Σωστή διαχείριση χρόνου: Πώς να είμαι συνεπής στα ραντεβού μου; ΜΕΡΟΣ Β

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Έχετε κατ’ επανάληψη πρόβλημα στο να διαχειριστείτε τον προσωπικό και επαγγελματικό σας χρόνο με συνέπεια και αξιοπιστία; Στο δεύτερο μέρος του άρθρου μας θα βρείτε απλές συμβουλές για να βελτιώσετε τα πράγματα ώστε να πηγαίνουν όλα… ρολόι!

Εντόπισε τους πιθανούς λόγους αργοπορίας σου και παράκαμψε τους

Αφότου κρατήσεις τις σημειώσεις σου, θα μάθεις να κάνεις σωστό υπολογισμό του χρόνου, έτσι ώστε να μην αργείς στα ραντεβού σου. 

Στην πορεία θα διαπιστώσεις ακόμη, ποιοι είναι οι παράγοντες που σε κάνουν να καθυστερείς σε μια συνάντηση σου. 

Έτσι, θα είσαι σε θέση να παρακάμψεις οτιδήποτε δρα ανασταλτικά, ώστε να είσαι έγκαιρα στον προορισμό σου.

Κάνε προετοιμασία μια μέρα ή ώρες πριν το ραντεβού

Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει τα ρούχα σου αποβραδίς, αν θεωρείς ότι είναι χρονοβόρα διαδικασία για ‘σένα. Θα απαλλαγείς και από άγχος και θα κερδίσεις πολύτιμο χρόνο. 

Οι πιθανότητες να μην είσαι στο ραντεβού σου στην ώρα σου, είναι ελάχιστες. Ωστόσο, χρειάζεται σωστός υπολογισμός χρόνου.

Υπολόγισε λίγο περισσότερο χρόνο, απ’ ότι έχεις υπολογίσει 

Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα είχες προγραμματίσει- άνθρωποι είμαστε, μπορεί να συμβεί κάποια μη αναμενόμενη παράμετρος, είναι καλό να έχεις μεριμνήσει από πριν για την πιθανότητα αυτή. 

Μπορείς “προσθέσεις” περισσότερα λεπτά από όσα έχεις σημειώσει ότι χρειάζονται. 

Κατέβασε ένα sleep app στον κινητό σου και βελτίωσε τις συνήθεις σου  

Μήπως η κούραση είναι μια από τις αιτίες που αργείς συχνά στις υποχρεώσεις σου; Από την στιγμή που έχεις καταλάβει τι φταίει, είναι στο χέρι σου να προσπαθήσεις να το αλλάξεις. Η τεχνολογία σήμερα, έχει εξέχουσα θέση στην καθημερινότητα μας. Μια καλή λύση στο πρόβλημα της αργοπορίας είναι να κατεβάσεις μία εφαρμογή ύπνου (sleep app) στο κινητό σου. 

Με τις κατάλληλες υπενθυμίσεις και ειδοποιήσεις ήχου από το κινητό σου, θα φτάνεις έγκαιρα στον τόπο της συνάντησης. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το ξυπνητήρι που υπάρχει στο κινητό σου.  Εάν πάλι, “δεν το έχεις” και πολύ με την τεχνολογία, μπορείς απλά να ρυθμίσεις το ρολόι ή το ξυπνητήρι σου κι έτσι δεν θα υπάρχει η περίπτωση να ξεχάσεις, ή να  αμελήσεις τις υποχρεώσεις σου. 


Δείτε επίσης: Φάκελος “Διαχείριση άγχους”


Μην κανονίζεις περισσότερα από ένα ραντεβού για την ίδια ημέρα

Εφόσον γνωρίζεις την “αδυναμία” σου, σχεδόν πάντα να “στήνεις” τα άτομα με τα οποία έχεις κανονίσει μια συνάντηση, είναι καλύτερα να μην βάζεις όλα τα ραντεβού σου μαζί, την ίδια μέρα, αλλά μόνο ένα.

Εάν δεν καταφέρεις να πας στην ώρα σου στο πρώτο ραντεβού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και στα υπόλοιπα θα φτάσεις με καθυστέρηση. Αυτό μόνο εκνευρισμό και αρνητική άποψη για εσένα μπορεί να προκαλέσει στους άλλους. 

