Σύκα- η παιδική μας ανάμνηση διαχρονικής αξίας!

Συντάκτης: Οθωνία Ζάγκλη

«Κι αν με ρωτάτε και για πού,
νωρίς τι τάχα βγήκα,
πάω να προφτάσω τον παππού
που με φιλεύει σύκα.» (Αλέξανδρος Πάλλης)

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, το σύκο φέρνει παιδικές μνήμες από ψάθινο κανίστρι, με συκόφυλλα γεμάτο από σύκα, (ή μεγάλη πιατέλα, να ξεχειλίζει από ώριμα σύκα).

Το δέντρο καλλιεργείται στις χώρες της Μεσογείου από παλαιά χρόνια. Πηγές το αναφέρουν ως αγαπημένη τροφή των αρχαίων Ελλήνων. Στους Αθηναίους είναι γνωστά κατά τους αρχαίους χρόνους, ενώ στην Σπάρτη τα αποξηραμένα σύκα θεωρούνται ως βασική τροφή.

Η παιδική μας ανάμνηση

Ζουμερό και αφράτο όταν είναι ώριμο, αποτελεί χαρακτηριστικό σήμα του ελληνικού καλοκαιριού. Με βελούδινη γεύση και πλούσια αίσθηση που αφήνει στο στόμα, είναι σκανταλιάρικη πρόκληση. Πολλοί έχουμε καταλήξει να μην αντιστεκόμαστε στην γεύση του, ακόμα και χωρίς την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη… Η τιμωρία μας ήταν να μας πιάσει φαγούρα απ’ το συκόγαλα ή να μας πονέσει η κοιλιά μας καθώς δεν σταματάγαμε μόνο σε ένα…

Τα ευεργετικά οφέλη του σύκου

Οι έρευνες ανέδειξαν το σύκο ως εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων. Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο, χωρίς να περιέχει ούτε ένα mg λίπους ή χοληστερόλης. Εμπεριέχει επίσης υψηλό ποσοστό σε βιταμίνες Α, C, ενώ τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2 και C.

Ανάλογα με την ποικιλία, ευδοκιμεί από τις αρχές Αυγούστου έως μέσα Σεπτέμβρη. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σύκων. Χαρακτηρίζονται με βάση την τοποθεσία καλλιέργειας ή και το χρώμα τους : Καλαμάτας, Βασιλικά μαύρα, Βασιλικά λευκά, Μαύρα Μαρκοπούλου, πράσινα Λέσβου, Κύμης, σμυρναίικα, κ.α.

Οι ποικίλες χρήσεις του

Το σύκο έχει θεσπέσια γεύση όταν καταναλώνεται αμέσως. Μπορεί να διατηρηθεί σε δροσερό και σκοτεινό μέρος 1-2 μέρες. Στο ψυγείο την τρίτη ημέρα, δεν είναι τόσο ζουμερό και αφράτο. Προσπαθώντας να το διατηρήσουν για όλον τον χρόνο δημιουργήθηκαν τοπικά εδέσματα εξαιρετικής θρεπτικότητας και γεύσης : αποξηραμένα στην Εύβοια, και στην Καλαμάτα , συκομαϊδες στα Επτάνησα, παστελαριά (με σουσάμι, και ξηρούς καρπούς) στις Κυκλάδες, συκόμελο, κ.α.

Δίκαια θεωρείται ως ένα κομμάτι του θησαυρού της Μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής γαστρονομίας.

Πλέον αναγνωρίζεται από την ελληνική σύγχρονη γραστρονομία

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες σεφ στη αναζήτησή τους για παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, διευρύνουν τις δυνατότητες που το σύκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική. Προτείνουν την χρήση του ως φρέσκου φρούτου σε σαλάτες με λαχανικά, ρόκα, ή αγριόχορτα.

Η μαρμελάδα σύκου συνδυάζεται εξαιρετικά στα ορεκτικά με λευκά τυριά, σε σαγανάκι, ή σε κυρίως πιάτα με λευκά κρέατα. Αποξηραμένο ή μαρμελάδα συνοδεύει ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, με ξηρούς καρπούς, καρύδια, ή με σουσάμι. Στη ζαχαροπλαστική η μαρμελάδα σύκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν τάρτα φρούτων, ή συνοδευτικό με παγωτό καϊμάκι.

Συντάκτης: Οθωνία Ζάγκλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.