Στρες και επιδερμίδα

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Το στρες αποτελεί πια καθημερινότητα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Είναι μία λειτουργία κατά την οποία στα συμπτώματά της η πίεση του αίματος, η αναπνοή και οι καρδιακοί παλμοί επιταχύνουν. Ταυτόχρονα όμως επηρεάζεται αρνητικά και η ανοσοποιητική λειτουργία των κυττάρων του δέρματός μας. Έτσι μπορεί από το πολύ στρες να μας παρουσιαστούν διάφοροι δερματικοί ερεθισμοί, καθώς και αντιδράσεις υπερβολικής ευαισθησίας.

Σαν φαινόμενο το στρες ερευνήθηκε από την δεκαετία του 1930.  Επιστημονικό ενδιαφέρον υπήρχε για την παραγωγή των ορμονών στο σώμα μας στις στρεσογόνες καταστάσεις.  Σήμερα οι ερευνητές διακρίνουν το στρες σε θετικό και αρνητικό. Το θετικό στρες είναι η κινητήριος δύναμη για τον άνθρωπο. Αυξάνει τις ικανότητές μας και την όρεξή μας για ζωή. Πηγή θετικού στρες μπορεί να είναι η εργασία, η επιβεβαίωση επιτυχιών, η τρυφερότητα κ.α. Το αρνητικό στρες προκύπτει όταν νιώθουμε ή φοβόμαστε ότι δεν επαρκούμε και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όπως θα θέλαμε στις διάφορες απαιτήσεις γύρω μας.

Αν μάλιστα οι υπερβολικές αυτές απαιτήσεις συνεχώς μας πιέζουν, αναφερόμαστε στο χρόνιο στρες, όπου εκεί ο οργανισμός μας μόνιμα πια βρίσκεται σε μια συνεχή  ψυχολογική υπερδιέγερση. Τότε ο οργανισμός μας εκκρίνει αυξημένες ποσότητες των ορμονών κορτιζόλης και αδρεναλίνης, οι  οποίες  ευθύνονται για την υγεία και την ομορφιά του δέρματός μας. Επίσης αυξάνεται η παραγωγή λίπους, με συνέπεια το δέρμα να γίνεται λιπαρό, να παρουσιάζει ακμή και να εμφανίζει τριχόπτωση. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε ξηροδερμία και ευαισθησία του δέρματος. Έχουμε λεπτές γραμμές τραχύτητα, έλλειψη ελαστικότητας, ρυτίδες, θαμπάδα και σακούλες κάτω από τα μάτια.

Όταν τα επίπεδα του στρες είναι υψηλά, τότε αυξάνονται και οι πιθανότητες κάποιας ασθένειας.  Αποδυναμώνεται η συνολκή υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών μας, τα οποία αρχίζουν να αδυνατούν ή και να πέφτουν. Συγκεκριμένα  στερεί από το δέρμα το οξυγόνο, έτσι το δέρμα δεν λειτουργεί σωστά. Επίσης το έντονο στρες οδηγεί σε δυσάρεστες συνήθειες όπως δάγκωμα νυχιών, τράβηγμα μαλλιών κ.α. Το στρες λοιπόν μας γερνά, σε αντίθεση με την χαρά που μας ομορφαίνει.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως;

  • Καταρχήν να εντοπίσουμε τις αιτίες που μας δημιουργούν στρες, προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσουμε όσο περισσότερο γίνεται.
  • Να κοιμόμαστε σωστά – αρκετές ώρες.
  • Να βρούμε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν.
  • Να γελάμε όσο πιο συχνά και πολύ μπορούμε.
  • Να μένουμε για λίγο μόνοι ώστε να ηρεμούμε τον εαυτό μας.
  • Να μην φορτώνουμε την ημέρα μας με άπειρες υποχρεώσεις.
  • Να κάνουμε ένα χαλαρωτικό μασάζ προσώπου ή σώματος.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr