“Squid Game”: Μια καπιταλιστική Αλληγορία της Κοινωνίας μας

Συντάκτης: Δανάη Κονναφή

Το “Squid Game” είναι μια δυστοπική και δραματική Κορεάτικη σειρά, η οποία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Χουάνγκ Τόνγκ-χιούκ και έκανε το ντεμπούτο της στο Νέτφλιξ, το Σεπτέμβριο του 2021. Σύντομα, η σειρά έγινε τεράστια επιτυχία κερδίζοντας μια Χρυσή Σφαίρα και ένα βραβείο Γκόθαμ. 

Είναι για θεατές αυστηρά άνω των 18 καθώς περιλαμβάνει σκηνές έντονης βίας ωστόσο, θεωρείται πως είναι σειρά που εκφράζει μια αλληγορία καθώς αναδεικνύει το πώς ο καπιταλισμός κυριεύει την μοντέρνα κοινωνία.

Η σειρά επικεντρώνεται γύρω από τον Τζι-χαν, τον οποίο υποδύεται ο Λι Τζονγκ-Τζε, έναν διαζευγμένο πατέρα, εθισμένο στα τυχερά παιχνίδια. Μετά από μια ασυνήθιστη συνάντηση με έναν ξένο άντρα στο μετρό, μεταφέρεται μυστικά σε ένα περίεργο κτίριο μαζί με 456 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την δική τους διαφορετική και προσωπική ιστορία. 

Η κινηματογραφία, σε αυτό το σημείο, είναι άψογη, καθώς υπάρχουν διάφορα πλάνα του κτηρίου τα οποία είναι βαμμένα με έντονα χρώματα, γεμάτο με γεωμετρικά σχήματα, με στόχο να έρθουν σε αντίθεση με το σκοτεινό δυστοπικό θέμα της πλοκής. Το καθήκον τους είναι απλό: να διαγωνιστούν σε συνολικά 6 παιδικά παιχνίδια προκειμένου να κερδίσουν το τεράστιο βραβείο, το οποίο είναι 45,6 δισεκατομμύρια γουόν. 

Το κυριότερο θέμα είναι ότι υπάρχει μόνο ένας νικητής. Οι άνθρωποι που χάνουν; Σκοτώνονται. Ενώ διαγωνίζεται, ο Τζι-χαν συναντά άλλους συναγωνιστές του όπως τον Σάνγκ-γου, την Σε-μπιοκ, τον Ιλ-ναμ και τον Αλί Αμπντούλ οι οποίοι, όλοι τους, έχουν αυξημένα οικονομικά χρέη ή προσωπικά  ζητήματα και για αυτό έχουν ανάγκη το χρηματικό έπαθλο. Όλοι μαζί δημιουργούν μια συμμαχία, ενώ παράλληλα δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς. Ωστόσο, όταν διακυβεύονται χρήματα, αυτές οι συμμαχίες δοκιμάζονται.

Το νόημα αυτής της σειράς του Νέτφλιξ, η οποία διαρκεί μία σεζόν, είναι πολύ βαθύτερο από ό,τι φαίνεται. Το βασικό μήνυμα της σειράς αφορά το πώς ο καπιταλισμός διχάζει τους πολίτες με τη νοοτροπία “ο καθένας για τον εαυτό του” και οι ηθοποιοί το μεταφέρουν πετυχαίνοντας κάθε στόχο. 

Στοχεύει να εκθέσει με επιτυχία την κύρια πηγή επιπλοκών που αφορούν την κοινωνία μας, η οποία είναι ο καπιταλισμός. Οι φανταστικοί χαρακτήρες δημιουργούν έναν παραλληλισμό μεταξύ των απλών ανθρώπων, οι οποίοι τείνουν να ενεργούν με το προσωπικό τους συμφέρον.

Το “Squid Game” έγινε γνωστό για την τρομακτική και, μερικές φορές, συγκινητική ή σκοτεινή ατμόσφαιρα. Το κύριο μήνυμα που θέλει να μεταφέρει είναι ότι “το χρήμα είναι η επιβίωση”. Πράγματι, η πλοκή της σειράς είναι ότι για να κερδίσεις τα χρήματα, χρειάζεται και να επιβιώσεις. Αυτή η δήλωση ισχύει και στον έξω κόσμο, όπου οι άνθρωποι είναι αναγκαίο να εργάζονται καθημερινά.

Συντάκτης: Δανάη Κονναφή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.