Σύγχρονες ελληνικές ταινίες με αναφορά σε γεγονότα του ελληνικού παρελθόντος

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή

Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος αξιοποίησε το ιστορικό παρελθόν της ελληνικής ιστορίας και το ανέδειξε. Στο άρθρο αυτό, γίνεται αναφορά σε ιστορικές ταινίες που αξίζει να δεις.

Σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος και ιστορικό παρελθόν

Αδιαμφισβήτητα, εκείνες οι φορές που ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος επιχείρησε να μεταφέρει το κοινό στην Ελλάδα του παρελθόντος, ήταν μαγικές. Η προσπάθεια έγινε με εκείνο το σεβασμό και την ευλάβεια στο παρελθόν, που τελικά κέρδισε το εγχώριο κοινό και όχι μόνο. Όπως θα φανεί παρακάτω, η αναφορά σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα του τότε, επιχειρείται αρκετά προσεκτικά, με αποτέλεσμα οι εν λόγω ταινίες, εκτός των άλλων, να διδάσκουν κιόλας εκείνους που δε γνωρίζουν καλά ή δε γνωρίζουν και καθόλου!

  1. Νύφες (2004)

Η ιστορία της Νίκης, μιας γυναίκας που ξεκινά από τη Σαμοθράκη για να πάει στην Αμερική και να ζήσει με τον μέλλοντα σύζυγό της. Τον γνωρίζει μόνο από μα φωτογραφία που έχει μαζί της, όπως και άλλες, εκατοντάδες γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων που επιβιβάζονται στο ίδιο πλοίο. Όλες έχουν μια φωτογραφία στην κατοχή τους, ώστε να αναγνωρίσουν τον μέλλοντα σύζυγό τους στο λιμάνι του προορισμού τους και ένα νυφικό. Όλες με την κοινή ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, την περίοδο του μεσοπολέμου.

Αυτό το «νυφοπάζαρο» δεν αποτελεί μόνο μέρος της πλοκής, αλλά και της Ελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Ελληνικές οικογένειες με κόρες σε επιτρεπτή ηλικία, έτοιμες να θυσιαστούν για την οικογένειά τους. Μια φωτογραφία και μια βαλίτσα στο χέρι με σκοπό να βρουν το μέλλον τους. Βεβαίως και σκοπός ήταν η αποκατάστασή τους, ώστε να μη μείνουν «στο ράφι», αλλά δεν ήταν και αυτοσκοπός. Στην Ελλάδα εκείνων των δεκαετιών που γνώρισε την ανέχεια και την πείνα, ο γάμος νεαρών Ελληνίδων με άνδρες που πήγαν μετανάστες στην Αμερική και στην Αυστραλία ήταν η διέξοδος για τις ίδιες, αλλά και για τις οικογένειές τους, αφού μειώνονταν τα στόματα που έπρεπε να θρέφονται καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι, ενώ, παράλληλα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν κιόλας τους δικούς τους στέλνοντας κάποιο οικονομικό βοήθημα.

  1. Ουζερί Τσιτσάνης (2015)

Η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής κατοχής. Η εβραϊκή κοινότητα είναι ακόμη παρούσα και βιώνει τους διωγμούς από το Ναζιστικό καθεστώς. Η εικόνα της συγκέντρωσης των ανδρών της Εβραϊκής κοινότητας στην Πλατεία Ελευθερίας, περικυκλωμένοι από στρατιώτες, οι οποίοι τους διατάζουν να κάνουν διάφορες ασκήσεις με σκοπό τον εξευτελισμό τους, αποτελεί γεγονός. Γεγονός αποτελεί, ακόμη, η καταναγκαστική εργασία στην οποία υποχρεώθηκαν, όπως και η αναχώρηση χιλιάδων Εβραίων με τρένα από τη Θεσσαλονίκη προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η εν λόγω ταινία μας υπενθυμίζει αυτά, όπως και τη δράση των Ελλήνων μαυραγοριτών και δωσιλόγων εκείνη την περίοδο.

  1. Το τελευταίο σημείωμα (2017)

Μια κινηματογραφική μεταφορά της εκτέλεσης των «200 της Καισαριανής» την Πρωτομαγιά του 1944 από το γερμανικό καθεστώς, ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του. Η ταινία περιγράφει τη διαμονή των κρατουμένων αυτών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου, την καθημερινότητά τους εκεί, καθώς και τα πολιτικά φρονήματα που είχαν και διατήρησαν μέχρι και το τέλος, ανεξαρτήτως του κοινωνικού και μορφωτικού υποβάθρου τους. Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να μη γίνει έστω και η παραμικρή μνεία στο τελευταίο βράδυ των μελλοθάνατων και στο γλέντι που πραγματοποίησαν για να χαρούν τις τελευταίες τους στιγμές.

  1. Ψυχή Βαθιά (2009)

Η Ελλάδα στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου όπου ολόκληρες οικογένειες διαιρούνται λόγω πολιτικών φρονημάτων. Η Ελλάδα διαιρείται σε Εθνικόφρονες και Κομμουνιστές με τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο να λέει την αξέχαστη φράση «Έλληνες να τουφεκάνε Έλληνες;». Η ταινία αποτελεί μια αποτύπωση του γενικού κλίματος εκείνης της εποχής, δείχνοντας και τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων.

  1. Πολίτικη Κουζίνα (2003)

Η ταινία περιγράφει τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης από τον διωγμό τους στην Κωνσταντινούπολη μέχρι και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Η αντιμετώπιση που είχαν από τους Τούρκους, αλλά και από τους ομοεθνείς τους όταν εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα προκαλεί ποικίλα συναισθήματα στον θεατή. «Πόσος καιρός είναι που ήρθατε από την Τουρκία;» η ερώτηση που πάντα ενοχλούσε τον πρωταγωνιστή, όταν, όπως ο ίδιος λέει, ένστολοι την έκαναν στον πατέρα του, είναι μόλις η ελάχιστη αποτύπωση της αντιμετώπισης που βρήκαν οι Έλληνες όταν ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Και σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς δεν τις έχουν δει, μείνετε σπίτι και απολαύστε τις!

Συντάκτης: Ρόζα Μεντή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.