Μην «πιέζεις» το πρόγραμμα σου αν είναι full: Πες και όχι 

Δουλειά, περπάτημα, διασκέδαση, συνάντηση με φίλους; Δεν υπάρχει λόγος να πιέζεσαι αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος λόγω εργασιακών υποχρεώσεων.   Είναι προτιμότερο να μιλήσεις με ειλικρίνεια και να πεις για παράδειγμα ότι θες να ξεκουραστείς μετά από το φορτωμένο πρόγραμμα της δουλειάς σου, παρά να βγεις μόνο για να μην δυσαρεστήσει τους φίλους σου.  Το να λες την αλήθεια εκτιμάται από τους σωστούς ανθρώπους, εξάλλου πρέπει να σέβεται ο ένας το πρόγραμμα και τις ανάγκες του άλλου. Αν καθυστερήσεις να πας στην ώρα που έχετε συνεννοηθεί, τότε μπορεί να υπάρξει  παρεξήγηση μεταξύ σας. 


Δείτε επίσης: Λέω «Όχι» = Προστατεύω τον χρόνο μου


Μπες στην θέση των άλλων και μην εκμεταλλεύεσαι την υπομονή τους

Άργησες μία φορά, εντάξει δεν είπαν κάτι οι παρέες σου, άργησες δεύτερη; Άρχισαν να αναρωτιούνται αν τους «υπολογίζεις». Στην τρίτη φορά θα αρχίσουν να χάνουν όχι μόνο την υπομονή τους αλλά και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο τους. Ίσως δεν επιδιώξουν νέα συνάντηση, αν η άποψη τους για εσένα επηρεαστεί από την αμέλεια σου να είσαι στην ώρα σου ή αν κάθε φορά εσύ είσαι αυτός που αργείς.

Σκέψου απλά ότι κι εσύ δεν θα ήθελες να είσαι στη θέση του άλλου. Μόνο αν μπεις στην θέση τους, ίσως αντιληφθείς την πραγματική αξία του χρόνου.  Ο χρόνος για τον καθένα είναι πολύτιμος, ιδίως τη σημερινή εποχή που υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ανάγκες και οι υποχρεώσεις τρέχουν.  Πρέπει να καταλάβεις πόσο  σημαντικό να σέβεσαι και τον χρόνο που σου αφιερώνουν οι γύρω σου. 

Υπάρχουν σεμινάρια διαχείρισης χρόνου ή άγχους που διοργανώνονται κατά καιρούς, που μπορείς να παρακολουθήσεις. Θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου και την συμπεριφορά σου προς το καλύτερο. 


Διαβάστε επίσης: Believe In You podcasts: Μία ευκαιρία για αλλαγή!


Η σωστή διαχείριση χρόνου θα αλλάξει την ζωή σου

Την επόμενη φορά που θα αρκεστείς να βρεις μια φτηνή δικαιολογία του τύπου «είχε κίνηση», ξανασκέψου το. Το να ζητήσεις συγγνώμη είναι μια καλή κίνηση, όμως το καλύτερο είναι να κάνεις πράξη την συγγνώμη σου και να φροντίσεις στο μέλλον να μην αργήσεις ξανά στις συναντήσεις σου, είτε πρόκειται για τα επαγγελματικά, είτε για τα προσωπικά σου.

Η σωστή διαχείριση χρόνου, θα σε βοηθήσει όχι μόνο να κάνεις την κατάλληλη «επένδυση» χρόνου, αλλά και να είσαι σωστός/ή στις υποχρεώσεις σου γενικά και όχι μόνο στα ραντεβού σου.

Αλλάζω τακτική ξεκινώντας από το πώς σκέφτομαι

Θα αλλάξεις την ζωή σου και τον τρόπο σκέψης σου, κι αυτά είναι μόνο η αρχή.  Θα διαπιστώσεις ότι και ο χαρακτήρας σου που πριν ήταν πιο «χαλαρός» και αδιάφορος για τους γύρω σου, λόγω της αναβλητικότητας σου, πλέον έχει αντικατασταθεί από ευγένεια, τυπικότητα και συνέπεια.  Η αλλαγή σου αυτή σίγουρα θα κάνει τους άλλους να χαρούν, αλλά θα είναι και για σένα κάτι θετικό. Έτσι, ο περίγυρος σου θα μπορεί πλέον να σε εμπιστευτεί, αφού έκανες τα λόγια σου πράξεις και έδειξες ότι  τους “υπολογίζεις”, ότι σέβεσαι τον χρόνο των άλλων και δεν κάνεις κατάχρηση του.

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.