Βήματα για την εξάλειψη της Ελονοσίας στην Αφρική

Συντάκτης: Flowmagazine

Έως το 2015 θα μπορούσαν να εκλείψουν εντελώς οι θάνατοι από ελονοσία στην Αφρική! Όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, του Οργανισμού Παγκόσμιας Υγείας(WHO), αυτό που αρκεί, είναι έντονοι έλεγχοι και ευρεία χρήση κουνουπίερων εμποτισμένες με εντομοκτόνο. Πολλές χώρες έχουν μειώσει κατά το ήμισυ τους θανάτους από ελονοσία την τελευταία δεκαετία.

Ο διευθυντής του προγράμματος WHO για την ελονοσία, Robert Newman, αναφέρει ότι η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη και μπορεί να προληφθεί. Παράλληλα τονίζει πως επειδή το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, απαιτείται σοβαρή δουλειά.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας προβλέπεται η χορήγηση ενός νέου εμβολίου. Ωστόσο ο γενικός στόχος, να εκλείψει η ελονοσία απαιτεί πολλά χρήματα. Το γενικό κόστος υπολογίζεται κοντά στα 6 δις δολάρια, ενώ το ποσό που διατίθεται αυτή τη στιγμή για τις περισσότερες χώρες είναι περίπου 1.8 δις δολάρια. Για παράδειγμα ενώ το 42% των νοικοκυριών στην Αφρική έχουν κουνουπιέρες, τα αντίστοιχα ποσοστά νοικοκυριών σε χώρες, όπως στο Κονγκό και τη Νιγηρία παραμένουν χαμηλά. Η ασθένεια έχει μεγάλα ποσοστά θανάτων και στην ήπειρο της Ασίας. Χώρες με υψηλή θνησιμότητα είναι η Ινδία, η Νέα Γουινέα, Ινδονησία και άλλες.

Το WHΟ προτείνει κάθε περίπτωση ελονοσίας, να περνά από έλεγχο προτού χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα. Αυτό θα μειώσει τις πολλές συνταγογραφήσεις και παράλληλα το κόστος για όλο το πρόγραμμα.

Το Νοέμβριο, διαγνώστηκε μια καινούργια μορφή ελονοσίας κοντά σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, ανθεκτική στα περισσότερα γνωστά φάρμακα. Αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το WHΟ, αφού εάν δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από εξειδικευμένα υπάρχοντα φάρμακα, γίνονται βήματα προς τα πίσω.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…