Σπίτια Cob: Παραμυθένια και χειροποίητα, κλείνουν μέσα τους την αγάπη για τη Φύση!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά

Αν λατρεύεις το μικρό παραμυθένιο χωριό Σάιρ από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών τότε τα σπίτια Cob είναι εδώ για να σου δείξουν πως θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις αυτή την επιθυμία!

Μια πανάρχαια μέθοδος κατασκευής σπιτιών αποκτά όλο και μεγαλύτερους θαυμαστές παγκοσμίως! Ο λόγος για τα σπίτια COB ή αλλιώς σπίτια από… άχυρο και πηλό! Άλλωστε, η λέξη cob προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη που σημαίνει «σβώλος».

Σπίτια από άμμο, πέτρες και νερό και στην Ελλάδα

Τα σπίτια cob είναι σπίτια που φτιάχνονται από πρώτη φυσική ύλη, όπως άμμο, χώμα, πέτρες, άχυρο, ξύλο, νερό, κ.α. Έχουν αρκετά λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος από αυτά που είναι φτιαγμένα από τσιμέντο και τα ακριβή υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού επιλέγονται με βάση τον τόπο που θα γίνει η κατασκευή και το τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο η μητέρα φύση.

Στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα η Cobgr που αποτελείται από 30 έμπειρους αρχιτέκτονες και μηχανικούς που δημιουργούν με βάση την βιοκλιματική αρχιτεκτονική τέτοια σπίτια, σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε τιμές όσο αυτές που κοστίζει ένα κινητό τηλέφωνο! Συγκεκριμένα ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας , ο Κώστας Κοντομάνος αναφέρει πως υπάρχουν κτίσματα που κόστισαν  μόλις 100 ευρώ!

Κόστος μικρό αλλά διάρκεια ζωής… απεριόριστη!

«Ανάλογα πάντα με τα τετραγωνικά, τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται και τον τρόπο κατασκευής, δηλαδή το αν ο πελάτης θέλει το σπίτι του να είναι όλο χτισμένο από πρώτες ύλες ή ένα μέρος του», αναφέρει ο Κώστας Κοντομάνος, «το τελικό κόστος διαμορφώνεται με βάση τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του καθενός».

Τα «φυσικά» σπίτια αδειοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο και αντέχουν σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, όπως θα άντεχε και ένα τσιμεντένιο σπίτι. Αυτό που αλλάζει είναι πως το σπίτι από φυσικά υλικά έχει πολλαπλάσια «διάρκεια ζωής» από ένα «τεχνητό» σπίτι, καθώς μπορεί να μείνει άθιχτο για χιλιάδες χρόνια.

2.000 εθελοντές… οικοδόμοι στα cob

Στόχος του κοινωνικού συνεταιρισμού είναι να διαδώσει την φιλοσοφία και την πρακτική της φυσικής δόμησης, γι’ αυτό και το cob.gr έχει δημιουργήσει την δική του ομάδα εθελοντισμού, στην οποία είναι εγγεγραμμένοι περίπου 2.000 εθελοντές.

Ώρα για χτίσιμο, όλοι είναι χρήσιμοι!

Υπάρχουν μάλιστα μέλη της ομάδας που εκπαιδεύουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία οικοδόμησης. Για την πραγματοποίησή του χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια των ατόμων που θα χτίσουν ώστε να σχηματιστούν μάζες πηλού (χώμα που αναμειγνύεται με άμμο και άχυρο) και στη συνέχεια τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη, διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα.

Σκεφτείτε πως με αυτό τον τρόπο χιλιάδες άνθρωποι μπορούν με ελάχιστα χρήματα να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το μόνο ερώτημα είναι, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη απίστευτα δημοφιλές! Σκεφτείτε το σοβαρά λοιπόν!

Συντάκτης: Βασιλική Γεωργαντά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.