Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Συντάκτης: Εύη Κουργιούνη

Χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου, στους πρόποδες της Κλινίτσας, η Στεμνίτσα μαγεύει με το αρκαδικό της τοπίο, τις απόκρημνες πλαγιές και τα μεγαλειώδη βουνά που την περιβάλλουν. Η αρχαία πόλη της Στεμνίτσας, ο Υψούς, σύμφωνα με τη μυθολογία χτίστηκε από τον Υψούντα, έναν απ’ τους γιούς του βασιλιά της Αρκαδίας, Λυκάονα. Απ’ την αρχαία ονομασία της πάντως, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει την υψομετρική της τοποθέτηση, η οποία είναι περίπου στα 1100 μέτρα. Η κωμόπολη μετονομάστηκε «Στεμνίτσα» στα μέσα του 7ου αιώνα μ.Χ, όνομα σλαβικής προέλευσης με τη σημασία «τόπος σκιερός και δασώδης». 

Ιστορικά η Στεμνίτσα είχε κεντρικό ρόλο στον Αγώνα Ανεξαρτησίας της επαναστατημένης Ελλάδας, ενώ πολλοί ήρωες του ’21 κατάγονταν από εκεί. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκμεταλλεύτηκε τις απόκρυφες κορφές της και την χρησιμοποίησε συχνά ως καταφύγιο. 

Η Στεμνίτσα έχει τουρισμό όλες τις εποχές, ωστόσο το φθινόπωρο και το χειμώνα λόγω της εσωστρεφούς διάθεσης του περίκλειστου ορεινού τοπίου, ενδείκνυται σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για να κάνετε και πολλά αξιοθέατα για να δείτε εντός και εκτός του χωριού. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από αυτά.

Βόλτα στο μνημείο των Ηρώων

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Μπαίνοντας στα σοκάκια πάνω απ’ την κεντρική πλατεία του χωριού και ανεβαίνοντας αρκετά, θα βρεθείτε στο μνημείο Ηρώων της Στεμνίτσας όπου θα δείτε να μνημονεύονται αγωνιστές από διάφορες ιστορικές στιγμές. Πέρα από την αναδρομή στο παρελθόν, θα μπορέσετε να απολαύσετε την πανοραμική θέα των πετρόκτιστων σπιτιών και των απόκρυφων πλαγιών του χωριού. 

Επίσκεψη στις εκκλησίες του χωριού

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Εικόνα 2 Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Εικόνα 3 Παναγία η Μπαφέρω

Ακριβώς κάτω από το μνημείο των Ηρώων, θα συναντήσετε την εκκλησία της Παναγίας Μπαφέρως, όπου αξίζει να κάνετε μια στάση. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Μονή Ζωοδόχου Πηγής στην άλλη πλευρά του, απ’ όπου επίσης μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα του χωριού. Επίσης, αν σας αρέσει η πεζοπορία στο βουνό και αντέχετε την άνοδο, αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία των Αγίων Πάντων ακολουθώντας το μονοπάτι έξω απ’ το χωριό. Λόγω της τοποθεσίας της προσφέρει εξαιρετική θέα στο άγριο τοπίο και περιπετειώδη διαδρομή. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες πολλές εκκλησίες για να δείτε στο χωριό, με κεντρικότερες την Αγία Παρασκευή και την εκκλησία Αγίου Γεωργίου. Σ’ αυτήν την τελευταία μάλιστα πολλές τοιχογραφίες είναι έργο του γνωστού αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.  Αξίζει δε να αναφερθεί πως οι καμπάνες των εκκλησιών της Στεμνίτσας είναι έργο ντόπιων καμπανοποιών, μιας τέχνης που άνθισε στο χωριό. 

Επίσκεψη στο σπίτι των Κολοκοτρωναίων στο Λιμποβίσι

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, προχωρώντας σε μια κατάφυτη με έλατα διαδρομή θα συναντήσετε το εγκαταλελειμμένο πλέον χωριό Λιμποβίσι. Εκεί βρίσκεται το σπίτι του Κολοκοτρώνη, ένα πετρόκτιστο οίκημα οργανωμένο πλέον ως μουσείο, όπου μνημονεύεται ο γέρος του Μοριά. Αν το επισκεφτείτε, μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά στο βιβλίο επισκεπτών και γιατί όχι να σημειώσετε και τις εντυπώσεις σας!

