Σταθερή νοοτροπία έναντι νοοτροπίας ανάπτυξης: Πώς διαμορφώνουν τη ζωή μας;

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Το μυαλό είναι κάτι πολύ ισχυρό. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας μπορεί είτε να εμποδίσει την ανάπτυξη μας, είτε να μας ενδυναμώσει ώστε να επιτύχουμε απίστευτα πράγματα.

Έχετε ακούσει ποτέ για την αντίθεση μεταξύ σταθερής νοοτροπίας και νοοτροπίας ανάπτυξης, και πώς επηρεάζουν τις πιο βασικές μας πεποιθήσεις;

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ καταλήγουν σε ένα πρωτοποριακό συμπέρασμα σχετικά με το πώς η νοοτροπία μας επηρεάζει αυτό που θέλουμε και την προσπάθειά μας να το επιτύχουμε. Οι έρευνες επιχειρούν να ανακαλύψουν πώς η αυτοεικόνα μας διαμορφώνει τελικά τη ζωή μας.

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο αυτών νοοτροπιών;

Η σταθερή νοοτροπία στηρίζεται στην πεποίθησή μας ότι τα ατομικά χαρακτηριστικά και τα γνωρίσματά μας είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας και δημιουργεί μία επείγουσα ανάγκη για συνεχή αναγνώριση. Τα άτομα που έχουν σταθερή νοοτροπία:

  • αποφεύγουν τις προκλήσεις, φοβούμενοι ότι δεν είναι αρκετά έξυπνοι ή ταλαντούχοι,
  • χάνουν το ενδιαφέρον τους όταν μια δραστηριότητα ή μια εργασία γίνεται πιο δύσκολη,
  • χρειάζονται να ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους, ακόμα και όταν έχουν κάνει ελάχιστα,
  • αποθαρρύνονται μετά από μια αποτυχία ή απόρριψη,
  • εγκαταλείπουν εύκολα.

Η νοοτροπία ανάπτυξης στηρίζεται στην εύρεση ευκαιριών για διαρκή εξέλιξη. Αυτή η νοοτροπία βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι βασικές μας ιδιότητες είναι πράγματα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε μέσα από τις προσπάθειές μας. Αν και οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν στα ταλέντα, στις ικανότητες, στα ενδιαφέροντα ή τις ιδιοσυγκρασίες, ο καθένας μπορεί να αλλάξει και να αναπτυχθεί με την εξάσκηση. Τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης:

  • πρόθυμα αναζητούν προκλήσεις και ευδοκιμούν υπό πίεση,
  • έχουν περισσότερα κίνητρα όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα,
  • δεν αφήνουν ένα λάθος ή μία αποτυχία να καθορίζουν τις δυνατότητές τους,
  • πιστεύουν ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητη επειδή το φυσικό ταλέντο απλά δεν είναι αρκετό,
  • αγαπούν αυτό που κάνουν και δεν θέλουν να σταματήσουν να το κάνουν.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να έχουμε μια σταθερή νοοτροπία. Πιστεύουμε ότι είμαστε ικανοί μόνο για κάτι μέχρι ενός σημείου. Και είναι πολύ εύκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν είναι αρκετά καλός, ειδικά όταν τα είδωλα και τα πρότυπα απεικονίζονται με υπεράνθρωπες ικανότητες και δυνατότητες.

Όλοι πέφτουμε στην παγίδα ότι δεν μπορούμε να είμαστε καλύτεροι σε κάτι. Για παράδειγμα, η πεποίθηση ότι δεν είμαστε καλοί στα μαθηματικά, μας αποτρέπει από το να προσπαθήσουμε να μάθουμε καλύτερα τα μαθηματικά. Έχοντας σταθερή νοοτροπία, εμποδίζουμε την ανάπτυξη μας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει την προσωπική μας ευτυχία.

Μπορούμε παρ’ όλα αυτά να καλλιεργήσουμε μια νοοτροπία ανάπτυξης, επιλέγοντας να σκεφτόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας, τις ικανότητές μας και τις δυνατότητές μας. Μόλις αρχίσουμε να εφαρμόζουμε ενεργά αυτή τη νοοτροπία στο μυαλό μας, θα δούμε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, ξεκινώντας από το να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες και τις ατέλειές μας, να αντιληφθούμε τα όριά μας, να δεχόμαστε τις προκλήσεις, να μην αποζητάμε την αναγνώριση και να μη στηριζόμαστε στη γνώμη των άλλων, και να εστιάζουμε στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.