Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, δαμάσκηνα, βερίκοκα…

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Η γαλοπούλα απoτελεί ένα κατ’ εξοχήν εορταστικό γεύμα. Εντυπωσιακή λόγω όγκου και με καλά κρυμμένα μυστικά. Η γέμιση της είναι αυτή που συνήθως «κλέβει» την παράσταση. Αυτή η συνταγή στηρίζεται στον κιμά, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και σε πολλά-πολλά άλλα.

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
600 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
200 γρ. βούτυρο
2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια
μισό ποτήρι του κρασιού τοματοχυμό
250 γρ. ξανθή σταφίδα
100 γρ. κουκουνάρι
3 πράσινα μήλα
μισό κιλό μανιτάρια
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά βερίκοκα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι κονιάκ
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά και σβήνουμε με λίγο κρασί.
  3. Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μίγμα να πάρει βράση.
  4. Ρίχνουμε τότε τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για πέντε λεπτά.
  5. Κατόπιν ρίχνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
  6. Στο τέλος, προσθέτουμε τα μήλα ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα μανιτάρια, ψημένα για λίγα λεπτά στο γκριλ. Η γέμιση είναι έτοιμη.
  7. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τον τρόπο, που περιγράψαμε σε προηγούμενη συνταγή, προσέχοντας να την ράψουμε καλά για να μην βγει έξω η γέμιση. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…