Στην επιτυχία δεν ταιριάζει η επανάπαυση, ούτε το άγχος

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου

Γιατί λέμε ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε τυχόν επιτυχία μας; Μήπως πρέπει να μην χαλαρώνουμε ποτέ; Όχι, επιτυχία δεν σημαίνει διαρκές άγχος, σημαίνει ότι την απολαμβάνουμε όταν έρχεται, αλλά παίρνουμε και χρήσιμα διδάγματα για να συνεχίσουμε.

Η Αμερικανίδα επιχειρηματίας Anne Sweeney είχε πει «όρισε την επιτυχία με τους δικούς σου όρους, φτάσε σ’ αυτή με τους δικούς σου κανόνες και φτιάξε μια ζωή για την οποία θα είσαι περήφανη που σου ανήκει!». Άρα τι είναι η επιτυχία; Πρέπει να συνεχίζουμε αν έχουμε καταφέρει αυτό που θέλουμε ή πρέπει να επαναπαυόμαστε χωρίς να κάνουμε κάτι; 

Aπόλαυσε την επιτυχία αλλά χωρίς εφησυχασμό

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε και τις αποτυχίες μας και τις επιτυχίες μας σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, είτε προσωπικά, είτε επαγγελματικά, αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο «Τα έχω καταφέρει ως εδώ, αξίζει να προσπαθήσω περισσότερο ή όχι;» Η απάντηση είναι μια και πρέπει να την έχετε στο μυαλό σας: «Aφού αξίζει αυτό που ζω, επιβάλλεται να προσπαθήσω να διατηρήσω αυτή την επιτυχία και να την εξελίξω. Αν δεν είχα προσπαθήσει ξανά και ξανά δεν θα τα είχα καταφέρει τώρα». Για κάθε άνθρωπο η λέξη «επιτυχία» έχει διαφορετική σημασία, δηλαδή για έναν άνθρωπο επιτυχία είναι να ανθίζουν τα φυτά του, και για έναν άλλο επιτυχία σημαίνει να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα…

Ποια είναι η προσωπική σημασία της επιτυχίας;

Η πραγματική σημασία της λέξης «επιτυχία» είναι η εξής: είναι μεν ένα συναίσθημα μετά από κάποιον αγώνα που έχεις κερδίσει, αλλά αυτή δεν είναι και η αληθινή σημασία της λέξης. Η αληθινή σημασία της επιτυχίας είναι μεν να καταφέρνεις αυτά που επιθυμείς, αλλά είναι και να νιώθεις συγχρόνως ότι βελτιώθηκες μέσα από αυτή τη διαδικασία και είσαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. 

Τι πραγματικά μας προσφέρει η επιτυχία;

Η επιτυχία μας προσφέρει μια γαλήνη, μια ηρεμία και ένα συναίσθημα που μας λέει ότι η επιτυχία μάς κάνει να αισθανόμαστε ότι μπορεί να είχαμε κάποιες αποτυχίες, αλλά δεν σημαίνει ότι οι αποτυχίες μας πρέπει να μας επηρεάζουν και ότι πρέπει να μας ρίχνουν ψυχολογικά. Κάθε επιτυχία περνάει από αποτυχίες συνήθως στις οποία το μυστικό είμαι να μην χάνουμε τον αρχικό ενθουσιασμό μας. Γι’ αυτό, όταν επιτυχαίνουμε κάτι, πρέπει να προσπαθούμε ξανά κι ξανά για το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε ή για τη διατήρηση αυτής της επιτυχίας, παρά να επαναπαυόμαστε  στις «δάφνες» μας.

Συμπερασματικά, όταν κάποιος είναι πραγματικά επιτυχημένος σημαίνει αφενός ότι έφερε εις πέρας τους στόχους του αλλά και ότι νιώθει πληρότητα που απορρέει από αίσθηση «ασφάλειας» και ευημερίας σε όλους τους τομείς της ζωής του.

Συντάκτης: Ελένη Εμμανουηλίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.