Στέγες: η χαρισματική διαφορά

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η δόμηση έχει πολλές ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Η μορφή, η ποιότητα και η λειτουργικότητα της στέγης διακρίνει μια κατασκευή από τις άλλες και προσθέτει πολύ σε θέματα αισθητικής και ομορφιάς.

Οι σύγχρονες οικοδομές

Η τάση στις σύγχρονες οικοδομές είναι τα βατά δώματα, δίχως στέγη. Αν και η ιστορία της αρχιτεκτονικής χαρακτηρίζεται από τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές και τις εκλεπτυσμένες στέγες στα παλιά αρχοντικά, η ανάγκη οικονομίας, αλλά και αξιοποίησης του χώρου του δώματος καθιστούν, σχεδόν, απαγορευτική την κατασκευή στεγών σε πολυκατοικίες. Σε πολυτελείς κατασκευές, βέβαια, προτιμάται ένας συνδυασμός στέγης με ένα βατό δώμα, ώστε να εξυπηρετείται και η λειτουργικότητα και η προσεγμένη αισθητική.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εργονομία: Πως να κάνετε το σπίτι σας λειτουργικό και άνετο


Οι μονοκατοικίες

Τα κτίρια των μονοκατοικιών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αφού ο προϋπολογισμός είναι πιο εκτεταμένος και, συνήθως, ο μελετητής αναζητάει μοναδικές λύσεις και προηγμένες προδιαγραφές. Η στέγη αποτελεί τυπικό γνώρισμα μιας καλής μονοκατοικίας και είναι εκείνη που δημιουργεί, σε μεγάλο βαθμό, την αίσθηση του σπιτιού, αφού οι κεκλιμένες στέγες είναι ταυτισμένες με την οικοδομική μας παράδοση και αποπνέουν θαλπωρή, δίνουν την ευκαιρία για όγκους, που δε μένουν σε τετραγωνισμένες λογικές, και προβάλλουν και την άνω πλευρά του κτιρίου ως ένα ιδιαίτερο στοιχείο κλασσικής ομορφιάς.

Η ειδοποιός διαφορά

Πραγματικά, μια επικλινής στέγη, είτε μονόρριχτη είτε δίρριχτη, είναι μια έξοχη πινελιά για κάθε σπίτι. Στις παιδικές ζωγραφιές, δε νοείται σπίτι χωρίς στέγη. Η δυνατότητα κατασκευής μιας σοφίτας δίνει και έντονο πρακτικό ενδιαφέρον, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό χώρο με ευνοϊκές πολεοδομικές ρυθμίσεις από τους τεχνικούς κανονισμούς.

Η σωστή μελέτη και κατασκευή

Η στέγη μας, ανεξαρτήτως της επίστρωσής της από διαφόρων τύπων κεραμίδια ή άλλα πιο μοντέρνα υλικά, μπορεί να έχει δομικό φορέα από χάλυβα, ξύλο ή οπλισμένο σκυρόδεμα, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Κάθε υλικό έχει μια άλλη χάρη. Αν μιλάμε για μονοκατοικία, σίγουρα, η ξύλινη στέγη δίνει μια παραδοσιακή φυσιογνωμία και αλλάζει τη στερεότυπη εικόνα του σπιτιού. 

Ασφαλώς, η μελέτη και κατασκευή της στέγης έχει πολλά μικρά μυστικά και χρήζει προσοχής και επιμέλειας από τους μηχανικούς και τα συνεργεία. Κομβικό σημείο είναι τα μονωτικά υλικά τόσο για υγρομόνωση όσο και για θερμομόνωση. Δεν πρέπει να περνάει υγρασία στους τοίχους και στην πλάκα της οροφής, γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο τόσο για την υγεία μας όσο και για την ανθεκτικότητα της κατασκευής στον σεισμό, στις καιρικές συνθήκες και στη μακροχρόνια χρήση. Επομένως, επενδύστε όχι μόνο στην ομορφιά, αλλά και στην τεχνική ασφάλεια. Ψάξτε στο διαδίκτυο για φωτογραφίες και σχέδια από υφιστάμενες στέγες για να δείτε τις εναλλακτικές επιλογές και το περιεχόμενο μιας αντίστοιχης μελέτης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο αντισεισμικός σχεδιασμός του κτιρίου


Το σπίτι σας

Η ζωή σας στο σπίτι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι όλης σας της ζωής. Μια ωραία και άψογη τεχνικά στέγη (είτε καλύπτει, πλήρως, το δώμα είτε μέρος του) αποτελεί την πιο σίγουρη επιβεβαίωση ότι μένετε σε ένα ολοκληρωμένο και καλαίσθητο σπίτι με κουλτούρα και χαρακτήρα. Οι κατασκευές έχουν τη δική τους προσωπικότητα η οποία, σαφώς, επηρεάζει τον ιδιοκτήτη και τους επισκέπτες του. Δώστε, λοιπόν, βάρος σε όλες τις λεπτομέρειες και συζητήστε, ενδελεχώς, με τον αρχιτέκτονα για την καλύτερη δυνατή λύση για τη στέγη.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…