Στοματική υγιεινή χωρίς πλαστικό

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου

1 δισεκατομμύριο οδοντόβουρτσες καταλήγουν στα σκουπίδια στην Αμερική μόνο. Θέλεις να είσαι εσύ αυτός που θα αλλάξεις τους αριθμούς στην Ελλάδα;

Από που ξεκίνησαν όλα;

Από το 1930 που φτιάχτηκαν οι πρώτες πλαστικές οδοντόβουρτσες στην Αμερική, έχουν εξαπλωθεί στο παγκόσμιο και έχουν μολύνει παραλίες στη Χαβάη μέχρι και στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας. Δύο μέρη τα οποία φανταζόμαστε ανέγγιχτα από την μόλυνση του ανθρώπινου παράγοντα, ωστόσο συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα προϊόντα στοματικής υγιεινής μας;

Ζώντας σε ένα πλανήτη, που σύμφωνα με μελέτες εξαιτίας της μόλυνσης λέει το κύκνειο άσμα του, το να γεμίζουμε ακόμα τις χωματερές με πλαστικό, είναι το λιγότερο μη αποδεκτό.

Ευτυχώς, υπάρχει μια γκάμα προϊόντων η οποία φτιάχνεται από χαρτί, μπαμπού, κομποστοποιημένο άμυλο καλαμποκιού, γυαλί κ.ά.

Ας τα εξερευνήσουμε!

Οδοντόβουρτσες 

Υπάρχουν αρκετές επιλογές σε οδοντόβουρτσες και μάλιστα πλέον υπάρχουν και στα σούπερ μάρκετ γενικής χρήσης. 

Colgate, Brush with Bamboo, Humble and co, Battle Green, Jack n’ Jill, Boobam, Kalliston Lefka Ori, Woobamboo, Bioplanet, AIM είναι μερικές από τις πολλές εταιρίες που σας προσφέρουν συμβατικές και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες από μπαμπού ή από κομποστοποιημένο άμυλο καλαμποκιού.

Το πάνω μέρος της οδοντόβουρτσας κατασκευάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα από νάιλον, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση!

Αν λοιπόν, θέλετε να το κομποστοποιήσετε, αφαιρείτε το κεφάλι της οδοντόβουρτσας. Αν θέλετε να γίνουν zero waste, κόβετε πάλι το κεφάλι και το χρησιμοποιείτε ως στήριγμα για τα φυντάνια σας.

Οδοντικό νήμα 

Όταν για πρώτη φορά είδα οδοντικό νήμα το οποίο δεν ήταν πλαστικό και δεν είχε πλαστική συσκευασία, ήμουν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Προφανώς, το επόμενο βήμα ήταν να προμηθευτώ αρκετά, γιατί δεν ήμουν σίγουρη αν θα μπορούσα να βρω στην Ελλάδα. Κι όμως… Υπάρχουν!

Για αρχή, το πλαστικό οδοντικο νήμα έχει επικαλυφθεί με PFC (perfluorinated polymers). Αυτό το βοηθά να γλιστράει ανάμεσα στα δόντια, αλλά έχει συνδεθεί με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο ενδοκρινολογικό σύστημα και στο συκώτι.

Μεσοδόντιο βουρτσάκι και floss picks

Στην αγορά υπάρχουν μεσοδόντια βουρτσάκια και floss picks, δηλαδή οδοντικό νήμα με κράτημα. Αυτά προσφέρονται σε εύρος γεύσεων, όπως άνθρακας, λεμόνι, μέντα, φρεσκάδα για να επιλέξετε εσείς τι ταιριάζει καλύτερα στην καθημερινή φροντίδα των δοντιών σας.

Οδοντόκρεμα

Με τις του νέου τύπου οδοντόκρεμες, θα μπορέσετε να την έχετε παντού μαζί σας χωρίς να πιάνει καθόλου χώρο στην τσάντα σας, διότι είναι αποξηραμένη οδοντόκρεμα σε μορφή ταμπλέτας. Προσφέρεται σε διαφορετικά αρώματα, με ή χωρίς χλώριο.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις στολίσετε σε ένα όμορφο βάζο στο μπάνιο σας, χωρίς να φαίνεται η αντιαισθητική ζουληγμένη πλαστική συσκευασία. Όχι μόνο λοιπόν είναι κομψό και εύκολο να μας ακολουθεί παντού, μπορούμε να το γεμίσουμε πάλι αγοράζοντας μια συσκευασία χωρίς πλαστικό! 

Συντάκτης: Μελίτα Βασιλειάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.