Σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Μήπως έχετε παρατηρήσει μικρά εξογκώματα στην περιοχή του δέρματος κάτω από τα μαλλιά σας; Ίσως να σας έχουν παραξενέψει τα διαφορετικά αυτά σπυράκια και ειδικά εξαιτίας του σημείου στο οποίο βρίσκονται, όμως πρόκειται για μία αρκετά συχνή κατάσταση, η οποία παρόλα αυτά χρήζει διερεύνησης.

Ποιοι λόγοι οδηγούν σε σπυράκια στο τριχωτό της κεφαλής;

Τα σπυράκια αυτά μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Δύο από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί κανείς να εμφανίσει κάποιος σπυράκια στο κεφάλι του στην περιοχή των μαλλιών, είναι :

  • η θυλακίτιδα
  • η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Τόσο όμως ο ένας λόγος όσο και ο άλλος, αν και τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ενοχλητικοί αλλά και επικίνδυνοι, ειδικά αν δεν αντιμετωπιστούν με κάποια ειδική θεραπεία.

Στην πρώτη περίπτωση, σε αυτή της θυλακίτιδας, τα σπυράκια προκαλούνται από λοίμωξη στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η λοίμωξη αυτή προέρχεται από μόλυνση των θυλάκων των τριχών της περιοχής από βακτήρια, μύκητες ή ιούς.

Στην περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, από την άλλη πλευρά, τα σπυράκια δημιουργούνται λόγω μεγάλης έκκρισης λιπαρότητας του δέρματος. Αυτό όμως μπορεί να οφείλεται είτε σε πολύ έντονο στρες και άγχος, είτε σε περίπτωση παχυσαρκίας, είτε ακόμα και σε χρήση καλλυντικών προϊόντων για το τριχωτό της κεφαλής που περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα και στις δύο περιπτώσεις είναι φυσικά η εμφάνιση αυτών των μικρών σπυριών τα οποία είναι συνήθως φολιδωτά, έχουν ένα μικρό εξόγκωμα και δημιουργούν έντονη φαγούρα και ενόχληση. Πολλές φορές είναι ερυθρά στην όψη και γεμίζουν με πύον. Προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή και το περιβάλλον δέρμα είναι αρκετά λιπαρό. Ακόμη, στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια μαλλιών.

Τρόπος αντιμετώπισης

Στην περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας υπάρχουν ειδικά καλλυντικά προϊόντα (όπως σαμπουάν) που περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες (όπως το σαλικυλικό οξύ, το σελήνιο, η ρεζορκίνη ή ο ψευδάργυρος) τα οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει και κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της επίμονης νόσου.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της θυλακίτιδας χορηγούνται συνήθως από τον δερματολόγο ειδικά αντιβιοτικά είτε για τοπική χρήση, είτε για λήψη από το στόμα. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται ο έντονος κνησμός, αλλά και η φλεγμονή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε την κατάσταση;

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν δίνουν σημασία, με τη δικαιολογία «σπυράκια είναι …θα περάσουν». Ωστόσο πρόκειται για αρκετά πιο σοβαρή κατάσταση που τελικά μπορεί να έχει και άσχημες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Και στις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, αν δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη ή ακόμα και μια σοβαρή μυκητίαση. Οι λοιμώξεις αυτές δυστυχώς στη συνέχεια περνούν και μέσα στο αίμα αλλά και στους λεμφαδένες.

Γενικά η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προκαλέσει αρκετό πόνο και ενόχληση, γι’ αυτό το καλύτερο είναι να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας, αν παρατηρήσετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα στο τριχωτό της κεφαλής.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…