Σωματική ενσυναίσθηση- το μυστικό για μια απολαυστική ζωή!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Με αφορμή το σεμινάριο «Η ψυχολογία της διατροφής», που διοργανώνεται από το Ευημερώ και είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε, φιλοξενούμε στο flowmagazine.gr τον εισηγητή Στράτο Λάσπα για να μας μιλήσει περισσότερο για το θέμα. Επέλεξα να παρουσιάσω αυτή τη συνέντευξη στη στήλη μου «Ζωή με απολαύσεις» γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να έχεις μια υγιή σχέση με το σώμα σου.

Ναι μεν το φαγητό είναι μια απόλαυση για όλους, αλλά το υπέρμετρο φαγητό φέρνει μεγάλη δυστυχία τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα. Αξίζει λοιπόν να ανακαλύψουμε πώς η ψυχολογία μας επηρεάζει τη διατροφή μας και πώς να αποκτήσουμε μια υγιή σχέση με την τροφή μας, ώστε να παραμείνει απόλαυση για εμάς.

– Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στον κόσμο; Ποια είναι η ιδιότητά σας;

Καταρχήν, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Αυτό που κάνω είναι ότι βοηθώ τους ανθρώπους στη διαχείριση θεμάτων αδηφαγίας (binge eating), υπερφαγίας (overeating), συναισθηματικής υπερφαγίας (emotional eating), βάρους, σε προκλήσεις σε σχέση με την προσωπική εικόνα (body image), καθώς και ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η λειτουργία της πέψης, η αίσθηση κόπωσης, η πεσμένη ή ευμετάβλητη διάθεση, η λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλα.

Έχω πάρει την πιστοποίηση του Mind-Body Eating Coach και του Eating Psychology Coach από το Institute for the Psychology of Eating, στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε προσωπικό ή εταιρικό επίπεδο, μέσω ατομικών συναντήσεων, ομάδων, εργαστηρίων, σεμιναρίων, κτλ. Συνεργάζομαι επίσης με την Όμορφη Ζωή, με την οποία έχουμε το επόμενο σεμινάριό μας στη Θεσσαλονίκη στις 25 Νοεμβρίου, στα πλαίσια της εξαιρετικής της πρωτοβουλίας δράσεων «Ευημερώ».

Οι σελίδες μου είναι:

https://mindbodynutrition.gr/el/

https://www.facebook.com/StratosLaspasCoach/

Σωματική ενσυναίσθηση- το μυστικό για μια απολαυστική ζωή!

– Τι σημαίνει ο όρος Ψυχολογία της διατροφής;

Αν και χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων και αρχές ψυχολογίας και διατροφολογίας, ωστόσο η προσέγγιση που εκπροσωπώ ούτε εντάσσεται, ούτε εισέρχεται στο χώρο της ψυχανάλυσης ή της διατροφολογίας. Δεν κάνουμε ψυχοθεραπεία, ούτε διαιτολογία. Και, κυρίως, δεν είναι ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα (coaching, προπονητική ζωής) που προάγει την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση, αποκαλύπτοντας το πώς η φυσιολογία του στρες, η χαλάρωση, η αναπνοή, η συνειδητή παρουσία, η απόλαυση, οι ώρες των γευμάτων και πολλά άλλα, επηρεάζουν βαθύτατα τη λειτουργία της πέψης, τον μεταβολισμό και τη σχέση μας με την τροφή. Επιπλέον, προσφέρει πρακτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης για τις πιο συνήθεις προκλήσεις σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, τις οποίες αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας.

– Τι σας παρακίνησε να σπουδάσετε αυτό το αντικείμενο, κάνοντας παράλληλα στροφή στην καριέρα σας;

Μετά από περίπου 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό τομέα, η αφορμή για να ασχοληθώ με αυτό τον χώρο ήταν προσωπικά θέματα υγείας, για τα οποία εκπρόσωποι της κλασσικής ιατρικής μου είχαν ανακοινώσει επισήμως ότι ήταν ανεπίλυτα. Η αντίδρασή μου ήταν να αναζητήσω πληροφορίες για τρόπους φυσικής ίασης μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, αλλαγών στη φυσική δραστηριότητα, αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, σε τρόπους ανάπτυξης ενσυναίσθησης και νοητικής χαλάρωσης, κτλ. Δύο χρόνια μετά, δεν υπήρχαν πια τα προβλήματα. Τότε συνειδητοποίησα ότι προσπαθούσα πριν να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα και όχι τις αιτίες. Όταν οι αιτίες τακτοποιήθηκαν, τα συμπτώματα έφυγαν. Εν τω μεταξύ, η ενασχόληση αυτή είχε γίνει το πάθος μου. Και όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, έκανα τη μεταπήδηση, σπούδασα, πήρα την πιστοποίηση και άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό.

– Υποστηρίζετε ότι μπορεί κάποιος να χάσει κιλά και να φτάσει στο ιδανικό του βάρος χωρίς να κάνει δίαιτα, αλλά προσέχοντας μόνο την ψυχολογία του; Πώς είναι δυνατόν;

Η διάθεση για φαγητό, καθώς και ο μεταβολισμός μας, δεν ελέγχεται από το λογικό μέρος του εγκεφάλου μας. Ελέγχεται από το ίδιο μέρος που ρυθμίζει την πείνα, τη δίψα, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος, τους παλμούς της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση, τον ύπνο και τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Το μέρος αυτό του εγκεφάλου το ονομάζουμε πρωτόγονο ή ερπετοειδή εγκέφαλο. Το να πούμε σε κάποιον «φάε λιγότερο» (πχ μέσω δίαιτας), απευθυνόμενοι προφανώς στο λογικό μας εγκέφαλο, είναι το ίδιο αποτελεσματικό, επιστημονικά βάσιμο και ηθικά δίκαιο, με το να πούμε «ανάπνεε λιγότερο», «κοιμήσου λιγότερο», «έχε πιο χαμηλή θερμοκρασία» ή «χτύπα πιο αργά την καρδιά σου».

Μελετώντας την φυσιολογία του στρες και τους μηχανισμούς επιβίωσης του σώματος, συνειδητοποιεί κανείς ότι ο καθένας από εμάς, ανά πάσα στιγμή στη ζωή του, βρίσκεται στο απολύτως ιδανικό του βάρος, όποιο και να είναι αυτό. Μπορεί κάποιος να αντιδράσει και να πει «μα εγώ έχω πάρει 10 κιλά, πώς είναι αυτό το ιδανικό μου βάρος;» Η λεπτομέρεια είναι η εξής: ο καθένας μας είναι στο βάρος που ο πρωτόγονος εγκέφαλος θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε, προκειμένου να έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι σκέψεις που κάνουμε, τα συναισθήματα που έχουμε και η ψυχική μας κατάσταση, επηρεάζουν την εκτίμηση του πρωτόγονου εγκεφάλου για τον «κίνδυνο» που νομίζει ότι διατρέχουμε και προσαρμόζει μεταξύ άλλων και το βάρος μας, αναλόγως.

Φυσικά, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η ποιότητα και η πληρότητα της τροφής μας, η φυσική μας δραστηριότητα (όχι τόσο για κάψιμο θερμίδων, όσο για τη ρύθμιση των ορμονών που κυκλοφορούν μέσα στον εγκέφαλό μας), οι συνθήκες του περιβάλλοντός μας και γενικότερα ο τρόπος ζωής μας.

Σωματική ενσυναίσθηση- το μυστικό για μια απολαυστική ζωή!

– Οι διατροφολόγοι και οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα πώς σας αντιμετωπίζουν;

Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι στα σεμινάρια που κάνω, στο ακροατήριο συνήθως μεγάλο ποσοστό είναι είτε ψυχολόγοι, είτε διατροφολόγοι, οι οποίοι διαπιστώνουν στην πρακτική τους ότι υπάρχει κάτι που τους διαφεύγει και θέλουν να ενημερωθούν περαιτέρω.

Στη δική μου πρακτική, έχω άριστη συνεργασία και με τους διατροφολόγους και με τους ψυχολόγους, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται όταν συνδυαζόμαστε μεταξύ μας, καθώς αυτό που κάνω αγγίζει τις περιοχές τους, χωρίς όμως να μπαίνει σε αυτές, καλύπτοντας το κενό μεταξύ των δύο και εμπλουτίζοντας τη διαδικασία με επιπλέον στοιχεία που προέρχονται από τους χώρους της βιολογίας, νευρολογίας, ανθρωπολογίας, αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει δημιουργηθεί ένας εντελώς νέος κλάδος επιστημονικής έρευνας που ονομάζεται ΨυχοΝευροΕνδοκρινοΑνοσιολογία (PsychoNeuroEndocrinoImmunology – PNEI), ο οποίος συνδυάζει ψυχολογία, νευρολογία, ανοσιολογία, γενετική, φαρμακολογία, μοριακή βιολογία, ψυχιατρική, συμπεριφορική φαρμακολογία, μεταδοτικές ασθένειες, ενδοκρινολογία και ρευματολογία, σπάζοντας τα στεγανά μεταξύ αυτών και υιοθετώντας μια πιο σφαιρική (ολιστική) προσέγγιση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…