Σπουδές στο εξωτερικό: Γιατί να πεις ναι

Συντάκτης: Ελένη Ανδρικοπούλου

Είτε πρόκειται για προπτυχιακές, είτε για μεταπτυχιακές ή, ακόμα και για Erasmus, οι σπουδές στο εξωτερικό έχουν αμέτρητα εφόδια να σου προσφέρουν, υπό την προϋπόθεση ότι το αντέχει και η τσέπη σου.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε, γιατί να προτιμήσεις να σπουδάσεις εκτός Ελλάδος.

Γίνεσαι εξπέρ σε μία ξένη γλώσσα

Παρακολουθώντας μαθήματα σε ένα ξενόγλωσσο Πανεπιστήμιο, επόμενο είναι να μάθεις, σε πολύ καλό επίπεδο, τη γλώσσα στην οποία παραδίδονται αυτά. Υπάρχουν αρκετά αγγλόφωνα προγράμματα που θα σου δώσουν την ευκαιρία να «ξεσκονίσεις» τα αγγλικά σου. Το ιδανικό δε, είναι να παρακολουθήσεις μαθήματα στη γλώσσα της χώρας που θα σπουδάσεις, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά κ.ο.κ.

Σίγουρα, θα είναι μία πρόκληση, ιδίως στην αρχή, αλλά, πίστεψέ με, είναι θέμα χρόνου να νιώσεις άνετα και να πάρεις τα πάνω σου. Άλλωστε, συνήθως, διατίθενται και ταχύρρυθμα μαθήματα της γλώσσας για τους international φοιτητές/σπουδαστές!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η θετική επίδρασή τους στον άνθρωπο


Γίνε ανεξάρτητος

Μία τόσο δραστική αλλαγή στη ζωή σου, που θα σε φέρει μόνο/η σε μία ξένη χώρα, είναι δεδομένο ότι θα σε ωριμάσει σαν χαρακτήρα και θα σε κάνει περισσότερο ανεξάρτητο σαν άτομο. Μακριά από οικογένεια και φίλους, θα βασιστείς αποκλειστικά στις δικές σου δυνάμεις για να τα φέρεις εις πέρας, και ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, αυτή είναι και η μαγεία του.

Συγκατοίκηση

Ε, τώρα τι να σου πω. Εάν επιλέξεις να μείνεις στο campus, τότε θα ζήσεις την απόλυτη φοιτητική εμπειρία. Ιδίως αν μιλάμε για Η.Π.Α, sororities (αδελφότητες) κλπ. Αλλά, ακόμα κι αν επιλέξεις τη συγκατοίκηση εκτός εστίας, και πάλι θα βιώσεις πρωτόγνωρες καταστάσεις, και δεν αναφέρομαι μόνο στα πάρτι και την καλοπέραση, αλλά και στα group sessions διαβάσματος, μια μέρα πριν τις εξετάσεις, κι όλες εκείνες τις στιγμές που θα σε κάνουν να έρθεις πιο κοντά με τους συγκατοίκους σου.

Πολιτισμός

Είναι δεδομένο πως τις πρώτες εβδομάδες θα βιώσεις ένα πολιτισμικό σοκ, μόλις, όμως, αρχίσεις να προσαρμόζεσαι, θα αντιληφθείς την πληθώρα των πλεονεκτημάτων που θα έχεις ζώντας σε μια ξένη χώρα. Θα γνωρίσεις, όχι μόνο, τον πολιτισμό της ίδιας της χώρας, αλλά και των υπόλοιπων φοιτητών/σπουδαστών, που, όπως κι εσύ, έτσι κι αυτοί, αποφάσισαν να σπουδάσουν εκτός της χώρας τους.

Socializing/Κοινωνικοποίηση

Ναι καλό και το διάβασμα, αλλά θα πας εκεί και για να το ζήσεις βρε παιδάκι μου. Σκέψου φοιτητική ζωή Αθήνα, Θεσσαλονίκη…Ε εκεί θα το βιώσεις εις τριπλούν! 

Καφεδάκια, φαγητό, βόλτες. Θα γνωρίσεις μια ολόκληρη χώρα με την καλύτερη παρέα, με ανθρώπους από διαφορετικά backgrounds, με διαφορετικές αντιλήψεις και εντελώς διαφορετική ματιά του κόσμου!

Train trip/ Ταξίδι με τρένο 

Ιδίως, αν βρίσκεσαι στην Ευρώπη, δε δύναται να μην τη διασχίσεις με τρένο. Από τα πιο basic πράγματα στο bucket list ενός φοιτητή σε ξένη χώρα. Τα εισιτήρια φθηνά, η παρέα μεγάλη και η επιθυμία να γνωρίσεις άγνωστα μέρη, στα σύννεφα!

Εργασία

Φυσικά, το να ζεις και να σπουδάσεις σε μια ξένη χώρα, θα σου ανοίξει και επαγγελματικές πόρτες, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτείς! Το να μάθεις να δουλεύεις με τη νοοτροπία μιας άλλης κουλτούρας ανθρώπων θα σε εξελίξει πολύ σαν άτομο.

CV/Βιογραφικό

Έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό αποκτάς κι ένα πολύ μεγάλο συν στο βιογραφικό σου. Αυτό, όχι, γιατί τα ξένα Πανεπιστήμια έχουν μεγαλύτερο κύρος, αλλά, γιατί έχεις διευρύνει απίστευτα τους ορίζοντές σου με αυτή την εμπειρία κι έχεις αποκτήσει ένα mentality/νοοτροπία που θα σε διαφοροποιήσει!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να αναβαθμίσετε το βιογραφικό σας


Τρόπος σκέψης

Θα διδαχθείς, θα διαβάσεις και θα εξεταστείς με ένα τελείως διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η αλήθεια είναι πως θα σε δυσκολέψει, αλλά θα σε κάνει και πιο πολύπλευρο άτομο, με διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων και απίστευτη προσαρμοστικότητα, την οποία ζητάνε όλες οι μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Φοιτητική ζωή

Τέλος, θα βιώσεις μια φοιτητική ζωή εντελώς διαφορετική, με τόσες επιλογές σε μια άγνωστη, για σένα, χώρα. Θα είσαι ανοιχτός/ή σε εμπειρίες που σε κάθε άλλη περίσταση δε θα ήσουν. 

Θα επισκεφθείς μουσεία, θα περπατήσεις μια ολόκληρη πόλη, παρατηρώντας την παραμικρή λεπτομέρεια αρχιτεκτονικής, θα εξετάζεις εξονυχιστικά τον κόσμο γύρω σου, ψάχνοντας ομοιότητες και διαφορές. 

Θα διαβάσεις πολύ, τα μισά, αν όχι παραπάνω από αυτά που θα μάθεις, όμως, δε θα’ ναι από τα βιβλία, αλλά από τα πάντα γύρω σου. Ε, εγώ αυτό το αποκαλώ ιδανική φοιτητική ζωή!

Συντάκτης: Ελένη Ανδρικοπούλου,

Influence:

Αγαπώ τη μόδα, τρελαίνομαι για καθετί που σχετίζεται με τον χώρο αυτό, τους μεγάλους οίκους, μεταξύ άλλων Versace, Gucci, Fendi, και τις πρωτεύουσες της μόδας…