Στο εργαστήρι του Αη Βασίλη

Συντάκτης: Σόφη Κώττη, Παιδαγωγός

Η συνεργάτης του flowmagazine.gr κα. Σόφη Κώττη αφιερώνει ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι σε όλους τους μικρούς μας φίλους – το παραμύθι των ήχων και των ευχών.

Ένα όμορφο παραμύθι, για να διασκεδάσουν οι μικροί, και να δημιουργήσουν οι μεγάλοι. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας, ό,τι μπορεί να παράξει ήχο και ζωντανέψτε το παραμύθι παρέα με τα παιδιά σας, τους μαθητές σας και… καλά Χριστούγεννα.

Το χιόνι πέφτει παχύ έξω. Ο αέρας φυσάει μανιασμένος και το τζάκι καίει νύχτα μέρα για να διατηρείται ζεστό το εργαστήρι του Άγιου Βασίλη, ενώσω εκείνος μαζί με τους βοηθούς του ετοιμάζουν τα δώρα που θα μοιράσουν στα παιδιά.

Οι μηχανές δουλεύουν ασταμάτητα. Τα πριόνια, τα σφυριά, τα κατσαβίδια, τα ψαλίδια, δεν παίρνουν ανάσα.

Μερικοί βοηθοί στην κουζίνα ετοιμάζουν τις λιχουδιές που θα βάλουν στα πακέτα μαζί με τα δώρα. Στις μεγάλες κατσαρόλες λιώνουν τη ζάχαρη και την ανακατεύουν με χυμό από πορτοκάλι. Κοπανάνε τα αμύγδαλα και τα ρίχνουν κι αυτά μέσα και συνεχίζουν να ανακατεύουν. Μετά βάζουν το μείγμα σε φορμίτσες, το φυσούν για να κρυώσει και έτσι φτιάχνουν τις μοναδικές Αγιοβασιλιάτικες καραμελίτσες.

Ο Άγιος Βασίλης είναι απορροφημένος στις δουλειές του, μα με την άκρη του ματιού του βλέπει μια σκιά να κινείται μέσα στο εργαστήριο μυστηριωδώς. Τρυπώνει ανάμεσα από τις μηχανές, γλιστρά κάτω από τα τραπέζια, σκαρφαλώνει στα πολύφωτα, παίζει με τις κουτάλες στην κουζίνα και αρχίζει τις ζημιές. Ρίχνει κάτω τα βαζάκια με τη ζάχαρη, ανοίγει τις βρύσες και τρέχει το νερό ποτάμι, γεμίζει τις χούφτες του με τα σπασμένα αμύγδαλα και τα μασουλάει. Με ένα πήδο βρίσκεται στο εργαστήρι και αρχίζει κι εκεί τις αταξίες. Ξεβιδώνει τις βίδες, γυρίζει τα γρανάζια από την αντίθετη μεριά, γαργαλάει τα σφυριά και έτσι όλα σταματούν τη δουλειά. Γαργαλά κάθε μηχανή που πλησιάζει και την ξεβιδώνει μέχρι που μία μία οι μηχανές αρχίζουν να διαλύονται κάνοντας έναν περίεργο και δυνατό θόρυβο.

Οι βοηθοί τα έχασαν. Άρχισαν να αναρωτιούνται ποια είναι αυτή η σκιά που τρύπωσε στο εργαστήρι και τους ενοχλεί και δεν τους αφήνει να κάνουν την δουλειά τους. Ο Αι Βασίλης ήρεμος και χαμογελαστός τους λέει:

– Μην τρομάζετε φίλοι μου, όπως κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος ένα ξωτικό ήρθε να δοκιμάσει τις δυνάμεις μας και τις αντοχές μας. Δεν νομίζω να θέλετε να τα παρατήσετε επειδή μας ανακάτωσε λίγο τα εργαλεία….Θέλετε; τους ρωτά και όλοι με μια φωνή απαντούν:

– Όχι, όχι!!

– Εμπρός λοιπόν, βοηθήστε με να ξανασυνδέσουμε τα μηχανήματα για να προλάβουμε να ετοιμάσουμε τα δώρα πριν έρθει η αυγή, και γυρίζοντας στον πιο μικρούλη βοηθό του έδωσε μια φλογέρα και τους είπε:

– Ξέρω πως παίζεις θαυμάσια φλογέρα. Παίξε λοιπόν και μάγεψε το ξωτικό που μας αναστατώνει και μας καθυστερεί. Είμαι σίγουρος ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Ο μικρούλης βοηθός υπάκουσε πρόθυμα και άρχισε να παίζει στην φλογέρα μελωδίες χαρούμενες και ζωηρές για να μαγέψει το ξωτικό τριγυρίζοντας μέσα στο εργαστήρι.

Έπειτα, γύρισε στους μεγαλύτερους βοηθούς και τους είπε:

Εμπρός λοιπόν, ας στρωθούμε στη δουλειά. Ποιος θα πάρει τα σφυριά, τα κατσαβίδια, τα πριόνια, τα γρανάζια;

Και ακολουθώντας τις οδηγίες του Αι Βασίλη έχτισαν μια καινούρια και πιο μεγάλη μηχανή που έβγαζε ακόμη πιο πολλά και πιο ωραία παιχνίδια. Το μόνο που έμενε ήταν να πάρουν τα πινέλα και τις μπογιές και να τα χρωματίσουν.

Δούλεψαν έτσι όλη τη νύχτα και τη μέρα και πρόλαβαν να ετοιμάσουν τις παραγγελίες.

Όταν άρχισε να σουρουπώνει φόρτωσαν τα παιχνίδια στα έλκηθρα, έζεψαν τους τάρανδους και αποχαιρέτησαν τον Αι Βασίλη που ξεκίνησε το ταξίδι του για να τα μοιράσει σε όλα τα παιδιά.

Όσο για τον μικρούλη βοηθό με την φλογέρα, αν κάνεις λίγη ησυχία τη νύχτα που κάνεις μια ευχή και περιμένεις τον Αι Βασίλη, θα τον ακούσεις να παίζει ακόμη τη φλογέρα που μαγεύει τα ξωτικά….

Βρείτε την παιδαγωγό Σόφη Κώττη στο Facebook.

Συντάκτης: Σόφη Κώττη, Παιδαγωγός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.