Στα δικαστήρια η ατμοσφαιρική ρύπανση για πρόκληση αυτισμού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί σχεδόν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο να γεννήσουν ένα παιδί με αυτισμό από την εισπνοή του νέφους από οχήματα ή καμινάδες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ που ξεκλειδώνει τα βαθύτερα μυστήρια του αυτισμού.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οχυρώνει τα προηγούμενα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη σύνδεση της ρύπανσης του αέρα και του αυτισμού. Και προσφέρει καινούριες γνώσεις δείχνοντας ότι οι γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες σε περίπτωση που αναπνέουν αυξημένα επίπεδα μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων που εκπέμπονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πυρκαγιές και αυτοκίνητα. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός της έκθεσης, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος.

Η ομάδα του Χάρβαρντ επικεντρώθηκε σε έγκυες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II, μια ομάδα πάνω από 116.000 νοσοκόμες των ΗΠΑ οι οποίες συμφώνησαν να παρακολουθούνται αρχής γενομένης από το 1989. Οι ερευνητές συγκεντρώσαν στοιχεία σχετικά με το πού έζησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στοιχεία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τις περιοχές αυτές, όπως καταγράφονται από την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών των μητέρων εντόπισαν 245 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με αυτισμό (ASD).

Για την Carmen Sanchez ηλικίας 33 ετών από το Μπρονξ, η μελέτη ενίσχυσε μόνο την υποψία της ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έπαιξε ρόλο στον “ήπιο” αυτισμό του γιου της Jacob, όταν ήταν 5 ετών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Sanchez έζησε στο Νότιο Μπρονξ. Ένα κτήριο δίπλα στο σπίτι της εξέπεμπε μεγάλες ποσότητες αιθάλης και καπνού πριν τελικά κατεδαφιστεί.

«Ζήσαμε κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους αυτοκινητόδρομους στο Μπρονξ. Μπορούσαμε με ευκολία να δούμε τα αυτοκίνητα από το παράθυρο. Και ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα που συνέβησαν στο τρίτο τρίμηνο μου ήταν μια πυρκαγιά στο διαμέρισμα δίπλα στο δικό μας. Μεγάλο κομμάτι αυτής της αιθάλης ερχόταν στο διαμέρισμά μας.»

«Πάντα ένιωθα σαν να υπήρχε κάτι περιβαλλοντικό (που συνδέεται με την διάγνωση), είτε πρόκειται για κάποιο τρόφιμο είτε για την πραγματική ποιότητα του αέρα. Είχα πάντα αυτή την αίσθηση. Κατά κάποιο τρόπο, η μελέτη αυτή μου δίνει ειρήνη καθώς βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίλυση του προβλήματος που είναι ο αυτισμός. Μπορείτε να αποφύγετε να τρώτε ορισμένα πράγματα. Αλλά η ρύπανση του αέρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πώς μπορείτε να αποφύγετε να ζείτε σε μια συγκεκριμένη περιοχή;»

Αν και τα συμπεράσματα του Χάρβαρντ δεν είναι τα πρώτα σχετικά με τη σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τον αυτισμό, η μελέτη κατατάσσεται “μεταξύ των ισχυρότερων μελετών μέχρι σήμερα” σημειώνει ο Michael Rosanoff, διευθυντής της έρευνας για τη δημόσια υγεία για την ομάδα προάσπισης Autism Speaks.

«Όλες οι μητέρες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση δεν θα έχουν παιδιά με αυτισμό» δήλωσε ο Rosanoff. «Γνωρίζουμε ότι ο αυτισμός είναι περίπλοκος. Γνωρίζουμε ότι η βιολογία σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική έκθεση ενδέχεται να προκάλεσε αυτισμό στα παιδιά τους». Πάντως η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο δύο φορές.

Η εισπνοή λεπτών σωματιδίων από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά και τις βιομηχανικές εκπομπές μπορεί να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι βρίσκονται κοντά στο σημείο όπου τα αποδεικτικά στοιχεία καταδεικνύουν τον ρόλο του περιβάλλοντος στην αύξηση του κινδύνου για αυτισμό.

*Τα ευρήματα δημοσιεύονται διαδικτυακά στο περιοδικό Environmental Health Perspectives.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…