Σταματήστε το ροχαλητό και βελτιώστε την ποιότητα ύπνου σας

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Το ροχαλητό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς μπορεί να συμβεί σε όλους μας τουλάχιστον μία φορά. Αν όμως συμβαίνει σε καθημερινή βάση, τότε πιθανόν να έχετε κάποιο πρόβλημα. Το ροχαλητό σίγουρα ταλαιπωρεί εσάς αλλά και τον/την σύντροφό σας. Αλλά μην απελπίζεστε υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να σταματήσουν αυτή την ενοχλητική νυχτερινή συνήθεια.

Αιτίες

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, που έχουν διευρυμένες αμυγδαλές ή γλώσσα είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν. Εκτός από αυτό, σε μεγαλύτερες ηλικίες, είναι πιο πιθανό να ροχαλίζετε, καθώς ο λαιμός σας γίνεται στενότερος. Επίσης, εάν καπνίζετε, καταναλώνετε οινόπνευμα ή κοιμάστε ανάσκελα, είστε πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό.

  • Το βάρος σας μπορεί να είναι ο λόγος που ροχαλίζετε. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα έχουν παχύτερο ιστό στο λαιμό, καθώς όταν αποκτούν βάρος, αυξάνουν επίσης το βάρος στο λαιμό, εμποδίζοντας έτσι τη ροή του αέρα, προκαλώντας κατά συνέπεια ροχαλητό.
  • Μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση για ροχαλητό. Αν γεννηθήκατε με επιπλέον ιστό στο λαιμό, διευρυμένες αμυγδαλές, γλώσσα, μαλακή υπερώα ή μεγάλη ουσία, δημιουργεί τέλειες συνθήκες για ροχαλητό.
  • Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ ή καπνό είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό.
  • Η θέση του ύπνου και οι αλλεργίες είναι επίσης η αιτία του ροχαλητού. Εάν η μύτη σας γεμίσει εξαιτίας μιας αλλεργίας, θα αναγκαστείτε να αναπνεύσετε από το στόμα σας και πιθανότατα να ροχαλίσετε. Επίσης, ο ύπνος ανάσκελα θα προκαλέσει τη χαλάρωση των μυών του λαιμού και θα προκαλέσει το ροχαλητό.

Σταματήστε το ροχαλητό

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να εντοπίσετε τι προκαλεί το ροχαλητό και στη συνέχεια να αναζητήσετε τη θεραπεία ανάλογα. Εάν το πρόβλημα δεν σταματήσει και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, θα πρέπει να αναζητήσετε καλύτερα ιατρικές συμβουλές.

Παρακολουθήστε το βάρος σας. Αν παρατηρήσατε ότι ξεκινήσατε ροχαλητό μετά την απόκτηση βάρους, τότε η λύση για το πρόβλημά σας θα ήταν να μειώσετε το βάρος σας και έτσι να μειώσετε το λιπώδη ιστό στο λαιμό σας που εμποδίζει το πέρασμα του αέρα.

Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε την ενσωμάτωση σωματικών δραστηριοτήτων στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ακόμα κι αν δεν έχετε κερδίσει το βάρος, καθώς βοηθά στην τόνωση μυών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των μυών του λαιμού.

Σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ. Δεδομένου ότι το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς του λαιμού και κατά συνέπεια παρεμποδίζει την αναπνοή, αποφύγετε να το καταναλώνετε πριν από τον ύπνο. Επίσης, αν είστε καπνιστής, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αυτής της συνήθειας εάν παρεμβαίνει στον καλό ύπνο.

Αλλάξτε τη θέση ύπνου. Ο ύπνος ανάσκελα σας αναγκάζει να ροχαλίζετε, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ή κάποιο άλλο εμπόδιο για να αποφύγετε να γυρίσετε την πλάτη σας.

Κρατήστε τον εαυτό σας ενυδατωμένο. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά και είστε αφυδατωμένοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονη έκκριση στη μύτη και στη μαλακή υπερώα και να εντείνει το ροχαλητό. Έτσι βεβαιωθείτε ότι έχετε πιει αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μπορείτε να αποφύγετε τις άγρυπνες νύχτες.

Καθαρίστε το ρινικό πέρασμα για να αναπνεύσετε σωστά. Εάν έχετε μπουκωμένη μύτη λόγω κρύου ή έχετε συμφόρηση λόγω άλλων λόγων, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να καθαρίσετε το πέρασμα. Μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό ντους ή να χρησιμοποιήσετε μερικά αιθέρια έλαια, όπως το έλαιο ευκαλύπτου σε μια συσκευή εισπνοής ατμού για να ανοίξετε το ρινικό πέρασμα.

Χρησιμοποιήστε συσκευές για το στόμα για να σας βοηθήσουν να αναπνεύσετε. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τη χρήση μιας μικρής πλαστικής συσκευής που ανεβάζει τη μαλακή υπερώα και διατηρεί τη γλώσσα να μην πέσει πίσω και να προκαλέσει το μπλοκάρισμα της διόδου του αέρα.

Μπορείτε να εξετάσετε τις αλλαγές του τρόπου ζωής για να σταματήσετε το ροχαλητό

Εάν θέλετε να εξαλείψετε το ροχαλητό, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε κάποιες αλλαγές και να εξαλείψετε ορισμένες συνήθειες που είναι ανθυγιεινές και επιδεινώνετε μόνο το πρόβλημά σας.

Οι κακές συνήθειες ύπνου, όπως ο ανεπαρκής, συχνά οδηγούν σε ροχαλητό. Πρέπει να καθορίσετε τον χρόνο που πηγαίνετε στο κρεβάτι για να έχετε ένα αρκετά ολοκληρωμένο ύπνο.

Πρέπει να φροντίσετε τι τρώτε πριν πάτε για ύπνο, καθώς μερικά τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν το ροχαλητό σας, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα οπότε μην τα καταναλώνετε πριν πάτε για ύπνο.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr