Σπιρουλίνα, όλα όσα θα έπρεπε να γνωρίζετε

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Είστε λάτρης της υγιεινής διατροφής; Αν ναι, μάθετε γιατί η σπιρουλίνα αποτελεί μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για εσάς.

Η τεχνολογία τροφίμων προοδεύει συνεχώς και είναι σε θέση να παράγει καινούρια τρόφιμα με ενισχυμένες ιδιότητες, χάρη στην επιστημονική έρευνα. Η μοντέρνα βιομηχανία έχει πλέον χρησιμοποιήσει τους μικροοργανισμούς για την παραγωγή ποικιλίας προϊόντων και γεύσεων, με ποικίλους τρόπους. Από την  βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών μέχρι το γιαούρτι και το τυρί.

Ένα ακόμα προϊόν το οποίο παράγεται από μικροοργανισμούς και έχει διάφορες εφαρμογές, τόσο ως  τρόφιμο αυτούσιο όσο και στην βιομηχανία φαρμάκων, είναι η σπιρουλίνα η οποία παράγεται από κυανοβακτήρια (μικροοργανισμούς που φωτοσυνθέτουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα). Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι η χρησιμότητες τους στο ανθρώπινο οργανισμό.

Η μεγάλη θρεπτική αξία της σπιρουλίνας

Αναλύοντας τα δομικά της μέρη και συστατικά η σπιρουλίνα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες (60% ξηρού βάρους της) με πολλά απαραίτητα αμινοξέα να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτές, βιταμίνες- αρκετές εκ των οποίων του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη Ε μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη για την πρόληψη και την εύρυθμη λειτουργία τη καρδιάς και των αγγείων της, καθώς και καροτενοειδή (προβιταμίνη Α). Η ενέργεια που αποδίδει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι περίπου 20 Kcal ανά κουταλιά της σούπας και επομένως αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας.

Αντιοξειδωτικό με δράση ενάντια σε πολλές ασθένειες

Η σπιρουλίνα, όπως αναφέραμε παραπάνω, έχει εξαιρετικά θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Μερικές από αυτές είναι ότι, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, δρα αποτρεπτικά έναντι του καρκίνου, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την κακή χοληστερόλη, αυξάνει την καλή χοληστερόλη  (LDL και HDL  αντίστοιχα), ενισχύει την μνήμη και την καλή λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας την χρήσιμη χλωρίδα και πολλά άλλα.

Δίνει ενέργεια και συνδυάζεται εύκολα με άλλα τρόφιμα

Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και στα καταστήματα βιολογικών ειδών, συνήθως με την μορφή σκόνης, κι έτσι δύσκολα μπορεί να καταναλωθεί αυτούσια. Γίνεται όμως να είναι μια ιδανική προσθήκη για σούπες, χυμούς και  smoothies ή ακόμα σε συνδυασμό με κάποιο κρέας ως αρωματικό συστατικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε κάποιο ρόφημα του πρωινού μας και να μας δώσει την κατάλληλη ενέργεια για να συνεχίσουμε την μέρα μας.

Συμπερασματικά, αν η σπιρουλίνα ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις θα έχετε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο για μια διατροφή υγιεινή και θρεπτική. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα θα σας σώσει καθώς είναι ιδανικό πηκτικό για σούπες, για κρέμες μωρών και σάλτσες.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.