Η σωστή προστασία από τον ήλιο

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Η άνοιξη έχει έρθει για τα καλά, η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος μας αρχίζει σιγά σιγά να μας δείχνει τα δόντια του. Μπορεί ο ήλιος να δίνει χαρά στη ζωή μας αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος αν δεν του δείξουμε την κατάλληλη προσοχή. Το δέρμα μας έχει κάποια ποσότητα μελανίνης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται έξτρα προστασία.

Το αντιηλιακό δεν το χρησιμοποιούμε μόνο όταν πάμε για μπάνιο στην παραλία. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει έτσι αλλά οι ακτίνες του ήλιου είναι το ίδιο βλαβερές στο κέντρο της πόλης όσο και στην παραλία.

Ένα αντιηλιακό για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να μας προστατεύει από τις ακτίνες UVA και συγχρόνως και από τις ακτίνες UVB. Οι πρώτες υπάρχουν όλο τον χρόνο και αυξάνονται όσο αυξάνεται και η ένταση από το φως του ήλιου. Οι δεύτερες είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες και προκαλούν κοκκινίλες και εγκαύματα.

Είτε πάμε για μπάνιο στη θάλασσα, είτε μια βόλτα για καφέ ή περπάτημα, όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, η χρήση του αντιηλιακού είναι απαραίτητη. Πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, ομοιόμορφα σε στεγνό δέρμα και η εφαρμογή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης, τόσο περισσότερη προστασία έχουμε. Η μονάδα μέτρησης SPF, sun protector factor, μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 50+. Στην πράξη και με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήσουμε ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20, τότε προστατεύουμε το δέρμα μας 20 φορές περισσότερο απ’ ότι αν ήμασταν εκτεθειμένοι στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό.

Φυσικά, για να γίνει η σωστή επιλογή του δείκτη προστασίας πρέπει να γνωρίζουμε κυρίως τον τύπο δέρματος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τη σωστή επιλογή SPF. Οι κλιματολογικές συνθήκες, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, δερματικές παθήσεις και γενικά οι ιδιαιτερότητες του κάθε δέρματος είναι οι κύριοι λόγοι βάση των οποίων πρέπει να επιλέξουμε το αντιηλιακό, είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι.

Η σωστή προστασία του δέρματος από τον ήλιο μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης και να ενισχύσει την άμυνα που πρέπει να έχει το δέρμα μας προς το περιβάλλον.

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.