SOS για τα κοράλλια
Αν έχετε στο σπίτι σας κάποιο διακοσμητικό φτιαγμένο από κοράλλι, καλά θα κάνετε να το… φυλάξετε σαν τα μάτια σας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια τα μόνα κοράλλια που θα υπάρχουν πάνω στον πλανήτη θα είναι τα διακοσμητικά στα τραπεζάκια και τα σύνθετα των σπιτιών. Και σε κάποια περισσότερα χρόνια ένα διακοσμητικό από κοράλλι μπορεί να στοιχίζει μια περιουσία, ως συλλεκτικό αντικείμενο ενός οργανισμού που υπήρχε κάποτε στη γη κι εξαφανίστηκε, όπως οι δεινόσαυροι…
Οι ειδικοί επιστήμονες της θάλασσας, που μελετούν την ανάπτυξη των κοραλλιογενών υφάλων ανά τον κόσμο, έχουν χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι του κινδύνου. Δεν το κάνουν πια. Τώρα απλά σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ηδη τα κοράλλια θεωρούνται σπάνιο είδος στην Καραϊβική, όπου έχουν συρρικνωθεί τρομακτικά τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Τζον Μπρούνο, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, υποστηρίζει ότι στην περιοχή της Φλόριντα, όπου άλλοτε έβριθε από τους κοραλλιογενείς οργανισμούς, υπήρχαν περιοχές που καλύπτονταν ως και σε ποσοστό 50% από κοράλλια και το ποσοστό αυτό έχει τώρα μειωθεί στο 8%. Σε άλλα μέρη της Καραϊβικής (όπως π.χ. τα μικρά νησάκια Γρεναδίνες ή η Ντομίνικα) έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Σε λίγο θα βλέπουμε κοράλλια μόνο στα ενυδρεία.
Τα κοράλλια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τόσο στη θερμοκρασία του νερού όσο και στις χημικές ουσίες που κατακλύζουν πια τις θάλασσες. Σε μια θερμότερη και τοξικότερη Καραϊβική είναι λογικό να μην μπορούν να αναπτυχθούν. Η ανάπτυξή τους είναι πέντε φορές μικρότερη από την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων κι αυτή η αναλογία δύσκολα αλλάζει. «Δεν είναι τόσο εύκολο όπως π.χ. μια απόφαση για να προστατευθεί ο ρινόκερος ή κάποιο άλλο ζώο της ξηράς. Εκεί υπάρχουν τα φυσικά πάρκα και οι θηροφύλακες. Η θάλασσα είναι απέραντη και δεν αστυνομεύεται», τονίζει ο Μπρούνο.
Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό στην Αυστραλία και ειδικά στην περιοχή των Κοραλλιογενών Υφάλων (Coral Reef) στα βόρεια της ηπείρου. Κι εκεί η ανάπτυξη των κοραλλιών μειώνεται ανησυχητικά κι αυτό δεν έχει επίπτωση μόνο στα ίδια τα κοράλλια, αλλά σε όλη τη θαλάσσια ζωή. Και στη ζωή των ανθρώπων, βέβαια: Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κοντά στα κοράλλια και εξαρτώνται, κατά κάποιο τρόπο, απ’ αυτά είτε για το ψάρεμά τους (οι ύφαλοι θεωρούνται από τους καλύτερους ψαρότοπους), είτε για την επίδειξή τους ως τουριστική ατραξιόν.