Οδοιπορικό στο φαράγγι του Λούσιου 

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Ανάμεσα στη Στεμνίτσα και στη Ζάτουνα, τα βουνά σκίζονται στα δύο από τον ποταμό Λούσιο. Το όνομά του αναφέρεται στη μυθολογία, σύμφωνα με την οποία σ’ αυτόν οι νύμφες έλουσαν τον Δία ως νεογέννητο. Λέγεται πως ο Παυσανίας τον θεωρούσε τον πιο κρύο ποταμό του κόσμου. 

Η βλάστηση στο φαράγγι του Λούσιου είναι πλούσια και άγρια και τα νερά πολύ ορμητικά ακόμα και το καλοκαίρι. Το ποτάμι περνά δυτικά της Δημητσάνας και καταλήγει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Αν είστε λάτρης του εναλλακτικού τουρισμού το φαράγγι προσφέρεται για πεζοπορίαράφτινγκ και καγιάκ. Ακόμα όμως κι αν δεν είστε, σίγουρα θα απολαύσετε τη βόλτα στο μαγευτικό και οργιώδες τοπίο του φαραγγιού.

Στάση σε μοναστήρια λαξεμένα στους βράχους

Από πολύ νωρίς, οι απότομες βουνοπλαγιές του φαραγγιού ευνόησαν τη δημιουργία ασκηταριών που αποτέλεσαν τον πυρήνα για τα μοναστήρια που χτίστηκαν στη συνέχεια. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτά τα μοναστήρια εξελίχθηκαν σε σημαντικά πνευματικά και θρησκευτικά κέντρα, ενώ χρησίμευσαν και ως καταφύγια για τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. 

Εικόνα 4 Μονή Φιλοσόφου

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Ένα απ’ αυτά, η Μονή Φιλοσόφου αποτελεί την πιο παλαιά μονή της Αρκαδίας, αφού χρονολογείται στο 10ο αιώνα. Βρίσκεται νότια της Δημητσάνας και είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο και με τα πόδια. Είναι γνωστή και σαν Κρυφό Σχολειό, αφού χρησίμευσε ως τέτοιο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

Εικόνα 5 Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Στεμνίτσα Αρκαδίας Ένας ιδανικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός

Ένα ακόμα μοναστήρι είναι η Μονή Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά απ’ τη Μονή Φιλοσόφου. Για να την επισκεφτείτε, θα ακολουθήσετε το δρόμο από Στεμνίτσα προς Δημητσάνα και περνώντας την εκκλησία του Αγίου Νικόλα, θα συναντήσετε τον δρόμο που οδηγεί στο φαράγγι. Στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα περπατήσετε μια δεκάλεπτη διαδρομή μέσα στο κατάφυτο φαράγγι που θα σας οδηγήσει μπροστά στο μοναστήρι. Σίγουρα με την πρώτη ματιά θα νιώσετε δέος για το λαξεμένο στον άγριο και ψηλό βράχο μοναστήρι. Εκεί μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τις κρύπτες των Στεμνιτσιωτών καθώς και το «Κελί της Καλογριάς»     

Επίσκεψη στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας 

Αν επισκεφτείτε το χωριό, δεν πρέπει να παραλείψετε μια στάση στη γνωστή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας. Η Στεμνίτσα υπήρξε σημαντικό κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας και πολλοί γνωστοί χρυσοχόοι κατάγονται από εκεί. Η Σχολή ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’70 και συνεχίζει να λειτουργεί ως δημόσιο ΙΕΚ διετούς φοίτησης. Στο χωριό επίσης υπάρχουν αρκετά χρυσοχοεία όπου μπορείτε να δείτε και να αγοράσετε χειροποίητες πολύτιμες δημιουργίες.  

Σε κάθε περίπτωση, ένα ταξίδι στη Στεμνίτσα -ακόμα και τριήμερο- αξίζει τον κόπο σας. Ειδικά αν αποζητάτε ηρεμία και να έρθετε πιο κοντά στη φύση, αν απολαμβάνετε τη μυρωδιά των ελάτων και του τζακιού το χειμώνα. Βέβαια, καλό είναι να προετοιμαστείτε σωστά γιατί ο χειμώνας στο χωριό είναι βαρύς και δεν είναι σπάνια η πιθανότητα να το απολαύσετε χιονισμένο!  

Συντάκτης: Εύη Κουργιούνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.