Σοκολάτα: Πώς να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωσή της στις γιορτές;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό και πλούσιο πρωινό

Σοκολάτα: πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χρήση της σοκολάτας καλό είναι να μην γίνεται με υπερβολή.

Πλησιάζουν οι γιορτές, μικροί και μεγάλοι μετρούν αντίστροφα για τα Χριστούγεννα που με τόση ανυπομονησία περιμένουν. Υπάρχουν όμως πολλές παγίδες που αν αγνοήσουμε, μπορούμε εύκολα να βάλουμε βάρος.

Η σοκολάτα, είναι ένας απολαυστικός πειρασμός, στον οποίο δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Με λίγη αυτοσυγκράτηση, όμως αυτό είναι εφικτό. Αρχίστε τη μέρα σας με χαμόγελο, ένα πλούσιο πρωινό με μια ζεστή σοκολάτα, δημητριακά χωρίς πολλές θερμίδες, μια σοκολάτα ή ένα γιαούρτι σοκολάτας. Τα γλυκά δεν αποτελούν σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια την οποία μπορεί να υιοθετήσει τόσο εύκολα κάποιος, όμως, θα νιώθετε την αίσθηση του ότι είστε χορτάτοι και θα “ξεγελάσετε” την πείνα σας, για αρκετές ώρες. Αν το πρόγραμμα σας συνοδεύεται από ελάχιστους γλυκούς περιορισμούς, ακολουθήστε το κατά γράμμα και αντικαταστήστε τη ζέστη σοκολάτα με ζεστό τσάι του βουνού, μια φέτα με βραστή γαλοπούλα διαίτης και ένα αυγό.

Πριν πάτε επίσκεψη για φαγητό, φροντίστε να έχετε φάει πριν ελαφριά

Έρχονται γιορτές και είστε καλεσμένοι σε σπίτι φίλων για φαγητό; Μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ από το σπίτι σας, πριν πάτε σε τραπέζι. Έτσι, δεν θα νιώθετε πολύ πεινασμένοι και με την σωστή αίσθηση του μέτρου θα μπορέσετε να καταναλώσετε λογικές ποσότητες σοκολάτας που συνήθως δε λείπει, όπως και φαγητού σε ικανοποιητικές ποσότητες, αλλά χωρίς να “πέσετε” σε διατροφικές υπερβολές.

Σοκολάτα: Πώς να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωσή της στις γιορτές;

Αντικαταστήστε τη σοκολάτα 

Η σοκολάτα μπορεί να φαίνεται αναντικατάστατη, όμως δεν είναι.

Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με μπάρες δημητριακών, κορν φλεικς, ή γιαούρτια με ζελέ φρούτων. Έτσι, δεν θα “αποχωριστείτε” τις νοστιμιές των γιορτών και ταυτόχρονα δεν θα βάλετε άσκοπα θερμίδες. Μπορείτε να δοκιμάσετε να την συνοδεύσετε εναλλακτικά με φυσικό χυμό, φρυγανιά και φυτικό κασέρι. 

Περιορίστε σταδιακά τη σοκολάτα, όχι μονομιάς 

Είναι δύσκολο να προσπαθήσετε να “κόψετε” μονομιάς τη σοκολάτα. Γενικότερα τα γλυκά, είναι δημοφιλή στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Υπάρχουν στιγμές, όπως τις γιορτινές ημέρες, που θέλουμε να γευτούμε μια σοκολάτα, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στο βάρος μας.

Μπορείτε να την καταναλώνετε, αλλά χωρίς υπερβολές. Αν πάρετε την απόφαση και βάλετε στόχο να την περιορίσετε σιγά-σιγά αλλά σταδιακά και όχι γρήγορα και για λίγο χρονικό διάστημα ίσως τα καταφέρετε. Μπορείτε ανά μία βδομάδα να την βγάζετε από το πρόγραμμα σας ή να τη συνοδεύετε με συνδυασμούς με όσο το δυνατό λίγες θερμίδες. 

Στόχος για αρχή: μόνο μια σοκολάτα την ημέρα.  

Τελικός στόχος: μία σοκολάτα το μήνα.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Ακόμα και να μην τα καταφέρετε, θα έχετε κάνει την προσπάθεια σας.

Αν δυσκολευτείτε, μπορείτε να προτιμήσετε σοκολάτες 0%

Δεν μπορείτε να περιορίσετε τη σοκολάτα;  Μπορείτε να απολαύστε σοκολάτα με 0%, χωρίς στέρηση, ανησυχία και άγχος. Σε επιλεγμένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε σοκολάτες με 0%.

Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας 

Στην επιτάχυνση του μεταβολισμού βοηθά η κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν ενδείξεις σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, ότι η χρήση μαύρης σοκολάτας συμβάλλει στη μείωση της χρήσης ινσουλίνης σε πάσχοντες από διαβήτη. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί με σιγουριά, γι’ αυτό οι ασθενείς με διαβήτη είναι απαραίτητο πάντα να συμβουλεύονται το γιατρό τους για οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής της διατροφής τους.

Πηγή

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.