Σταφύλια: Πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

stafulia_pollapla_ofeli_gia_tin_ugeiaΟι τρόποι για να καταναλώνουμε τα σταφύλια είναι ατελείωτοι. Κόκκινα, πράσινα και μοβ σταφύλια, χωρίς κουκούτσια, ζελέ σταφυλιού, μαρμελάδα σταφυλιών και χυμός σταφυλιών. Και μην ξεχνάτε το κρασί και τη σταφίδα! Η ιστορία του δημοφιλούς φρούτου ξεκινά περίπου 8.000 χρόνια πριν, όταν τα αμπέλια καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή που είναι τώρα η Μέση Ανατολή.

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλων των ειδών έχει συνδεθεί από καιρό με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνο και άλλες παθήσεις. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών όπως τα σταφύλια μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και τη συνολική θνησιμότητα. Τα σταφύλια έχουν επίσης κάποια ειδικά συστατικά, απαραίτητα για την υγεία μας.

Μια επιλογή των σταφυλιών

Καρκίνος: Τα σταφύλια περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να επιβραδύνουν ή να αποτρέψουν πολλούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του οισοφάγου, του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα, του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του προστάτη.

Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί διάσημο για την υγεία της καρδιάς είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που βρέθηκε στα δέρματα των κόκκινων σταφυλιών.

Καρδιακή νόσος: Η κερσετίνη είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες με την ικανότητα να μειώνει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης και να προστατεύει τη ζημία που προκαλείται από χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης σε μελέτες σε ζώα.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στα σταφύλια μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) με την πρόληψη της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω αντι-φλεγμονωδών μηχανισμών.

Οι φυτικές ίνες και το κάλιο στα σταφύλια υποστηρίζουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς. Μια αύξηση στην πρόσληψη καλίου μαζί με μια μείωση στην πρόσληψη νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή που ένα άτομο μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

stafulia_pollapla_ofeli_gia_tin_ugeiaΔυσκοιλιότητα: Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα σταφύλια, το καρπούζι και το πεπόνι ενυδατώνουν τον οργανισμό και τις κινήσεις του εντέρου σας. Τα σταφύλια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση της δυσκοιλιότητας.

Αλλεργίες: Χάρη στις αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις της κερσετίνης, η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα των αλλεργιών, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής, των υγρών ματιών και των εξανθημάτων.

Διαβητική νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια: Μερικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να προστατεύσει από τη διαβητική νευροπάθεια και την αμφιβληστροειδοπάθεια, καταστάσεις που προκαλούνται από ανεπαρκώς ελεγχόμενο διαβήτη όπου η όραση έχει πληγεί σοβαρά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η ρεσβερατρόλη είναι ευεργετική για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, ανακουφίζοντας τις εξάψεις και τις εναλλαγές της διάθεσης που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα.

Διατροφική ανάλυση των σταφυλιών

Το μέσο μέγεθος μερίδας για τα σταφύλια είναι περίπου 1 φλιτζάνι ή 32 σταφύλια. Ως χρήσιμο μέτρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μέγεθος της γροθιάς σας για να υπολογίσετε το σωστό μέγεθος μερίδας για τα σταφύλια.

Ένα φλιτζάνι σταφυλιών περιέχει 104 θερμίδες, 1,09 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,24 γραμμάρια λίπους, 1,4 γραμμάρια ινών, 4,8 mg βιταμίνης C, 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, 288 χιλιοστόγραμμα καλίου, 0,54 χιλιοστόγραμμα σιδήρου.

Πρόσφατες εξελίξεις

Προσθέτοντας τα σταφύλια στη διατροφή σας μειώνετε τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Η νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με τη συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, να βελτιώσει την ελαστικότητα των αρθρώσεων και τη συνολική κινητικότητα. Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα δυνητικά οφέλη στις πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σταφύλια.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…