Σπιτικά μελομακάρονα

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Τώρα που είναι γιορτές, είναι ωραίο να φτιάξεις αυτά τα τόσο εύκολα και πιο λαχταριστά γλυκά που υπάρχουν. Τα παιδιά άλλωστε λατρεύουν να παίζουν με την ζύμη. Αλλά και εμείς!

Υλικά

2 φλιτζάνια ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι  Ζάχαρη

1  φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από 2  πορτοκάλια

κανέλα, γαρίφαλα

2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου ή όσο σηκώσει για να γίνει η ζύμη μαλακιά.

Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα

Σιρόπι

800 γρ ζάχαρη, ξύλο κανέλας, φλούδα πορτοκαλιού, λίγο λεμόνι, μέλι 8-10 κουταλιές μέλι. Το μέλι και το λεμόνι τα προσθέτουμε όταν πάρει βράσει στο σιρόπι. Στο τέλος αφού το έχουμε κατεβάσει από την φωτιά.

Εκτέλεση

  • Τα μελομακάρονα θέλουν πολύ λίγο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μη γίνουν αφράτα στο τέλος. Χτυπάς στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι που ανακατεύεις με το χέρι. Μπορείς και να μην χρησιμοποιήσεις μίξερ και να τα ανακατέψεις με το χέρι.
  • Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα πλάσεις.
  • Εάν θέλεις να γεμίσεις τα μελομακάρονα, τοποθέτησε κατά το πλάσιμο μία μικρή χούφτα από τριμμένα καρύδια στη ζύμη και κλείστη μέσα σ’ αυτή.
  • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα.
  • Μόλις βγουν από το φούρνο πάντα τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου.
  • Τα βγάζουμε, βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία!  

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr