Τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Οι ανεκπλήρωτοι έρωτες αποτελούν ένα από τα βασικά θέματα έμπνευσης των τραγουδοποιών. Ίσως γιατί όπως λέγεται οι ανεκπλήρωτοι είναι και οι πιο έντονοι έρωτες. Αγνωστες γυναίκες έγιναν τραγουδιστοί ψίθυροι στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων. Το κοινό ταυτίστηκε με την κατάσταση που περιέγραφε το μουσικό κομμάτι και προσωποίησε τον δικό του ανεκπλήρωτο έρωτα στο όνομα της γυναίκας του τραγουδιού. Οι στιχουργοί-τραγουδοποιοί ήθελαν απλώς να εξωτερικεύσουν αυτό που ένιωθαν, και την ίδια στιγμή εξέφραζαν συναισθηματικά μεγάλο μέρος των συνανθρώπων τους. Τρία από τα πιο γνωστά τραγούδια με το συγκεκριμένο θέμα είναι τα εξής:

· Derek and the Dominos-Layla: Το τραγούδι αυτό φημίζεται για την πολύ δυνατή εισαγωγή του και τα σόλο της κιθάρας από τον Eric Clapton και του πιάνου του JimGordon. Το σημαντικό είναι πως το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Claptonγια το μοντέλο Pattie Boyd, σύζυγο του φίλου του, George Harrison. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από ένα περσικό ποίημα, που μιλούσε για μια παρόμοια ιστορία. Ο Clapton έπαιξε το τραγούδι αυτό σε ένα πάρτυ της Boyd και αφού της ομολόγησε τον έρωτα του, το είπε και στον τότε σύζυγό της και φίλο του. Το ζευγάρι χώρισε κάποια χρόνια αργότερα και το 1970 ο Eric Clapton παντρεύτηκε Pattie Boyd. Το τραγούδι αυτό δεν ήταν το μόνο που έγραψε ο Claptonγια τη συγκεκριμένη γυναίκα. Ακολούθησε το Wonderful Tonight που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.

“Layla, you've got me on my knees.

Layla, I'm begging, darling please.

Layla, darling won't you ease my worried mind”

· Radiohead-Creep: Έτσι αποκαλεί τον εαυτό του ο τραγουδιστής, επειδή θεωρεί τον εαυτό του πολύ λίγο για μια κοπέλα. Ο Thom Yorke έγραψε το τραγούδι αυτό, την περίοδο που ήταν φοιτητής. Φημολογείται μάλιστα ότι εμπνεύστηκε από μια κοπέλα, την οποία είδε στο κοινό μιας συναυλίας. Το τραγούδι αυτό χάρισε στο βρετανικό συγκρότημα την πρώτη του επιτυχία το 1992.

” Whatever makes you happy

whatever you want

You're so very' special

I wish I was special

But I'm a creep…”

· Coldplay-Shiver: Η έμπνευση του Chris Martin για αυτό το τραγούδι λέγεται πως ήταν η Αυστραλή Natalie Imbruglia. Ο ίδιος είχε αρνηθεί αυτή τη φήμη. Άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κάποια κοπέλα που είχε ο Martin στην ηλικία των 20. Ο frontman των Coldplay έχει παραδεχτεί όμως πως το έγραψε για κάποια γυναίκα ενώ άκουγε τραγούδια του Jeff Buckley. Το τραγούδι γενικά μιλάει για μια κοπέλα που δεν γνωρίζει την ύπαρξη του αγοριού, όμως αυτός θα είναι πάντα εκει να την περιμένει.

“And it's you I see but you don't see me

and it's you I hear so loud and so clear

I sing it loud and clear

and I'll always be waiting for you”

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr