Σπίλοι και μελάνωμα: Νέα έρευνα καταρρίπτει όσα γνωρίζαμε μέχρι πρότινος

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο συνολικός αριθμός κρεατοελιών και το ακανόνιστο σχήμα έχει από καιρό συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση για μελάνωμα έχουν στο δέρμα τους λίγες ελιές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο αριθμός των συνολικών ελιών και άτυπων κρεατοελιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο της νόσου. Όμως, η σχέση αυτή με το σχήμα και το πάχος καθιστούν την πρόγνωση του καρκίνου πολύπλοκη.

Τώρα, οι επιστήμονες στο Harvard προτείνουν ότι οι γιατροί δεν μπορούν να επικαλούνται τις κρεατοελιές ως το μόνο προειδοποιητικό σημάδι για την ασθένεια.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι δύο στους τρεις ασθενείς με μελάνωμα είχε λιγότερους από 20 σπίλους στο σώμα τους. Επιπλέον, πολύ λίγοι ασθενείς με μελάνωμα βρέθηκαν να έχουν «επικίνδυνες» κρεατοελιές. Και σχεδόν τα τρία τέταρτα των ατόμων που υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις δεν είχαν ακανόνιστες κρεατοελιές.

Ο Dr Alan Geller, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρείται ότι ο αριθμός και το είδος των σπίλων στο σώμα ενός ατόμου συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Αλλά τα ευρήματα της ομάδας του δείχνουν ότι η σχέση αυτή είναι πολύπλοκη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του συνολικού αριθμού μορίων και «άτυπων» κρεατοελιών καθώς και την ανάπτυξη του μελανώματος. Εξέτασαν 566 ασθενείς με μελάνωμα και από αυτούς η πλειοψηφία (το 66,4%) είχε 0 έως 20 σπίλους συνολικά στο σώμα τους. Εν τω μεταξύ, το 73,35% (415 ασθενείς) δεν είχε ακανόνιστες κρεατοελιές.

Ευρήματα

Οι ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών που είχαν περισσότερες από 50 ελιές είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Σε γενικές γραμμές, οι όγκοι λιγότερο από 1 χιλιοστό πάχους έχουν μια πολύ μικρή πιθανότητα εξάπλωσης. Αλλά, καθώς το μελάνωμα γίνεται παχύτερο, έχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα εξάπλωσης, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο Δρ Geller και η ομάδα του διαπίστωσαν επίσης σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 60 ετών, που έχουν περισσότερους από πέντε άτυπους σπίλους – σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς σπίλους – ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος.

Και σημείωσε: «Αρκετά μηνύματα δημόσιας υγείας προκύπτουν από τη μελέτη μας, συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, καθώς διαγιγνώσκονται πιο συχνά σε άτομα με λιγότερους σπίλους σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλό αριθμό. Ως εκ τούτου, οι γιατροί και οι ασθενείς δεν θα πρέπει να βασίζονται στον συνολικό αριθμό».

Προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με περισσότερες από επτά κρεατοελιές στο δεξί χέρι τους έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν περισσότερους από 50 σπίλους σε ολόκληρο το σώμα τους.

Το μελάνωμα

Οι παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα περιλαμβάνουν τα κόκκινα ή ξανθά μαλλιά, το ανοιχτόχρωμο δέρμα, τα ανοιχτόχρωμα μάτια ή το ηλιακό έγκαυμα στο παρελθόν. Αλλά λιγότερο από το ήμισυ των μελανωμάτων αναπτύσσονται από τις υπάρχουσες
κρεατοελιές.

Παράλληλα, μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος και συνηθέστερα εντοπίζονται στον κορμό στους άνδρες και στα πόδια στις γυναίκες.

Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει μόνο το 1% όλων των καρκίνων του δέρματος, αλλά είναι μακράν η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι η ασθένεια θα διαγνωστεί σε 76.380 άτομα φέτος, ενώ περίπου 10.130 άνθρωποι θα πεθάνουν από μελάνωμα το 2016. Πάντως, το 60% της ευαισθησίας σε σπίλους πιστεύεται ότι είναι κληρονομικό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κακόηθες μελάνωμα είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου, προκαλώντας περισσότερους από 2.000 θανάτους κάθε χρόνο.

*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Dermatology.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…