Προτάσεις για Οικολογικά Δώρα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα Χριστούγεννα σχεδόν έφτασαν και τα δέντρα στα σπίτια γεμίζουν με δώρα! Η επιλογή των δώρων για τους φίλους μας είναι πάντα ιδιαίτερη και δύσκολη. Αγοράζοντας ένα δώρο φτιαγμένο από ανακυκλωμένα ή ξαναχρησιμοποιημένα προϊόντα είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουμε με την επινοητικότητα μας.. Συχνά ο παραλήπτης εκπλήσσεται ευχάριστα αφού, πρόκειται για ασυνήθιστα και χρήσιμα αντικείμενα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε ποιότητα και ταυτόχρονα βοηθούν την ευημερία του περιβάλλοντος.

Τα οικολογικά ή κατά άλλους «πράσινα» δώρα:

  • Ξαναχρησιμοποιούν προϊόντα. Για παράδειγμα, μολύβια από παλιές εφημερίδες, παιδικά παιχνίδια από ανακυκλωμένες συσκευασίες από γάλα, ρολόγια από ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
  • Χρησιμοποιούν απόβλητα βιο-προϊόντων για τη δημιουργία νέων αντικειμένων. Συγκεκριμένα η ουσία που απομένει μετά την επεξεργασία ζαχαροκάλαμου και των κοτσανιών του, ονομάζεται «Bagasse» και πλέον, με κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει χαρτί.
  • Αντικαθιστούν αναλώσιμα αντικείμενα. Λόγου χάρη, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σερβίτσια από μπαμπού αντί τα πλαστικά, μιας χρήσης.

Ενδεικτικά “πράσινα” δώρα μπορείτε να βρείτε στα μαγαζιά ή το internet:

LCD writing tablet

Ένα πολύ εύχρηστο και ελαφρύ gadget για όσους χρειάζονται να σημειώνουν κάπου πρόχειρα και γρήγορα ή να σχεδιάζουν. Το σημαντικό είναι πως συγχρόνως εξοικονομείται πολύ χαρτί το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα πετούσαμε. Είναι ένα δώρο, που απευθύνεται και σε μικρές ηλικίες για σχέδια και ζωγραφική.

Σχολικές τσάντες

Προσφέρει ακριβώς ότι και ένα κανονικό σακίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι προέρχεται από ανακυκλωμένα υλικά. Εκτός λοιπόν από φιλικές προς το περιβάλλον, οι τσάντες αυτές μπορούν να κρατήσουν για χρόνια.

Σερβίτσιο Μπαμπού

Δώρο, που απευθύνεται κυρίως σε εργαζόμενους. Στη δουλειά οι περισσότεροι, χρησιμοποιούν σκεύη και σερβίτσια μιας χρήσης όταν γευματίζουν . Τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα λοιπόν, μπορούν να αντικατασταθούν με εκείνα από μπαμπού .

Γυάλινα κοσμήματα

Ελκυστικά κοσμήματα, φτιαγμένα από μπουκάλια μπύρας και αποσμητικών, μπορούν να γίνουν το τέλειο δώρο για μία γυναίκα.

Φακοι-εργαλεία

Για τους άντρες, πολύ χρήσιμα μπορούν να φανούν εργαλεία και φακοί που αντικαθιστούν τις μπαταρίες με αιολική ενέργεια και δυναμό κίνησης.

Παιδικά παιχνίδια

Τι καλύτερο από άθραυστα παιχνίδια για τα μικρά παιδιά; Ανακυκλωμένες συσκευασίες από γάλα μπορούν να φτιάξουν το τέλειο παιχνίδι για τους μικρούς μας φίλους.

Ρούχα από βιολογικό βαμβάκι

Για τις βρεφικές ηλικίες, όπου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το ρουχισμό, τα ρούχα φτιαγμένα από οργανικό βαμβάκι είναι ότι καταλληλότερο.

Πάνινες τσάντες

Όλοι οι καταναλωτές για τις αγορές τους χρησιμοποιούν τις κλασσικές πλαστικές σακούλες που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Το σημαντικό βήμα όμως, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καθώς ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν στις αγορές τους τις συγκεκριμένες τσάντες. Εκτός από τον οικολογικό παράγοντα οι πάνινες τσάντες συμφέρουν τον καταναλωτή και οικονομικά, αφού δεν πληρώνει το κόστος της πλαστικής σακούλας στα καταστήματα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr