Σύγχρονες εκπαιδευτικές πλατφόρμες για δωρεάν σεμιναριακή επιμόρφωση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Παρ’ ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε στασιμότητα, η εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματά. Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιβάλλουν συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση, για να μπορέσει κανείς να ανταποκριθεί στις δύσκολες επαγγελματικές συνθήκες. Δείτε πώς μπορείτε να επιμορφωθείτε δωρεάν από το σπίτι σας.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις στα επαγγέλματα και στην εκπαίδευση επιβάλλουν τη συνεχή επιμόρφωση σε όλα τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα που άπτονται της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης και εν γένει της γνώσης. Βέβαια, η οικονομική κρίση και η ανθρωπιστική πανδημία δεν αφήνουν περιθώρια για νέες δαπάνες και πολυέξοδα σεμινάρια. Η τηλεκπαίδευση έχει εξαπλωθεί στα σχολεία και στα πανεπιστήμια και πλέον ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει εξοικειωθεί με τα ηλεκτρονικά εργαλεία και τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ενώ στη χώρα μας τα σεμινάρια τόσο από δημόσια πανεπιστήμια όσο και από ιδιωτικές σχολές είναι ακριβά και απρόσιτα για ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες, στο εξωτερικό οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες προβλέπουν δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίων, η οποία μπορεί να είναι είτε τελείως δωρεάν, είτε να ζητείται μια χαμηλή πληρωμή αποκλειστικά για την έκδοση του πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης, αν το επιθυμεί ο σπουδαστής. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες. Τα δωρεάν αυτά σεμινάρια διοργανώνονται από έγκριτα και φημισμένα -δυστυχώς μόνο ξένα- πανεπιστήμια και αναρτώνται σε σχετικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Ενδεικτικά θα αναφέρω τρεις δημοφιλείς εκπαιδευτικές ιστοσελίδες που διαθέτουν πλήθος σεμιναρίων για πολλά επιστημονικά, τεχνολογικά και καλλιτεχνικά θέματα:

  • Το coursera.org είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έχει συγκεντρώσει σπουδαία σεμινάρια από πολλά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένων διάσημων Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών πανεπιστημίων. Κάποια σεμινάρια είναι μόνο επί πληρωμή, πάρα πολλά όμως είναι δωρεάν, αν θέλει κανείς να τα παρακολουθήσει χωρίς να λάβει το πιστοποιητικό. Καλύπτονται θεματικές περιοχές όπως: οι τέχνες και ο ανθρωπισμός, οι επιχειρήσεις, η πληροφορική, η επιστήμη δεδομένων, η υγεία, τα μαθηματικά, οι κλάδοι των μηχανικών, η φυσική και οι γλώσσες.

  • Μια δεύτερη ιστοσελίδα είναι το courses.edx.org που επίσης αναμεταδίδει σεμινάρια πανεπιστημίων, των οποίων η παρακολούθηση μπορεί να είναι δωρεάν. Καλύπτει τομείς όπως: η αρχιτεκτονική, η τέχνη, η βιολογία, οι επιχειρήσεις, η χημεία, οι υπολογιστές, τα οικονομικά, τους κλάδους των μηχανικών, τα ηλεκτρονικά, κ.ά.

  • Μια τρίτη πολύτιμη ιστοσελίδα είναι η udemy.com. Υποστηρίζει σεμινάρια σε τομείς όπως: η ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις, η πληροφορική, η προσωπική ανάπτυξη, η σχεδίαση, το μάρκετινγκ, η γυμναστική και η μουσική.

Και οι τρεις ιστοσελίδες εισάγουν τον εγγεγραμμένο χρήστη σε μία πολύ εύκολη και λειτουργική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Μπορεί κανείς να αναζητήσει ανάμεσα στον ατέλειωτο κατάλογο σεμιναρίων εκείνα που είναι τελείως δωρεάν ή δεν απαιτείται πληρωμή αν δε ζητηθεί πιστοποιητικό αποφοίτησης.

Είναι μια τέλεια ευκαιρία για επιμόρφωση από το σπίτι σας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, καθώς μπορεί να γίνει και από το κινητό σας τηλέφωνο. Η επιθυμία μας για την απόκτηση γνώσης και ικανοτήτων μπορεί να βρει μία εξαιρετική και πετυχημένη διέξοδο σε τέτοιες πολυθεματικές εκπαιδευτικές ιστοσελίδες, με έμπειρους εισηγητές από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφουγκραζόμενες και την ανάγκη πολλών να μην πληρώσουν για τη συμμετοχή τους. Αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για εγχώριες δημόσιες ή και ιδιωτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να επιτρέπουν δωρεάν παρακολούθηση τηλεσεμιναρίων έστω και επιλεκτικά ή για διαφημιστικούς σκοπούς.

Μια ακόμη δυνατότητα τηλεκπαίδευσης είναι τα ανοιχτά πανεπιστημιακά μαθήματα που είναι δωρεάν για όλους και έχουν αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά δε χρησιμοποιούν πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης ή σειρά βιντεοδιαλέξεων. Τέτοια ανοιχτά μαθήματα μπορεί κανείς να βρει και στην Ελλάδα από πολλά πανεπιστήμια αν τα αναζητήσει μέσα από τις μηχανές αναζήτησης

Να λοιπόν που και κατά την διάρκεια του εγκλεισμού μας μέσα στα διαμερίσματά μας, μπορούμε να βρούμε πολλές αξιόλογες ευκαιρίες τηλεκπαίδευσης. Η αγορά των επιχειρήσεων ζητά ενημερωμένους επαγγελματίες και η παραμικρή αναφορά σε γνώσεις και σεμινάρια στο βιογραφικό μας είναι μόνο θετική. Ας ανοίξουμε υπολογιστές και έξυπνα κινητά και ας αφεθούμε στους κόσμους της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…