Στόχοι οικολογίας για το 2022

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ξεκινάμε κάθε χρόνο με νέες αποφάσεις. Πράγματα που δεσμευόμαστε να κάνουμε, συνήθειες που θα αφήσουμε. Κι ενώ έχουμε κάθε καλή διάθεση να τηρήσουμε το πρόγραμμα, συνήθως κάτι χαλάει στην πορεία. 

Φέτος λοιπόν, θα κινηθούμε διαφορετικά. Γιατί το 2022 θα είναι μία χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για το περιβάλλον, θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες και θα είναι αδύνατο να κρυφτούμε από την κλιματική αλλαγή. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε να βάλουμε ρεαλιστικούς στόχους και μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, να κάνουμε το νέο έτος πιο πράσινο.

Λιγότερη κατανάλωση κρέατος 

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2018, βρήκε ότι αν βγάλουμε το κρέας από τη διατροφή μας, θα περιορίσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα κατά 73%. Οι ειδικοί βρήκαν, επίσης, ότι η χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να σώσει έως και 31 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.

Μειωμένη χρήση πλαστικών ειδών 

Κάθε χρόνο, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό. Η Ευρώπη, μάλιστα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του. Ευτυχώς για τον πλανήτη, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό. Υπάρχουν, άλλωστε, τόσες εναλλακτικές στην αγορά, που μόνο απαραίτητο δε μας είναι.

Λιγότερη κατανάλωση νερού στο μπάνιο 

Και δεν εννοούμε ότι θα είμαστε λιγότερο καθαροί. Ενώ σε όλους μας αρέσει να κάνουμε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο, βρέθηκε πως αν περνάμε 1 λεπτό λιγότερο στο ντους, μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 2,400 λίτρα νερού τον χρόνο.

Επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι 

Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη πωλούνται 46 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Το 2022 λοιπόν, ας είναι η χρονιά που θα έχουμε παντού το παγούρι μας και θα βάλουμε στόχο να περιορίσουμε σημαντικά αυτόν τον αριθμό.

Βάζουμε στη ζωή μας το thrifting 

Η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως. Αν δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τα ψώνια, λοιπόν, μπορούμε να δώσουμε μία ευκαιρία σε μεταχειρισμένα (second-hand, vintage, ας τα πούμε όπως μας αρέσει καλύτερα) ρούχα, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.