρόνο γίνονται πολύ ακριβά. Δεν υπάρχει όριο ως προς το τι αντικείμενα μπορεί να συλλέξει κανείς. Από φυτά, κοσμήματα και φωτογραφίες μέχρι έργα τέχνης και υπολογιστές, οι συλλέκτες εκπλήσσουν με τις γνώσεις τους και τη διάθεση να κάνουν χρήση του εισοδήματός τους ώστε να διαμορφώσουν μια προσωπική συλλογή. Το χόμπι ξεκινά ως δημιουργική απασχόληση και για κάποιους εξελίσσεται σε επένδυση, εφόσον είναι ευρηματικοί και τυχεροί στις επιλογές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συλλέκτες έργων τέχνης, που μπορεί να ξοδέψουν εκατομμύρια ευρώ για κάθε απόκτημα και, επομένως, μελετούν διεξοδικά την απόφασή τους, η οποία –εκτός από το να ικανοποιεί το προσωπικό αισθητικό τους κριτήριο– πρέπει να υπόσχεται και κέρδη στο μέλλον. Ποιος να προέβλεπε ότι ο Πικάσο θα γινόταν ο πιο διάσημος ζωγράφος του 20ού αιώνα και η αξία των έργων του θα πολλαπλασιαζόταν σε λίγα μόλις χρόνια μετά τον θάνατό του;

Η πορεία στον χρόνο

Το να ζει κανείς μόνο με το παρόν και τα ιδιωτικά του θέματα είναι μια επιπόλαιη θεώρηση, αν λάβουμε υπόψη ότι είμαστε αποτέλεσμα εξέλιξης και αλλαγών χιλιάδων ή εκατομμυρίων ετών. Το οικογενειακό μας δέντρο έχει μια διαδρομή πολλών γενεών. Το να δούμε το παρελθόν με ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό για να ξεκινήσουμε μια συλλογή. Ασφαλώς και η εκτίμηση του παρόντος και οι προοπτικές που διαβλέπουμε για το μέλλον συμβάλλουν καθοριστικά στο να διατηρήσουμε τη συλλογή μας για πολλά χρόνια και να επενδύσουμε χρόνο και προσπάθεια. Ο κόσμος είναι αχανής και πολύπλοκος και κρύβει πολλές ομορφιές. Το να ανακαλύψουμε σημάδια από το παρελθόν και να προβλέψουμε εξελίξεις στο μέλλον είναι μια πλευρά της ζωής που δίνει σημασία και αξία στη δική μας ζωή και σε ό,τι μας περιβάλλει. Ο νυχτερινός ουρανός είναι μια εικόνα από το παρελθόν του Σύμπαντος λόγω της πεπερασμένης ταχύτητας του φωτός. Η εικόνα μας στον καθρέφτη μαρτυρά έμμεσα όλα τα σημάδια των γεγονότων που μας συνέβησαν αλλά και την προσμονή μας για ό,τι θα επακολουθήσει. Ο άνθρωπος είναι ένα προσωρινό δημιούργημα σε έναν κόσμο που μοιάζει διαχρονικός. Η σωστή μελέτη των φυσικών και τεχνητών δημιουργημάτων είναι η αφετηρία για να συλλέξουμε ό,τι μας αρέσει και ό,τι ερεθίζει το προσωπικό μας αισθητήριο.

Η δική μας συλλογή

Σε μια εποχή που υπάρχει αφθονία προσφοράς και επιθυμία άφθονης κατανάλωσης είναι κρίμα να πετάμε ό,τι αχρηστεύεται και να ξεχνάμε αβίαστα ό,τι συμβαίνει. Μέσα στα δικά μας απορρίμματα μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα πράγματα, για να χτίσουμε ανέξοδα τις δικές μας συλλογές. Παλιά κινητά, ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, βιβλία και άλλα χρηστικά αντικείμενα στο απώτερο μέλλον μπορεί να είναι πανάκριβα και περιζήτητα. Στην εποχή του διαδικτύου και των κοινωνικών ηλεκτρονικών μέσων, συχνά αγνοούμε ότι σχεδόν τίποτα δεν συμβαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ζωή μας είναι αλληλένδετη με αυτή των άλλων και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα μπροστά στην αιωνιότητα της ύλης και της ενέργειας. Φύγετε από τις οθόνες και δείτε πιο προσεκτικά όλα τα προσωπικά σας αντικείμενα και ό,τι περνάει από το χέρι σας, ακόμη και εκτός σπιτιού. Θα βρείτε σίγουρα νέα αντικείμενα πόθου και θα λατρέψετε τη συγκέντρωσή τους. Ήρεμα, όμορφα, ακόμη και σε καθεστώς καραντίνας, μπορείτε να σχεδιάσετε και να φτιάξετε τη δική σας ανεκτίμητη συλλογή!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…