Σπυράκια στο πρόσωπο: και τώρα τι κάνουμε;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Υποφέρετε από σπυράκια; Δείτε πως μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε εύκολα και αποτελεσματικά.

Τα σπυράκια μπορούν να δημιουργήσουν αναστάτωση και να επηρεάσουν αρνητικά στην εμφάνιση μας και να προκαλέσουν αβεβαιότητα.  Ας δούμε παρακάτω ποιοι παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν σπυράκια στο σώμα μας.

Υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών: Οι σμηγματογόνοι αδένες στο δέρμα μας παράγουν το σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος. Όταν αυτή η παραγωγή είναι υπερβολική, μπορεί να προκαλέσει απόπτωση των πόρων και συγκέντρωση βακτηρίων, οδηγώντας σε ακμή.

Κατάσταση των πόρων: Οι πόροι του δέρματος μπορούν να φράξουν όταν γεμίζουν  από σμήγμα και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αυτός ο φραγμένος χώρος μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη σπυριών.

Παρουσία βακτηρίων: Τα βακτήρια Propionibacterium acnes, τα οποία είναι φυσιολογικά παρόντα στο δέρμα μας, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές όταν πέσουν σε φραγμένους πόρους, δημιουργώντας τα γνωστά σπυράκια.

spyrakia_sto_prosopo_kai_tora_ti_kanoume

Αυτοί οι παράγοντες συχνά συνδυάζονται και μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία σπυριών. Η φροντίδα του δέρματος, η καθαριότητα και η πρόληψη της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος είναι καίριες για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισής τους

Όμως, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Συντήρηση καθαριότητας: Ένας από τους βασικούς τρόπους για να αποφευχθούν τα σπυράκια είναι η καθημερινή συντήρηση της καθαριότητας του δέρματος. Καθαρίζοντας το πρόσωπο πρωί και βράδυ με ήπιο καθαριστικό, αφαιρούμε τη βρωμιά, το λάδι και τα μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια.

Αποφυγή πιέσεων: Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, να μην πιέζουμε ή να ξεφλουδίζουμε τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να δυσχεράνει την κατάσταση. Αντί να το κάνουμε αυτό, είναι καλύτερο να εφαρμόζουμε απαλά προϊόντα για τη θεραπεία τους.

Διατροφικές συνήθειες: Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μας. Ορισμένα τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά και οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν εμφάνιση σπυριών. Στην αντίθετη πλευρά, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιεινές λιπαρές τροφές μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος.

spyrakia_sto_prosopo_kai_tora_ti_kanoume

Προσαρμοσμένη θεραπεία: Σε περιπτώσεις που τα σπυράκια παραμένουν ανθεκτικά ή προκαλούν ανησυχία, ο καλύτερος τρόπος είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για προσαρμοσμένη θεραπεία.

Συμπεράσματα: Η αγωγή μίας υγιούς και καθαρής δερματολογικής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή και την αντιμετώπιση των σπυριών. Η πρόληψη και η φροντίδα του δέρματος είναι οι βασικοί παράγοντες για ένα καθαρό και υγιές δέρμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.