Σούνιο – μοναδικό μνημείο ομορφιάς και γαλήνης

Συντάκτης: Χριστιάννα Αμιράλη

Το Σούνιο αναφέρεται για πρώτη φορά απο τον Όμηρο ως Σούνιον Ιερόν. Στο στίχο 278 της γ’ ραψωδίας της Οδύσσειας αφηγείται ο Νέστορας στον Τηλέμαχο:

ἡμεῖς μὲν γὰρ ἅμα πλέομεν Τροίηθεν ἰόντες,
Ἀτρεΐδης καὶ ἐγώ, φίλα εἰδότες ἀλλήλοισιν·
ἀλλ᾽ ὅτε Σούνιον ἱρὸν ἀφικόμεθ᾽, ἄκρον Ἀθηνέων

____________

Μαζί αρμενίζαμε λοιπόν, γυρνώντας απ’ την Τροία,
αγαπημένα και πιστά, εγώ κι ο γιος τ’ Ατρέα.
Κι όταν στο Σούνιο φτάσαμε, στων Αθηνών τον κάβο

Συγκεκριμένα αναφέρει πως εκεί ο Μενέλαος στο ταξίδι της επιστροφής του από την Τροία, σταμάτησε για να θάψει τον καπετάνιο του πλοίου τον Φρόντη. Στην αρχαϊκή περίοδο αναπτύχθηκε το ιερό πολύ, κάτι που αποδεικνύεται από τους κολοσσιαίους κούρους που είχαν στηθεί εκεί. Βρέθηκαν τρεις που βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκείνη την περίοδο φαίνεται κτίστηκε και ο ναός της Αθηνάς Σουνιάδος σε χαμηλότερο γειτονικό λόφο. Η κατασκευή του τωρινού ναού του Ποσειδώνα χρονολογείται στις αρχές του 5ου αιώνα.. Όμως καταστράφηκε από τους Πέρσες στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων.

Ένας μικρός ναός του Ποσειδώνα, κτίστηκε λίγο αργότερα, προσωρινά για να καλύπτει τις ανάγκες της λατρείας. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, τον θεό της θάλασσας. Ηταν δωρικού ρυθμού και αρκετά καινοτόμος για την εποχή του. Για παράδειγμα, δεν διέθετε ζωφόρο πάνω απο την εσωτερική κιονοστοιχία στον σηκό επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη χωρητικότητα και είχε σκηνές απο κενταυρομαχίες και γιγαντομαχία.

Η είσοδος στον χώρο του ναού γινόταν από ένα δωρικό πρόπυλο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν τρεις θύρες. Από τη μεσαία διερχόταν μία επικλινής οδός ενώ από τις πλευρικές η είσοδος γινόταν από σκαλοπάτια. Κατασκευάστηκε λίγο μετά τον ναό από μάρμαρο και πωρόλιθο. Στη βόρεια και τη δυτική εσωτερική πλευρά του περιβόλου υπάρχουν δύο στοές που χρησίμευαν για την ανάπαυση των επισκεπτών του ιερού. Μέρη της ζωφόρου βρίσκονται στο μουσείο του Λαυρίου.

Η κατασκευαστική του ομοιότητα με το ναό του Ηφαίστου στην Αγορά των Αθηνών προδίδει ότι ο αρχιτέκτονας ήταν μάλλον ο ίδιος. Το μνημείο παρέμεινε όρθιο και ορατό για περισσότερες από δύο χιλιετίες. Από τον 18ο αιώνα όμως αρχίζει η εκτεταμένη λεηλασία του…

Το Σούνιο είναι ένα βραχώδες ακρωτήριο, το νοτιότερο σημείο της Αττικής. Ήταν το πρώτο σημείο που έβλεπε κανείς πλέοντας από τις Κυκλάδες ή την Μικρά Ασία προς τον Πειραιά. Ο Παυσανίας (2ος αι. μ.Χ.) αρχίζοντας τα «Αττικά» του, το περιγράφει ως εξής: «Τῆς ἠπείρου τῆς ἑλληνικῆς κατὰ νήσους τὰς Κυκλάδας καὶ πέλαγος τὸ Αἰγαίον ἄκρα Σούνιον πρόκειται γῆς τῆς Ἀττικῆς…».

Παρότι η περιοχή γνώρισε μια περίοδο παρακμής, ο Ναός του Σουνίου αποτελούσε πάντα σημείο αναφοράς. Κάποιες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1825 και τις επόμενες δεκαετίες συστηματοποιήθηκαν οι έρευνες απο την Αρχαιολογική υπηρεσία. Επίσης το Ιερό του Σουνίου ήταν άμεσα συνδεδεμένο και με την Λαυρεωτική, περιοχή εξόρυξης μετάλλων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο ναός είναι το μέρος από όπου αυτοκτόνησε ο Αιγαίας όταν είδε τα μαύρα πανιά του πλοίου και πίστεψε ότι ο γιος του ο Θησέας- που είχε πάει στην Κνωσσό για να αντιμετωπίσει τον Μινώταυρο- είναι νεκρός. Γι αυτό και η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

Σήμερα τμήματα των κιόνων του έχουν αναγνωριστεί στο Chatsworth της Αγγλίας, στη Βενετία και στο Potsdam της Γερμανίας.. Τα όρθια απομεινάρια του σεπτού οίκου αποτέλεσαν για αιώνες το κατεξοχήν σημείο αναφοράς των θαλασσινών όταν πλησίαζαν στην είσοδο του Σαρωνικού.

Το μνημείο του θεού της θάλασσας που υψώνεται σήμερα στην κορυφή του Σουνίου, είναι γνωστό στους ναυτικούς ως Καβοκολώνες, ενώ ενέπνευσε λογοτέχνες και ποιητές. Απέχει ελάχιστα από την Αθήνα και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκδρομή. Έπειτα σας περιμένουν υπέροχες ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία και στο Σούνιο, αλλά και στο κοντινό Λαύριο, για να απολαύσετε με την παρέα σας γνήσιες ελληνικές γεύσεις και ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Εναλλακτικά μπορείτε να χαρείτε πρώτα ώρες χαλάρωσης με καφεδάκι και ουζάκι δίπλα στη θάλασσα, πριν πάρετε το δρόμο για το Σούνιο. Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε στο Ναό του Ποσειδώνα την ώρα που δύει ο ήλιος και χαρίζει στον ουρανό μοναδικά χρώματα.

Αν θέλετε να κάνετε μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα και να περπατήσετε ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο, σας προτείνουμε να πάτε είτε στην ήσυχη παραλία των Λεγραινών που θυμίζει Κυκλάδες, ή στον Χάρακα, στα όρια του Δήμου Κερατέας με κατεύθυνση το Σούνιο ή στο ξακουστό λιμανάκι του Αγ. Αλέξανδρου.

Η ημερήσια εκδρομή στο Σούνιο που απέχει 65 χιλ.από την Αθήνα, είναι κάτι που οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου λατρεύουν. Και σας τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα ως εύκολη και οικονομική μίνι απόδραση.

Η απίστευτη θέα του προς το Αρχιπέλαγος και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματά του το καθιστούν ώς ένα μοναδικό μνημείο ομορφιάς και γαλήνης!

Συντάκτης: Χριστιάννα Αμιράλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.