“Στοπ” στις πλαστικές σακούλες βάζει η Ε.Ε.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Εάν οι πλαστικές σακούλες χρεώνονταν ή απλώς απαγορεύονταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση τους θα μειωνόταν κατά 80%! Με απώτερο σκοπό τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στις θάλασσες, ανακοινώθηκαν από τις Βρυξέλλες οι τρείς νέες προτάσεις για τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

“Παίρνουμε μέτρα για να λύσουμε ένα μεγάλο οικολογικό πρόβλημα. Αρκετά κράτη της Ευρώπης έχουν δει θετικές μειώσεις στη χρήση των σακουλών. Εάν ακολουθήσουν όλα τα κράτη αυτή τη λογική, η συνολική κατανάλωσή τους στην Ε.Ε. θα πέσει στο 80%”, δηλώνει ο Janez Potočnik, Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στη Βρετανική Guardian.

Πιο συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη θα υποχρεώνονται να επιλέξουν μια από τις παρακάτω μεθόδους για να μειωθούν τα απόβλητα από τις τσάντες: τη φορολόγηση, τους στόχους μείωσης ή την πλήρη απαγόρευση τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά, κάθε χρόνο πάνω από 8 δισ. πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια της Ευρώπης, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στη θαλάσσια ζωή, και όχι μόνο! Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάθε πολίτης της Ε.Ε. χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, με τους Έλληνες να ρίχνουν το μέσο όρο με τις 242 σακούλες ανά έτος.

“Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν το σύμβολο της καταναλωτικής κοινωνίας μας. Κατασκευάζονται από ένα υλικό που δεν καταστρέφεται για εκατοντάδες χρόνια… με τους πάντες να τις χρησιμοποιούν μόνο για λίγα λεπτά”, συνεχίζει ο ίδιος. Ωστόσο, οι βιομηχανίες συσκευασίας αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών χρησιμοποιεί για δεύτερη και τρίτη φορά μια σακούλα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nick Clegg δεσμεύτηκε ήδη να υποβάλλει πρόστιμο στα σούπερ μάρκετ με σακούλες μιας χρήσης. Ουσιαστικά, ακολουθεί το παράδειγμα της Ουαλίας, η οποία πριν από δυο χρόνια είπε “ναι” στο παραπάνω μέτρο και κατάφερε να μειώσει τη χρήση τους σε ποσοστό 96%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αυξημένου κινδύνου αποτελεί η νεκρή φάλαινα που βρέθηκε στη Νότια ακτή της Ισπανίας. Το θηλαστικό πνίγηκε εξαιτίας της κατάποσης 17 κιλών πλαστικών αποβλήτων, μεταξύ των οποίων ήταν και οι σακούλες. Εκτός από αυτό το περιστατικό, υπάρχουν εκατομμύρια άλλες “δολοφονίες” θηλαστικών, ψαριών και θαλάσσιων πτηνών. Άλλωστε, η Ε.Ε. δεν έχει κρύψει ποτέ το γεγονός ότι στη Μεσόγειο επιπλέουν πάνω από 500 τόνοι πλαστικού σε μικρά ή ογκώδη κομμάτια…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.