Στον δρόμο για το οικολογικό βραβείο οι Πρέσπες!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Στον δρόμο για το οικολογικό βραβείο οι Πρέσπες!Οικολογικό βραβείο διεκδικούν οι Πρέσπες… για την αποκατάσταση των υγρών λιβαδιών της Μικρής Πρέσπας! Μετά από 20 χρόνια προσπαθειών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών έδωσε μια νέα ευκαιρία σε έναν καθοριστικό τόπο κατοικίας και αναπαραγωγής των σπάνιων πουλιών. Η περιβαλλοντική κίνηση οδήγησε τις Πρέσπες μέσα στους τέσσερις υποψηφίους για το οικολογικό Βραβείο “Thiess International Riverprize” που θα οργανωθεί από το International River Foundation της Αυστραλίας…

Η Μικρή Πρέσπα αποτελεί ένα καταφύγιο των απειλούμενων ειδών που για πρώτη φορά απέκτησε μια «ασπίδα» προστασίας. Όμως, ο διαγωνισμός ασχολείται περισσότερο με τη βράβευση των οργανισμών που κατάφεραν να διαχειριστούν με οικολογικό τρόπο τα ποτάμια και τους υγρότοπους παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο έχει γίνει θεσμός από το 1999 και σήμερα θεωρείται μια σπουδαία κίνηση καταξίωσης γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα!

Μπορεί η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών να ενεργοποιήθηκε μόνο στη Μικρή Πρέσπα, αλλά τα αποτελέσματα της «Αποκατάστασης Υγρών Λιβαδιών και Διαχείρισης της Μικρής Πρέσπας» είχε διεθνή αντίκτυπο! Άλλωστε, το έργο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προστασίας των ειδών υπό εξαφάνιση, όπως είναι ο Αργυροπελεκάνος! Έμμεσο αποτέλεσμα της κίνησης θεωρείται η υποψηφιότητα στην περιβαλλοντική βράβευση, με την Εταιρία να ετοιμάζεται να παρευρεθεί στη βράβευση. Ας ελπίσουμε ότι όχι μόνο θα κρατήσουμε το βραβείο στα χέρια… αλλά θα προωθήσουμε την ομορφιά των Πρεσπών και γενικότερα της Ελλάδας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.