Σώστε το περιβάλλον με την ανακύκλωση χαρτιού

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη

Αν είχαμε λίγη παραπάνω ενημέρωση, σήμερα θα χαμε σώσει πολλά δέντρα και κατ’ επέκταση και το περιβάλλον μας.

Γνωρίζετε πως ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού αντιστοιχεί στη διάσωση περίπου 17 δέντρων; Και όχι μόνο, ας δούμε συνοπτικά λοιπόν μερικά ακόμη οφέλη για το περιβάλλον που έχει η ανακύκλωση χαρτιού:

  • απαιτείται η μισή περίπου ενέργεια και κατανάλωση νερού
  • παράγεται 70% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση
  • μειώνονται τα απορρίμματα που καταλήγουν στις χωματερές
  • δημιουργούνται 5πλάσιες θέσεις εργασίας

Όλα αυτά τα οφέλη αρκούν για να ευαισθητοποιηθούμε άμεσα και με μια απλή κίνηση να σώσουμε τον πλανήτη μας. Είναι απλό, συγκεντρώνοντας όλη τη χάρτινη ύλη που μας είναι περιττή, όπως είναι οι εφημερίδες που δεν θέλουμε πια τα περιοδικά κτλ, τα πετάμε σε έναν από τους μπλε κάδους που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της περιοχής μας και πλέον βρίσκονται σχεδόν πάντα δίπλα στον κανονικό μας κάδο ,οπότε δεν θα μας είναι και ιδιαίτερος κόπος να σκεφτούμε λίγο πιο λογικά και να βοηθήσουμε αυτή την εκστρατεία.

Έπειτα, αυτά τα χρησιμοποιημένα χαρτιά μας, επιβιβάζονται στα ειδικά φορτηγά που μεταφέρουν το υλικό είτε στον χώρο όπου γίνεται η ανακύκλωση, είτε στις αποθήκες των εμπόρων παλαιοχάρτου. Στα μέρη αυτά λοιπόν ξεκινά η διαλογή του χαρτιού, όπου διαχωρίζονται τα διάφορα είδη χαρτιού για να χρησιμοποιηθούν το καθένα για το δικό τους αποτέλεσμα, παραδείγματος χάρη το χαρτί εφημερίδας δεν μπορεί να ανακυκλωθεί για να προκύψει φωτογραφικό χαρτί.

Έπειτα μεταφέρεται στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης ,όπου εκεί πλέον γίνεται η λεγόμενη φυγοκέντρηση. Το χαρτί λοιπόν με την διαδικασία της φυγοκέντρησης διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα υλικά όπως είναι οι συνδετήρες και άλλα σχετικά, αφήνοντας στο κέντρο το καθαρό χαρτί.

Η διαδικασία συνεχίζεται με το γνωστό blender όπου αναμιγνύεται με νερό και μετατρέπεται σε πολτό. Ο «χαρτοπολτός» που προκύπτει στύβεται, στεγνώνεται, και περνώντας από ειδικές κατασκευές τυλίγεται σε μεγάλα ρολά, περίπου ενός τόνου το καθένα και έτσι αυτό το ανακυκλωμένο χαρτί είναι έτοιμο να πάρει πάλι κάποια μορφή για χρήση.

Όσον αφορά τώρα τα στατιστικά δεδομένα, στην Ευρώπη η ανακύκλωση χαρτιού είναι πολύ διαδεδομένη και έχει γίνει συνήθεια ζωής για τους περισσότερους πολιτισμούς καθώς έχει ξεπεράσει το 50% του ποσοστού ανακύκλωσης χαρτιού. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα μας τα νέα δεν είναι και τόσο καλά αφού το χαρτί που καταλήγει στους μπλε κάδους αποτελεί το 35% περίπου του χαρτιού που πετάμε. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει σαν λαός να ξυπνήσουμε και να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι ,να ενημερωνόμαστε και να καταλάβουμε τις ανάγκες που έχει το περιβάλλον που εδώ και τόσα χρόνια έχουμε «παραμελήσει».

Αν αναλογιστούμε τη σημαντικότητα αυτού και αυξήσουμε το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα θα δούμε αμέσως τα οφέλη. Θα δούμε να μειώνεται η ποσότητα χαρτιού από την ξυλεία. Επιπλέον σώζουμε αρκετό χώρο από τις χωματερές που ασφυκτιούν.

Τέλος, πάμε να δούμε τι επιπλέον μπορείτε να πετάξετε στους ειδικούς μπλε κάδους ανακύκλωσης:

  • Συσκευασίες από πλαστικό
  • Συσκευασίες από Αλουμίνιο
  • Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο
  • Συσκευασίες από Γυαλί
  • Και τέλος όπως είπαμε παραπάνω ,συσκευασίες από χαρτί

Συντάκτης: Κατερίνα Πατάπη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.