Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, δαμάσκηνα, βερίκοκα…
Η γαλοπούλα απoτελεί ένα κατ’ εξοχήν εορταστικό γεύμα. Εντυπωσιακή λόγω όγκου και με καλά κρυμμένα μυστικά. Η γέμιση της είναι αυτή που συνήθως «κλέβει» την παράσταση. Αυτή η συνταγή στηρίζεται στον κιμά, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και σε πολλά-πολλά άλλα.
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
600 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
200 γρ. βούτυρο
2 μέτρια, ξερά κρεμμύδια
μισό ποτήρι του κρασιού τοματοχυμό
250 γρ. ξανθή σταφίδα
100 γρ. κουκουνάρι
3 πράσινα μήλα
μισό κιλό μανιτάρια
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα
150 γρ. τεμαχισμένα ξερά βερίκοκα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι κονιάκ
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο.
- Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά και σβήνουμε με λίγο κρασί.
- Προσθέτουμε το χυμό τομάτας, αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μίγμα να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τότε τα βρασμένα κάστανα και αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί για πέντε λεπτά.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη.
- Στο τέλος, προσθέτουμε τα μήλα ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα μανιτάρια, ψημένα για λίγα λεπτά στο γκριλ. Η γέμιση είναι έτοιμη.
- Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τον τρόπο, που περιγράψαμε σε προηγούμενη συνταγή, προσέχοντας να την ράψουμε καλά για να μην βγει έξω η γέμιση. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.