Στόχος να είναι έτοιμο σε 5 χρόνια το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- τι θα αλλάξει

Συντάκτης: Flowmagazine

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) της Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η ιδέα και ο χρόνος μέχρι την κατάθεσή της διήρκεσε έξι μήνες. Το δημόσιο δεν επιβαρύνθηκε με έξοδα, που τα ανέλαβε όλα ο χορηγός και ανέρχονται σε 650.000 ευρώ. Η μελέτη υλοποιήθηκε βάσει του νόμου 4412 και θα χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια από ενωσιακούς πόρους.

Στα κριτήρια που τέθηκαν από την επιτροπή περιλαμβάνεται και η πολεοδομική ένταξη όλου του συγκροτήματος στην πόλη, με σκοπό να γίνει ένα κέντρο συνάντησης των πολιτών, όπως επιτάσσουν οι μουσειογραφικές μελέτες παγκοσμίως.     

                                 

Σε ό,τι αφορά το επιγραφικό μουσείο, αυτό ανήκει στο μπλοκ των κτιρίων του Αρχαιολογικού, το κτίριό του θα συμπεριληφθεί στην ανάπλαση και υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθεί, όπως θα μεταφερθούν και οι θέσεις πολλών εκθεμάτων, είναι φυσικό άλλωστε μια και θα προκύψει νέα μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη.

Το όραμα για το νέο ΕΑΜ

Το νέο ΕΑΜ θα αποτελείται από δυο κτίρια, το υπάρχον που είναι κηρυγμένο μνημείο σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς και τη νέα πτέρυγα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά για τις αυξημένες ανάγκες του μουσείου, σε αρμονία με το υπάρχον κτίριο και με λειτουργική ενότητα.

Στόχος να είναι έτοιμο σε 5 χρόνια το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- τι θα αλλάξει

Θα επανεξεταστούν και θα μελετηθούν όλη η μουσειακή λειτουργία, εκθέματα, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες, στις οποίες σήμερα υπάρχουν 125.000 αρχαιότητες. Με τις νέες μελέτες κάποια από αυτά τα μέρη θα είναι ορατά στο κοινό, όπως οι αποθήκες που θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμες, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο του μουσείου.

Η προέκταση του μουσείου θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, χώρους κοινού και όπως αναφέρθηκε θα επηρεάσει τη γειτονιά και τον τόπο.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα συνδεθεί με τα τρία κτίρια του Πολυτεχνείου που ανακαινίζονται από το ΕΜΠ. Σκοπός είναι η σύνδεση αυτών των δυο οικοδομικών τετραγώνων της Αθήνας ώστε να συνδιοργανώνονται δράσεις και εκθέσεις.

Στόχος να είναι έτοιμο σε 5 χρόνια το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- τι θα αλλάξει

Στόχος να είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια

Οι χώροι εκθέσεων διπλασιάζονται από τα σημερινά 16.500 τ.μ. ενώ ο κήπος που θα δημιουργηθεί θα είναι 13.000 τ.μ. Το ΕΑΜ σήμερα καταλαμβάνει μεικτό χώρο 24.500 τ.μ.

Αμέσως επόμενο βήμα είναι η εξέλιξη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου. Το κόστος του έργου, στο οποίο, όπως τονίστηκε, «περιλαμβάνονται τα πάντα» μέχρι την παράδοσή του, έχει εκτιμηθεί σε 300.000.000 ευρώ.

«Αν όλα πάνε καλά» είπε ο κ Κούρκουλας, «το μουσείο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια».

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…