Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάθε άλλο άνθρωπο!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σε μία κοινωνία που δίνει πλέον μεγαλύτερη αξία στο φαίνεσθαι παρά το είναι, η  διαρκής σύγκριση του εαυτού μας με άλλα άτομα είναι μία πράξη που μπορεί να μας οδηγήσει στην ψυχολογική εξουθένωση και την απομάκρυνση από τον αληθινό εαυτό μας.

Η σύγκριση του εαυτού με τους άλλους ξεκινάει όταν κάποιος αισθανθεί πως υστερεί σε σχέση με έναν άλλον άνθρωπο (είτε σε ικανότητες, είτε σε καλή ζωή, είτε σε ιδιοσυγκρασία, είτε σε οτιδήποτε).  Πάντοτε η σύγκριση αφορά δύο ομάδες ανθρώπων: αυτούς που θεωρούμε πως είναι καλύτεροι από εμάς και εκείνους που θεωρούμε πως είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς: η πρώτη είναι εκείνη που ενισχύει το αίσθημα της μειονεξίας και η δεύτερη χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αισθανθούμε πως εμείς βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από κάποιον ώστε να  απεγκλωβιστούμε από τα αρνητικά συναισθήματα.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε βοηθάνε στο να θεμελιώσουμε την αυταξία μας, αφού βομβαρδιζόμαστε σε αυτά διαρκώς με πληροφορίες για τη ζωή των άλλων και ασυναίσθητα αρχίζουμε να νοιώθουμε μειονεκτικά και να συγκρίνουμε εμάς με κάθε άνθρωπο που θεωρούμε πως περνάει καλύτερα.

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάθε άλλο άνθρωπο!

Ζώντας σε μία κοινωνία άκρως υλιστική και ανταγωνιστική, ερχόμαστε από νωρίς αντιμέτωποι με γονείς οι οποίοι φορτώνουν επάνω μας τις δικές τους επιθυμίες, μας πιέζουν ψυχολογικά για τους καλούς βαθμούς στο σχολείο και είναι προσκολλημένοι στην αριστεία. Η συμπεριφορά του γονιού που πληγώνει το παιδί και το ωθεί και στην ενήλικη ζωή του να αναζητά διαρκώς την εξωτερική έγκριση και επιβεβαίωση, είναι η διαρκής σύγκρουση που του έκαναν οι ίδιοι είτε με κάποιον άλλο αδελφό ή αδελφή στην οικογένεια,  είτε με οποιοδήποτε άλλο παιδί. Η διαρκής σύγκριση με τους άλλους μας μαραίνει ψυχικά, μας αποξενώνει από το είναι μας και απομακρύνει από την επίτευξη μίας χαρούμενης ζωής.

Πώς μπορώ να σταματήσω να συγκρίνω εμένα με τους άλλους;

  • Αν αναλογιστούμε πως όλοι οι άνθρωποι στη ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη γέννηση, τον πόνο, την ασθένεια και το θάνατο, τότε θα διαπιστώσουμε πως είμαστε ίσοι μπροστά στα σοβαρά ζητήματα της ύπαρξης και θα σταματήσουμε να αισθανόμαστε τόσο αδικημένοι.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…