Stalking, ένα νέο φαινόμενο παρενόχλησης και εκφοβισμού

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η νέα εποχή έχει δημιουργήσει αρκετά νέα αρνητικά φαινόμενα. Ένα από αυτά είναι το  stalking (όρος που αποδίδεται στα ελληνικά ως «παρενοχλητική συμπεριφορά») και μπορεί αρκετές φορές να είναι επικίνδυνο. Δείτε ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Η ανθρώπινη κοινωνία έχει κάνει τεράστια βήματα εξέλιξης. Ο σύγχρονος πολιτισμός όμως δημιούργησε αρκετά αρνητικά φαινόμενα τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ένα από αυτά είναι το stalking, το οποίο φαίνεται ότι εμφανίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι το stalking;

Κατά την άμεση μετάφραση τη λέξεως, stalking σημαίνει παρακολούθηση. Παρά ταύτα, το φαινόμενο δεν περιλαμβάνει μόνον παρακολούθηση, αλλά παρενόχληση ή εκφοβισμό σε διάφορες μορφές. Συνήθως ο άνθρωπος ο οποίος επιδίδεται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι συναισθηματικά συνδεδεμένος με το θύμα και οδηγείται στο να το παρακολουθεί και καμιά φορά ακόμα και να κάνει διάρρηξη στον χώρο του, προκειμένου να είναι σε συνεχή επαφή με τον άνθρωπο τον οποίο έχει στο στόχο του.


Διαβάστε επίσης: Ghosting σε σχέσεις. Γιατί συμβαίνει;


Stalking, ένα νέο φαινόμενο παρενόχλησης και εκφοβισμού

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρκετές φορές το θύμα του  stalking  και ο θύτης γνωρίζονται και μάλιστα στενά. Στην Αμερική σε αρκετές περιπτώσεις βρέθηκε ότι οι θύτες του συγκεκριμένου φαινομένου είχανε κάποιου είδους ερωτική σχέση με τα θύματα. Επιπλέον, αποτελεί αρχή για άλλου είδους εγκλήματα όπως διάρρηξη, κλοπή, ακόμα και φόνο.

Οι άμεσοι λόγοι είναι αρκετοί. Έλλειψη αυτοπεποίθησης του θύτη η οποία οδηγεί  σε ανάγκη ελέγχου είτε του ήδη υπάρχοντος συντρόφου, είτε στην ανάγκη να μαθαίνει τους μελλοντικούς συντρόφους του θύματος. Μάλιστα αρκετές φορές συνδέεται και με ζητήματα προσωπικότητας όπως για παράδειγμα αδυναμία να δεχτεί την απόρριψη, αδυναμία ελέγχου οποιουδήποτε συναισθήματος ακόμα και με παθήσεις που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Συνήθως λοιπόν το πρόβλημα έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του θύτη.

Σε επόμενα επίπεδα η σχέση εξάρτησης του θύτη από το θύμα μπορεί να οδηγήσει και σε φυσική βία, βία μέσω διαδικτύου και ανεξέλεγκτη λεκτική βία.

Στην ουσία λοιπόν, αποτελεί ένα τοξικό συναίσθημα από πλευράς του θύτη η οποία χρήζει βοήθειας ειδικού. Παρά ταύτα, μια ψυχολογική πάθηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωσης δικαιολογία.

Αρχικά δείγματα

Τα πρώτα δείγματα εμφανίζονται αρκετά νωρίς στην επαφή με ανθρώπους οι οποίοι είναι θύτες αυτού του φαινομένου. Μια αναπάντεχη εμφάνιση του συγκεκριμένου ατόμου σε ένα μέρος που δεν θα μπορούσε να γνωρίζει με κάποιον τρόπο, ένα τηλεφώνημα ενώ δεν του έχετε δώσει τον αριθμό σας ή η γνώση προσωπικών σας πληροφοριών τις οποίες δεν τις έχετε μοιραστεί εσείς μαζί του, αποτελούν λίγες μόνον από τις πρώτες ενδείξεις που είναι σκόπιμο να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.

Stalking, ένα νέο φαινόμενο παρενόχλησης και εκφοβισμού


Βομβαρδισμός αγάπης(love bombing): από τον έρωτα στη συναισθηματική κακοποίηση


Πως αντιμετωπίζεται

Μια πρώτη γραμμή άμυνας είναι να του εκφράσετε το πώς νιώθετε και να του επισημάνετε να μην συνεχίσει την συγκεκριμένη πρακτική. Σε ένα επόμενο επίπεδο, αν επιμείνει πρέπει να ζητήσετε την αρωγή της αστυνομίας. Μια επισήμανση ή ακόμα και περιοριστικά μέτρα μπορούν να  λύσουν ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων.

Πρέπει συνεπώς να αντιμετωπίζουμε νωρίς το πρόβλημα, μιας και το συγκεκριμένο φαινόμενο ακόμα δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα. Επομένως δεν είναι δικάσιμο παρά μόνον αν έχει προηγηθεί συμβάν το οποίο όντως να χρήζει νομικής παρέμβασης. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο συνεχώς αυξάνεται και οδηγεί σε όλο και περισσότερα εγκλήματα εκ των οποίων μόνο ένα μικρό ποσοστό 15% καταλήγει εν τέλει στην φυλακή.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.