Σταμάτα να τρως τα νύχια σου!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η συνήθεια αυτή μπορεί να καταστρέψει την εμφάνιση των χεριών σου, μπορεί να καταστεί ανθυγιεινή και να βλάψει την υγεία σου. Τότε γιατί συνεχίζεις να τρως τα νύχια σου;

Η ονυχοφαγία είναι ένα σύµπτωµα µιας αγχώδους συναισθηµατικής διαταραχής και εµφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία. Δεν είναι μια συνήθεια για την οποία μπορεί να είναι κανείς υπερήφανος. Είναι αρκετά αηδιαστική για τους άλλους ανθρώπους, καταστρέφει την εμφάνιση των χεριών, είναι μάλλον ανθυγιεινή και μερικές φορές πονάει. Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να βάλουν τέλος, αλλά δεν τα κατάφεραν πάντα. Γιατί όμως συνηθίζουν να το κάνουν; Δεν έχουν θέληση; Είναι περισσότερο νευρωτικοί; Πεινασμένοι; Ίσως, κάπου στα χρονικά της ψυχολογικής έρευνας θα μπορούσε να υπάρξει μια απάντηση στην ερώτησή αυτή, και ίσως και υπαινιγμοί για το πώς μπορεί να θεραπεύσει κανείς τον εαυτό του από αυτή τη δυσάρεστη συνήθεια. Μελέτες διαπιστώνουν ότι συναντάται στο 45% των εφήβων, ενώ οι μισοί από αυτούς χρειάζονται ιατρική παρέμβαση.

Πού οφείλεται;

Ψυχοθεραπευτές ανέπτυξαν διάφορες θεωρίες σχετικά με το δάγκωμα των νυχιών. Ο Sigmund Freud θεώρησε την ψυχο-σεξουαλική ανάπτυξη υπεύθυνη κατά το στοματικό στάδιο. Τυπικά με τη φροϋδική θεωρία, το στοματικό στάδιο συνδέεται με την ανεπαρκή σίτιση ή την υπερβολική σίτιση, τον μακρόχρονο θηλασμό ή την προβληματική σχέση με τη μητέρα. Αυτές οι συνθήκες με τη σειρά τους επιφέρουν αργότερα το δάγκωμα των νυχιών, μια σαρκαστική προσωπικότητα, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό και την αγάπη για στοματικό σεξ. Άλλοι θεραπευτές αποδίδουν την ονυχοφαγία σε μια μορφή ακρωτηριασμού του εαυτού μας ή σε έντονο άγχος.

Η θεραπεία της ονυχοφαγίας

Δυστυχώς, η αναζήτηση προτάσεων για τη θεραπεία της ονυχοφαγίας στην επιστημονική βιβλιογραφία είναι περιορισμένη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οποιαδήποτε θεραπεία έκανε τους ανθρώπους να έχουν επίγνωση της συνήθειας βοήθησε πραγματικά, ενώ ορισμένες δίνουν έμφαση στην αλλαγή της συμπεριφοράς και κάποιες άλλες έμφαση σε υλικά εμπόδια.

  • Κρατήστε τα νύχια σας περιποιημένα. Η φροντίδα των νυχιών σας μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της συνήθειας και να σας ενθαρρύνει να διατηρήσετε τα νύχια σας ελκυστικά.
  • Οι άνδρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα διάφανο βερνίκι.
  • Δοκιμάστε τεχνικές διαχείρισης στρες, καθώς είστε αγχωμένοι.
  • Προμηθευτείτε με ένα βερνίκι με πικρή γεύση και βάψτε τα νύχια σας.
  • Προσπαθήστε να ξεκινήσετε κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως ζωγραφική ή γράψιμο ή να πιέζετε μία μπάλα για να καταπολεμήσετε το άγχος.
  • Φορέστε γάντια ή χρωματιστά αυτοκόλλητα για να θυμάστε να μην τρώτε τα νύχια σας.
  • Τα παιδιά ενδέχεται να τρώνε τα νύχια τους πιο συχνά όταν έχουν προβλήματα στο σχολείο ή με φίλους. Συζητήστε με το παιδί σας ή το δάσκαλό του για την αύξηση των σχολικών καθηκόντων. Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το δάγκωμα των νυχιών τους, όταν καταλάβουν τι μπορεί να προκαλέσει.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…