Στόχος: Πετυχημένος επαγγελματίας (Μέρος Πρώτο)

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Η δουλειά παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην ζωή μας. Είναι αυτή που απορροφά αρκετή από την καθημερινή μας ενέργεια. Επιπλέον, είναι αυτή που είναι απαραίτητη για τον βιοπορισμό μας, καθώς και την σωματική και ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Για να είμαστε λοιπόν, αποδοτικοί και πετυχημένοι επαγγελματίες, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες, όπως ακριβώς σας προτείνουμε παρακάτω.

  • Συνέπεια: Ο εργαζόμενος που θέλει να είναι σωστός και έντιμος στη δουλειά του, πρέπει να τηρεί τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα (deadlines). Στις μέρες μας, διάφορα projects έχουν κάνει την εμφάνισή τους και απαιτούν από τον εργαζόμενο να είναι πιστός και ακριβής. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τα φέρει εις πέρας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί ως ημερομηνία παράδοσης. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και για οτιδήποτε άλλο έχει ανατεθεί και είναι απαραίτητο να διεκπεραιωθεί. Καλό είναι, οποιαδήποτε εργασία να ολοκληρώνεται στην ώρα της, ούτε δηλαδή νωρίτερα, ούτε όμως αργότερα από το προκαθορισμένο. Διότι και το πριν, αλλά σίγουρα το μετά, μετράει αρνητικά για τον εργοδότη, τον προϊστάμενο ή τον εκάστοτε υπεύθυνο αξιολόγησης.
  • Ομαδικότητα: Τίποτα δεν κατορθώνεται, εάν φυσικά δεν υπάρχει συνεργασία και διάθεση για συνεργασία. Το σύνθημα «μαζί είμαστε πιο δυνατοί» που δηλώνει την παρέα, την σύμπνοια και την αλληλεγγύη, δεν είναι τυχαίο. Μόνος του κάποιος, δυσκολεύεται πάρα πολύ να οργανώσει, να πετύχει και να υλοποιήσει πράγματα, πόσο μάλλον στον χώρο της δουλειάς. Με την στήριξη όμως και την βοήθεια των συναδέρφων, είναι δυνατόν να πετύχει τα πάντα.

Το όποιο project κατανέμεται και μοιράζεται. Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι φτάνουν πιο μακριά, γιατί ολοκληρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το project. Έτσι, επαινούνται από τους υπόλοιπους συναδέρφους και τους ανωτέρους τους.

  • Διαλλακτικότητα: Η συζήτηση και η συνεννόηση είναι το παν. Χωρίς συζήτηση, τίποτα δεν λύνεται και τίποτα δεν διορθώνεται. Εάν δεν υπάρχει συναδερφική αλληλεγγύη και διάθεση για διάλογο, πώς θα υπάρχει συνεργασία; Το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο.

Σε μια ομάδα, ο καθένας εκφράζει την άποψή του και εκθέτει τα επιχειρήματά του που την αιτιολογούν. Αφού ακούγονται όλες οι απόψεις και τα επιχειρήματα, η ομάδα καταλήγει τελικά σε μία άποψη. Η κοινώς αποδεκτή και η κατά πλειοψηφία άποψη επικρατεί και η απόφαση είναι ομόφωνη και ομαδική. Ο ατομισμός και ο εγωισμός δεν έχουν θέση στην εργασία και η διαλλακτικότητα «γιατρεύει κάθε πρόβλημα, διένεξη ή διαφωνία».

Οι ανωτέρω αρχές είναι καθοριστικές και ζωτικής σημασίας για το εργασιακό μας περιβάλλον και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούνται και από εμάς, αλλά και από τους γύρω μας.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.