Ζούμε στην εποχή της ταχύτητας. Τα πάντα πρέπει να γίνονται σε προκαθορισμένο χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις και άσκοπα διαλείμματα. Αυτό μας …
Σωστή διαχείριση χρόνου: Πώς να είμαι συνεπής στα ραντεβού μου; ΜΕΡΟΣ Α
Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, με αποτέλεσμα αυτό να τους δημιουργεί τεράστιο άγχος. Στο Α’ μέρος του άρθρου μας ψυχογραφείται εκείνος ο φίλος που όλοι έχουμε, και που φθάνει μόνιμα καθυστερημένος!
Δείτε επίσης: Γιατί νιώθεις ότι δεν σου φτάνει ο χρόνος;
Η σωστή διαχείριση χρόνου απαιτεί πολλή δουλειά και προσπάθεια
Και οι γύρω σου γίνονται αποδέκτες της δυσκολίας σου να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο και πόσο μάλιστα στην περίπτωση που έχετε κανονίσει να βγείτε μαζί. Με σωστή διαχείριση χρόνου, μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια.
Η σωστή διαχείριση χρόνου μειώνει την πιθανότητα αργοπορίας
Έχεις κανονίσει να βγεις ραντεβού και ανησυχείς ότι δεν θα φτάσεις στην ώρα σου; Με σωστή διαχείριση χρόνου, μπορείς να τα καταφέρεις.
Μην κάνεις σύστημα την αργοπορία
Σε περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί κάτι απρόβλεπτο η καθυστέρηση είναι ανθρώπινη, εφόσον συμβεί δυο- τρεις φορές. Αν γίνεται συστηματικά, όμως είναι πολύ ενοχλητικό για τους άλλους, υποδηλώνει ασυνέπεια και αδιαφορία για τον χρόνο τους αλλά και για τους ίδιους ως άτομα. Επίσης, όταν το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, παύει να είναι σύμπτωση και μπορεί να σου “χρεωθεί” η ταμπέλα του ατόμου που μονίμως αργεί στα ραντεβού του. Μετά από αυτό, ίσως κάποιοι φίλοι σου, ή άτομα που γνωρίζεις να ενοχληθούν από την συμπεριφορά σου και κάποιοι άλλοι να αρχίσουν να σε αποφεύγουν.
Η ασυνέπεια δείχνει αδιαφορία και αμέλεια για τις υποχρεώσεις σου
Εάν έχεις συνηθίσει να πηγαίνεις μονίμως αργοπορημένος/η στις συναντήσεις σου, είτε είναι επαγγελματικές, είτε με παρέες, αυτό δείχνει ασυνέπεια, έλλειψη ενδιαφέροντος για το άτομο που έχεις κανονίσει να δεις, μη σωστή οργάνωση και αμέλεια.
Ειδικότερα σε μια επαγγελματική συνάντηση, η ώρα που θα πρέπει να είσαι στον προορισμό σου είναι καθοριστικής σημασίας. Είναι προτιμότερο να είσαι τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα της συνάντησης. Είναι σημαντικό να φροντίσεις όχι μόνο να δείξεις ακριβής, αλλά και να είσαι γιατί αυτό θα φανεί μετέπειτα στην δουλειά σου αν αργείς συστηματικά.
Ο πιθανός εργοδότης είναι σίγουρο ότι σε περίπτωση αργοπορίας σου δεν θα σχηματίσει και την καλύτερη εντύπωση για σένα. Ίσως σκεφτεί ότι δεν είσαι σοβαρός στην δουλειά σου, ή ότι δεν κάνεις την κατάλληλη διαχείριση χρόνου. Δεν σε γνωρίζει, οπότε δεν είναι υποχρεωμένος να μπει στην ψυχολογία σου ή να σε δικαιολογήσει, οπότε πρέπει να είσαι τυπικός/ή.
Ετοίμασε ένα πρόχειρο πλάνο με τον χρόνο που χρειάζεσαι
Με την κατάλληλη οργάνωση ενός πρόχειρου σχεδίου, μπορείς να σημειώσεις την διαδικασία προετοιμασίας σου. Έτσι, θα είσαι σε θέση να υπολογίσεις με ακρίβεια τον χρόνο που αφιερώνεις για κάθε στάδιο, ώστε να είσαι συνεπής και τυπικός/ή.
Στην αρχή μπορεί να σου φανεί δύσκολο. Θα βρεις όμως σύντομα τους ρυθμούς σου. Πιθανώς, την επόμενη ή την μεθεπόμενη φορά να είσαι στην σωστή ώρα του ραντεβού σου, ίσως και λίγο νωρίτερα..
Μην αναβάλλεις αυτό που πρέπει να γίνει τώρα για αργότερα
Η αναβλητικότητα σου να μεταθέτεις μια σημαντική υποχρέωση που πρέπει να γίνει το συντομότερο, για αργότερα, είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν αρκετοί άνθρωποι. Η αξία της στιγμής στην ζωή έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό ζήσε το τώρα και κάνε σήμερα, τώρα αυτό που σκέφτεσαι, μην το αφήνεις για αύριο. Με το να αναβάλλεις δεν κερδίζεις κάτι, απεναντίας, αυτό σου δημιουργεί στρες.