Στρες στην επιδερμίδα. Πώς θα απαλλαγούμε;

Συντάκτης: Σεργία Χατζάκη

Οι απαιτητικοί και γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την κούραση και το άγχος, δρουν σε βάρος της επιδερμίδας μας. Τι μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτό;

Έιναι γνωστό πως οι απαιτητικοί και γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την κούραση και το άγχος, δρουν σε βάρος της επιδερμίδας μας. Συγκεκριμένα, το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την ακμή στο δέρμα, να προκαλέσει πρόωρη γήρανση και παραγωγή ελεύθερων ριζών, όπως επίσης και να αυξήσει τη λιπαρότητα ή την ξηρότητα της επιδερμίδας. Ακόμη, το στρες οφείλεται για το θαμπό και κουρασμένο δέρμα μας, καθώς η αυξημένη παραγωγή της κορτιζόλης που δημιουργείται στον οργανισμό μας όταν αγχωνόμαστε, οδηγεί σε απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

Το άγχος για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αν, όμως, κατορθώσουμε τη σωστή διαχείρισή του, αυτή θα μας οφελήσει τόσο στην ψυχική μας υγεία, όσο και στην υγεία της επιδερμίδας μας.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε γι΄αυτό;

  • Άσκηση

Η άσκηση βοηθά σημαντικά στη μείωση του άγχους, όπως και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος. Έτσι, με το να ασκούμαστε τακτικά, η επιδερμίδα μας γίνεται όλο και πιο λαμπερή!

  • Διατροφή

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα παρέχει στον οργανισμό μας  όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να γίνει ένας σημαντικός σύμμαχος για την επιδερμίδα μας, αφού όλα αυτά τα πλούσια στοιχεία, θα βοηθήσουν να επανέλθουν τα φυσιολογικά επίπεδα λιπαρότητας ή ξηρότητας στο δέρμα μας.

  • Ενυδάτωση

Η αφυδάτωση της επιδερμίδας είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα. Το νερό ενισχύει την ελαστίνη του δέρματός μας και μας κάνει να φαινόμαστε πιο φρέσκες και λαμπερές. Πίνοντας 8- 10 ποτήρια ημερησίως, βοηθάμε στη σωστή λειτουργία του σώματός μας και της επιδερμίδας μας.

  • Τέλος το κάπνισμα

Κόβοντας το κάπνισμα υιοθετούμε αυτόματως έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποβάλλουμε πιο εύκολα το άγχος από τη ζωή μας, και παράλληλα κάνουμε και ένα μεγάλο δώρο στην επιδερμίδα μας. 

  • Ύπνος

Για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άγχος μας, αλλά και να έχουμε μια επιδερμίδα ξεκούραστη, είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

  • Φροντίδα επιδερμίδας

Μια έντονη περίοδος άγχους μπορεί να κάνει την επιδερμίδα μας πιο ευάλωτη. Χρησιμοποιώντας προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Ε και C, όπως και πολυφαινόλες, προστατευόμαστε τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όσο και από ελεύθερες ρίζες. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε και τη μεγάλη σημασία της αντιηλιακής προστασίας, η οποία είναι απαραίτητη και τον χειμώνα.


Διαβάστε επίσης: Πώς με βοήθησε η συστηματική περιποίηση της επιδερμίδας μου στο άγχος που προκαλεί η πανδημία


  • Φροντίδα ματιών

Η κούραση εμφανίζεται στην περιοχή των ματιών. Για να αποφύγουμε συμπτώματα όπως οι μαύροι κύκλοι και οι  λεπτές γραμμές, επιλέγουμε κρέμες οι οποίες ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως οι κρέμες που περιέχουν καφεΐνη.

Στρες στην επιδερμίδα. Πώς θα απαλλαγούμε;

  • Προσωπικός χρόνος

Το να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας κάνοντας πράγματα που μας ευχαριστούν, όπως το να ακούσουμε λίγη μουσική, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να πάμε μια βόλτα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση το άγχους, άρα και στην ισορροπία της επιδερμίδας.

  • Καλή ψυχολογία

Τα περισσότερα πράγματα στον εαυτό μας -μαζί και η επιδερμίδα μας- επηρεάζονται από την ψυχολογία μας. Έτσι, η καλή ψυχολογία είναι βασικός παράγοντας για την υγεία του δέρματός μας. Όσο καλύτερα αισθανόμαστε ψυχολογικά, τόσο αυτό το συναίσθημα βγαίνει προς τα έξω. Γι΄αυτό, έχοντας ψυχική ισορροπία, εξασφαλίζουμε και μια επιδερμίδα λαμπερή.  Ας μην κρυβόμαστε, τα πάντα πηγάζουν από μέσα μας! 

Συντάκτης: Σεργία Χατζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.