Σωκράτης, η πιο ηθική προσωπικότητα όλων των εποχών

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Σωκράτης ανήκει στις σπουδαιότερες μορφές του Δυτικού πολιτισμού. Ο αδόκητος θάνατός του, η γενναιότητα με την οποία αντιμετώπισε τις κατηγορίες των αντιπάλων του και η ανωτερότητά του απέναντι στα υλικά αγαθά και αποκτήματα, έμεινε παροιμιώδης στην ιστορία.

Η προσφορά του Σωκράτη στη σκέψη

Ο Σωκράτης δεν έγραψε τίποτα και όμως, επηρέασε την παγκόσμια σκέψη όσο κανείς. Ό,τι γνωρίζουμε για εκείνον, όπως και την περίφημη απολογία του, το οφείλουμε στον Πλάτωνα ο οποίος υπήρξε και μαθητής του.

Ζούσε λιτά, απέρριπτε και κατέκρινε τη φιληδονία, νουθετούσε τους νέους να ενδιαφέρονται για την φροντίδα της ψυχής τους. Παρομοίαζε τον εαυτό του με μία αλογόμυγα, η οποία πετούσε επάνω στους Αθηναίους και τους καυτηρίαζε για τα ελαττώματά τους.

Η διδασκαλία του είχε δημιουργήσει πολλούς κατήγορους, οι οποίοι τον οδήγησαν σε δίκη η οποία τον καταδίκασε σε θάνατο με κώνειο το  399 π Χ.  Ο ίδιος, μη φοβούμενος το θάνατο, αποδέχτηκε την κατηγορία διότι δίδασκε πως πρέπει κάποιος να τιμά την πατρίδα, ακόμα και αν είναι άδικη. Με αυτό το γεγονός, η Αθηναϊκή δημοκρατία έγραψε μία από τις πιο μαύρες και επονείδιστες σελίδες της.

Ο Σωκράτης χαρακτηρίστηκε από τον Κικέρωνα ως ο άνθρωπος που ‘’κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό και τη χάρισε στους ανθρώπους’’. Είναι ο μοναδικός στοχαστής για τον οποίο όλη η περίοδος πριν από αυτόν ονομάστηκε προσωκρατική. Είναι ο πρώτος μεγάλος φιλόσοφος που ασχολήθηκε με την ψυχή του ανθρώπου και όχι με τα διάφορα φυσικά φαινόμενα.

Κληρονομιά-υστεροφημία

Η προσφορά του Σωκράτη στην παγκόσμια σκέψη παραμένει μοναδική και ανεξάντλητη. Πάντοτε θα θεωρείται ένας στυλοβάτης του παγκόσμιου πνεύματος, το διαχρονικό σύμβολο του ανθρώπου που έρχεται σε απόλυτη εναρμόνιση με τα λόγια και τις πράξεις του.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…