Σώμα, καλοκαίρι, αντηλιακό

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Τρεις λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, ειδικά αυτή την περίοδο. Αλήθεια, εσύ είσαι ενημερωμένος για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ήλιος;

Η UV ζημία μπορεί να αποφευχθεί ως επί το πλείστον. Η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών συνδέεται στενά με τις ολοένα και πιο δημοφιλείς υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και την έκθεση στον ήλιο γενικότερα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ευρέως αποδεκτή ως η βασική αιτία για τις επιβλαβείς επιδράσεις στο δέρμα, τα μάτια και, ενδεχομένως, το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την εντατική ηλιοθεραπεία φυσιολογική. Το μαύρισμα μπορεί να είναι αισθητικά επιθυμητό, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το υγιές! Στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντίδραση του δέρματος προκειμένου να αποτρέψει την περαιτέρω ζημία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι 4 στις 5 περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Και η υιοθέτηση απλών πρακτικών είναι ένα σημαντικό βήμα πρόληψης.

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας;

1. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι. Ενώ πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα σπρέι βολικά και λιγότερο λιπαρά, φαίνεται να είναι μία από τις χειρότερες μορφές του αντηλιακού για την υγεία μας για δύο λόγους. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό Environmental Working Group (EWG): «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι αυτά τα σπρέι εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση εισπνοής». Ουσιαστικά, τα αντηλιακά προϊόντα δεν προορίζονται να εισπνέονται από τους πνεύμονες, και είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί αυτό κατά την εφαρμογή του σπρέι. Δεύτερον, ο EWG επισημαίνει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να μην καλύψετε ένα σημείο στο σώμα σας ή να εφαρμόσετε μικρή ποσότητα με αποτέλεσμα να καθίσταται το αντηλιακό λιγότερο αποτελεσματικό στην παρεμπόδιση βλαβερών ακτινών του ήλιου.

2. Ο εθισμός στο μαύρισμα είναι ένα πραγματικό πρόβλημα! Σύμφωνα με το The Skin Cancer Foundation: «Συχνά οι εθισμένοι στον ήλιο εμφανίζουν σημάδια τόσο σωματικής, όσο και ψυχολογικής εξάρτησης. Όταν μια ουσία προκαλεί σωματική εξάρτηση, η επαναλαμβανόμενη χρήση της ουσίας αυτής προκαλεί συμπτώματα αυξημένης ανοχής, λαχτάρας και στέρησης».

3. Aγοράζετε SPF μικρότερο από 50+. Το EWG επισημαίνει ότι τα αντηλιακά με SPF 70 ή 110 μπορεί να σας προστατεύσουν από το ηλιακό έγκαυμα, αλλά αφήνουν το δέρμα σας εκτεθειμένο σε επιβλαβείς ακτίνες UVA. Αν και ο SPF σημαίνει «ηλιακή προστασία», ο αριθμός αυτός αναφέρεται μόνο στην προστασία από την ακτινοβολία UVB που καίει το δέρμα, αλλά δεν μας λέει τον παράγοντα προστασίας από τις ακτίνες UVA που επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

4. Αποφύγετε τα αντηλιακά προϊόντα που περιέχουν Oxybenzone. Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αντηλιακών (και πολλά καλλυντικά) περιέχουν oxybenzone. Σύμφωνα με το EWG, αυτή η χημική ουσία διαπερνά το δέρμα, περνά στην κυκλοφορία του αίματος και δρα όπως τα οιστρογόνα στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και να βλάψει την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδομητρίωσης στις γυναίκες και τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

5. Λήξη αντηλιακών. Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης για τυχόν αντηλιακά που έχουν μείνει από το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με το Consumer Reports, τα αντηλιακά εξασθενούν, όταν τα συστατικά αρχίζουν να διαχωρίζονται ή να αλλάζουν εμφάνιση.

Αναρωτιέστε ποια αντηλιακά θα πρέπει να αγοράσετε ή να πετάξετε;

Συγκεντρώστε όλα τα αντηλιακά σας, ελέγξτε τις λίστες συστατικών, ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης και στη συνέχεια αναζητήστε στο EWG τον Οδηγό 2017 για τα κατάλληλα αντηλιακά. Πετάξτε όλα τα αντηλιακά που είναι σπρέι, σκόνες, αυτά που έχουν λήξει, καθώς και εκείνα με τα επικίνδυνα συστατικά. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποια που δεν έχουν λήξει, έχουν SPF 30-50 + και φροντίστε να τα εφαρμόσετε σε επαρκή ποσότητα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…