Σωστές τεχνικές για τη συντήρηση του τυριού

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το τυρί αποτελεί ένα τρόφιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία, ενώ κυριαρχεί στην ελληνική διατροφή διατηρώντας έως σήμερα αναλλοίωτα πολλά στοιχεία από την παράδοση του τόπου μας. Μάλιστα, οι Έλληνες έρχονται πρώτοι σε κατανάλωση τυριού στην Ευρώπη χάρη στην μακρά και διαρκώς εξελίξιμη πορεία της χώρας μας στην τυροκομία.

Η ποικιλία των τυριών στον ελληνικό χώρο είναι εντυπωσιακή, αφού σχεδόν κάθε περιοχή παρασκευάζει τα δικά της τυριά, τα περισσότερα εκ των οποίων διατηρούν έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα. Πώς όμως πρέπει να συντηρούμε το τυρί προκειμένου να παραμένει αναλλοίωτο, ασφαλές και γευστικό; Θα το δούμε αναλυτικά, αφού πρώτα μιλήσουμε για το ρόλο του τυριού στη διατροφή μας.

Η θρεπτική αξία του τυριού

Το τυρί είναι ένα έδεσμα υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή, ακριβώς επειδή διαθέτει :

 • Μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α,D και βιταμίνες του συμπλέγματος B.
 • Σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος και ο φώσφορος.
 • Εξασφαλίζει για τον ανθρώπινο οργανισμό σημαντική ποσότητα ασβεστίου.
 • Περίπου 100 γρ. τυριού την ημέρα καλύπτουν το 50% των ημερησίων αναγκών του ανθρώπου σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες.
 • Τα 100 γραμμάρια τυριού αποδίδουν 250 θερμίδες.

Τυρί και σωστή συντήρηση στο ψυγείο

Το τυρί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο τρόφιμο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συντηρείται σωστά ώστε να διατηρεί αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Ας δούμε αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να συντηρούμε με ασφάλεια το τυρί μας στο ψυγείο.

 • Σε γενικές γραμμές είναι καλό να θυμόμαστε ότι τα σκληρά τυριά είναι πιο ανθεκτικά από τα λευκά, τα μαλακά ή τα υγρά τυριά.
 • Τοποθετούμε το σκεύος με το τυρίστα κατώτερα ράφια του ψυγείου μας, εκεί όπου η θερμοκρασία παραμένει σχετικά σταθερή χωρίς πολλές διακυμάνσεις που θα μπορούσαν να το αλλοιώσουν.

 • Για να διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα τυριά στο ψυγείο είναι καλό να τατοποθετούμε σε πλαστικά δοχεία ή στο χαρτί τους, καλά κλεισμένα.
 • Για να μην πάρουν τα τυριά μας μυρωδιά από άλλα τρόφιμα είναι σκόπιμο να τα βάζουμε σεαεροστεγή δοχεία συντήρησης.
 • Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλα τα τυριά κατάλληλα για να διατηρηθούν σε άλμη. Αν πρόκειται για τυριά άλμης ή για φέτα δοχείου, τότε πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικό αεροστεγές δοχείομαζί με την άλμη τους.
 • Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα τυριά δεν καταψύχονται γιατί χάνουν την γεύση τους.
 • Αν τοποθετήσουμε μπαχαρικά, λάδι ή μυρωδικά πάνω στα τυριά, τότε ενδέχεται τα υλικά αυτάνα ταγγίσουν (οξειδωθούν) ή να αλλοιωθούν, χαλώντας την γεύση του τυριού.
 • Ορισμένα τυριά φέρουν περίβλημα (περικάλυμμα) από την παρασκευή τους που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βρώσιμο ενώ σε άλλες όχι (π.χ κερί).Είναι σκόπιμο να αφαιρούμε το περικάλυμμα τη στιγμή που θα καταναλώσουμε το τυρί και όχι νωρίτερα.
 • Αν το τυρί έχειμουχλιάσει ελαφρά είναι ακατάλληλο για κατανάλωση και δεν είναι σκόπιμο να αφαιρούμε την μούχλα για να το καταναλώσουμε. Η οσμή και η γεύση του θα έχουν σίγουρα αλλοιωθεί.
 • Απολαμβάνουμε το τυρί μας βγάζοντάς το από το ψυγείο λίγο πριν το καταναλώσουμε και ξανατοποθετώντας το εκεί αμέσως μετά την χρήση του.

Πηγές:

1) Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2) Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…