Είναι γεγονός πως στις μέρες όλο και περισσότερα ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα της υπογονιμότητας, όταν θελήσουν …
Στειρότητα: Μην εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας να αποκτήσετε παιδιά!
Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η στειρότητα; Πολλές φορές δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής γνωμάτευσης και επιστημονικών μεθόδων, αλλά προσωπική επιλογή του ζευγαριού.
Ορίζοντας τη στειρότητα
Η στειρότητα ή αλλιώς υπογονιμότητα αναφέρεται στην αδυναμία φυσιολογικής σύλληψης ενός ενεργού σεξουαλικά ζευγαριού, έπειτα από περίπου 12 με 18 μήνες συνεχούς προσπάθειας, για την απόκτηση τέκνων. Συμφωνά με έρευνες η στειρότητα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν το 15% των ζευγαριών.
Αιτίες στειρότητας στους άνδρες
Η βασικότερη αιτία, η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες είναι η μικρή ποσότητας παραγωγής σπέρματος. Η υπερβολικά μικρή ποσότητα παραγωγής σπέρματός μπορεί να είναι απόρροια κάποιου τραυματισμού των όρχεων, παρωτίτιδας, κιρσοκήλης κτλ. Ακόμη, το κάπνισμα, η χρήση ουσιών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσήματων, πρόωρη εκσπερμάτωση, προβλήματα υγείας όπως είναι ο καρκίνος και ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα στους άνδρες.
Αιτίες στειρότητας στη γυναίκα
Η αδυναμία παραγωγής ωαρίου μέσω ωοθυλακιορρηξίας, συνιστά την συχνότερη αιτία υπογονιμότητας στο γυναικείο πληθυσμό. Αρμονικές διαταραχές, έντονο στρές, κάπνισμα, χρήση ουσιών, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς επίσης η μεγάλη βιολογική ηλικία είναι παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά για τη διαδικασία γονιμοποίησης.
Θεραπείες κατά της στειρότητας
Καθώς η επιστήμη και η τεχνολογία προοδεύει και εξελίσσεται, ολοένα και περισσότερες θεραπείες για τη στειρότητα ανακαλύπτονται από αξιόλογους επιστήμονες. Η χρήση φαρμάκων αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις είναι συνήθεις θεραπείες για την καταπολέμηση της στειρότητας. Η τεχνική γονιμοποίηση ακόμη, η τοποθέτηση δηλαδή του σπερματοζωαρίου του άνδρα, στη μήτρα της γυναικάς με τη βοήθεια του γυναικολόγου, είναι ακόμη μια τεχνική που φαίνεται να έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια ανά τον κόσμο να αποκτήσουν τέκνα.
Ως προς αυτή τη κατεύθυνση, η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης(IVF), της αφαίρεσης δηλαδή των ωαρίων από τις ωοθήκες της γυναικάς και η γονιμοποίηση τους με τη χρήση του σπέρματος του άνδρα στο εργαστήριο είναι ακόμη μια αρκετά αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας που έχει βοηθήσει αρκετούς συμβουλευτεί τις συστάσεις και οδηγίες του γιατρού που το παρακολουθεί.
Υιοθεσία: άλλη μια «θεραπεία» ενάντια στη στειρότητα.
Δεν είναι λίγες οι φορές όμως, που όταν το ζευγάρι λάβει τη διάγνωση της αδυναμίας απόκτησης παιδιών με διαδικασία φυσικής σύλληψης, απογοητεύεται, νιώθει αναξιότητα και μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα. Πέρα όπως από τη διάγνωση, τα αρνητικά συναισθήματα και σχόλια που ίσως ακούσει αν δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του, οι θεραπείες για την απόκτηση παιδιών δεν είναι ευδοκιμούν πάντα.
Το ζευγάρι καταπονείται σωματικά και ψυχικά, περνάει μεγάλες περιόδους αναμονής, άγχους, ατέρμονες εξετάσεις και ορμονικούς ελέγχους χωρίς πάντα η εκάστοτε θεραπεία να φέρνει αποτέλεσμα. Η αγάπη όμως και η επιθυμία των ανθρώπων αυτών να γίνουν γονείς τούς κάνει να μην εγκαταλείπουν, να στέκονται με τόλμη απέναντι σε κάθε εμπόδιο και να κυνηγούν με πάθος το όνειρό τους, να δημιουργήσουν οικογένεια.
Έτσι λοιπόν, όταν οι φαρμακευτικές αγωγές, οι επεμβάσεις, οι διαδικασίες της τεχνικής γονιμοποίησης και της εξωσωματικής δεν καρποφορούν, αλλά και δίχως απαραίτητα να έχουν καταφύγει σε αυτές τις μεθόδους, κάποια ζευγάρια παίρνουν την απόφαση της υιοθεσίας. Ανοίγουν δηλαδή την αγκαλιά τους και προσφέρουν αγάπη σε παιδιά που βρίσκονται σε ιδρυματικές μονάδες φροντίδας. Στις περιπτώσεις αυτές η επιθυμία του ζευγαριού να αποκτήσουν παιδί και η επιθυμία των παιδιών να αποκτήσουν μια οικογένεια, συναντώνται, μέσα από τη διαδικασία της υιοθεσίας. Και κάπως έτσι δημιουργούνται οικογένειες , με παιδιά όχι κοιλίας αλλά καρδίας!
Διαβάστε Επίσης: “Υπογονιμότητα”: Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις στο ζευγάρι;
Η διάγνωση της υπογονιμότητας είναι σίγουρα δύσκολη. Ωστόσο, γονείς μην εγκαταλείπετε- η επιθυμία σας να γίνετε γονείς είναι σπουδαία και σημαντική. Με γνώμονα την αγάπη προς τα παιδιά, με υπομονή και αισιοδοξία συνεχίστε να υπερβαίνετε κάθε εμπόδιο και να κυνηγάτε το όνειρο σας, τη δημιουργία οικογένειας, έως ότου να μην είναι πια όνειρο αλλά πραγματικότητα!