Στο Αλκατράζ «φυλακίζουν» πλέον την ενέργεια του ήλιου!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Στο Αλκατράζ «φυλακίζουν» πλέον την ενέργεια του ήλιου!Από μια φυλακή γεμάτη με εγκληματίες, το Αλκατράζ μετατράπηκε σε έναν «Πράσινο» Βράχο! Απίστευτο και όμως αληθινό, το νησάκι που πριν χρόνια αποτελούσε χώρο φιλοξενίας για επικίνδυνους δράστες, κατάφερε σήμερα να συμβάλλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χάρη στην Εθνική Υπηρεσία Πάρκων (ΝPS) των Η.Π.Α. το Αλκατράζ κινείται οικολογικά μέσα από την εκμετάλλευση του ήλιου…

Ειδικοί, λοιπόν, κατέφτασαν στο «Βράχο», όπου και τοποθέτησαν ηλιακά πάνελ σε εκείνο το σημείο που είναι λιγότερο ορατό στους εκατομμύρια επισκέπτες του, δηλαδή στο κτίριο των φυλακών. Πρόκειται για μια φωτοβολταϊκή οροφή 307 kW που συνέβαλλε στην αντικατάσταση της ηλεκτροδότησης μέσω πετρελαίου, η οποία κυριαρχούσε εκεί για 100 χρόνια! Περίπου 1.300 ηλιακοί συλλέκτες τροφοδοτούν τα φώτα και κάθε άλλου είδους ηλεκτρική συσκευή. Η αλλαγή άργησε στο Αλκατράζ… αλλά στο τέλος ήρθε! Μαζί της έφερε καθαρή ενέργεια στα εθνικά πάρκα και αξιοθέατα της τοποθεσίας. Άλλωστε, ο πρώην διευθυντής του έργου στο Αλκατράζ υποστήριξε: «Δόθηκε επιτέλους μια πράσινη λύση σε ένα τόσο απομονωμένο νησί, που οι ανάγκες της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτονταν με γεννήτριες Diesel».

Στο Αλκατράζ «φυλακίζουν» πλέον την ενέργεια του ήλιου!Η πρωτοβουλία κατάφερε όχι μόνο να εξοικονομήσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, αλλά και να μειώσει τη γενικότερη ρύπανση στην ατμόσφαιρα και τον κόλπο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κίνηση θα μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα κατά περίπου 337.000 κιλά το χρόνο! Τα ηλιακά πάνελ συνδέονται απευθείας με δύο μπαταρίες 2.000 amp /h και μια μονάδα μετατροπέα, η οποία «υπόσχεται» παραγωγή περίπου 400.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. «Το “National Park, Landmarks” οραματίστηκε ηλιακούς συλλέκτες τόσο στα κτίρια των νέων βιομηχανιών, όσο και στο Αλκατράζ, αλλά τα προβλήματα με τις φωλιές των πουλιών και την οπτική γωνία των πάνελ καθυστέρησαν την εγκατάσταση τους. Στο τέλος, όμως, όλα ολοκληρώθηκαν όπως έπρεπε», δήλωσε ο Byron Stafford.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.