Διαστημικά αγγούρια!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης υπάρχουν αγρότες, αλλά ο Σατόσι Φουρουκάβα φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος ιδιώτης αγρότης του… διαστήματος. Ο αστροναύτης της ιαπωνικής υπηρεσίας εξερεύνησης του διαστήματος εκδήλωσε την επιθυμία να καλλιεργήσει… αγγουράκια κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Αν πετύχει, μάλιστα, η καλλιέργεια τα αγγουράκια θα προστεθούν στο επίσημο μενού των αστροναυτών, το οποίο για την ώρα είναι εξαιρετικά… πλαστικοποιημένο!

Ο Φουρουκάβα πήρε την άδεια να καλλιεργήσει τα πρώτα διαστημικά αγγουράκια, όμως όχι και να τα καταναλώσει. Οι αρχές της υπηρεσίας του το απαγόρεψαν και δήλωσαν ότι οι καρποί θα εξεταστούν πρώτα εξονυχιστικά από ειδικούς, ώστε να αποδειχτεί ότι είναι κατάλληλοι για… φάγωμα.

Το ταξίδι του Φουρουκάβα ξεκινάει την Τετάρτη 8 Ιουνίου, με το ρώσικο διαστημόποιο Σογιούζ, που θα εκτοξευθεί στο διάστημα από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Συνεπιβάτες του θα είναι ο Αμερικάνος Μάικλ Φόσουμ και ο Ρώσος Σεργκέι Βόλκοφ.

Ηδη στον διεθνή διαστημικό σταθμό καλλιεργούνται… ντομάτες, μετά από απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης και άδεια, που συζητήθηκε μάλιστα σε συνεδρίαση της ρώσικης Δούμα! Κι αυτές, όμως, δεν έχουν ωριμάσει αρκετά για να μπουν στο μικροσκόπιο των ειδικών. Το μόνο… ανεπίσημο γεύμα που έχει καταναλωθεί ποτέ στο διάστημα είναι το σούσι που έφτιαξε ο (επίσης Ιάπωνας) αστροναύτης Σοϊτσι Νογκούτσι πέρυσι, όταν βρισκόταν κι αυτός στον σταθμό. Το έφαγε με δική του ευθύνη κι αφού προηγουμένως είχε υπογράψει ειδική συμφωνία με την υπηρεσία…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…